Citytrip Eindhoven: Van design bij Piet Hein Eek op Strijp-R tot omnomnom in Kazerne

Jawel! Een Citytrip in eigen stad, waarom niet? Vanuit Visit Brabant, de organisatie die toerisme in mijn provincie onder de aandacht brengt, zijn een aantal complete stedentrips gelanceerd. Naar Breda, Tilburg, Den Bosch, en ik mocht mee naar Eindhoven als local. Op Visit Brabant verzamelen ze namelijk ook de tips van inwoners. Zo ook de mijne. 

Geheel in lijn met die campagne mocht ik iemand meenemen van buiten de provincie om hem de stad te laten zien. En zo, vroeg op de zaterdagochtend, stond Sebastiaan op een klein stationnetje, klaar voor een 24 uurs trip door de lichtstad onder begeleiding van zowel de gids van Eindhoven als ondergetekende. Ikzelf kwam gelukkig ook nog wat mooie plekken tegen. Want dat is Eindhoven: lastig te zeggen waar je nu echt moet zijn omdat er vooral zoveel kleine hotspots zijn, constant in verandering. Lees je mee wat ik dit weekend zag?

Oja, in de aparte blog Eindhoven 360 staat een serie 360 graden foto’s om virtueel mee te kijken!

Coffeelab UC & Brandstore

Uiteraard begonnen we met koffie. Met meteen local tip 1: zeker vroeg in de ochtend kun je prima terecht bij het restaurant van de Bijenkorf. Zodra de rolluiken open gaan, staat het personeel je al te begroeten en je hebt nog alle keuze uit stoelen of banken. Even opladen voordat onze trip echt begon: met koffie in Coffeelab

Deze zit samen met de Eindhoven Brandstore in het oude vertrouwde VVV kantoortje vlak voor het station. Kan niet missen. Bij de Bijenkorf heb je gewoon degelijke koffie, hier kun je terecht voor straffe koffie. Van machine tot filter, en plant jezelf bij mooi weer gewoon lekker buiten neer. 90% van de treinreizigers flaneert je hier voorbij op weg naar het centrum. Oh, en wil je thuis ook echt aan de slag met koffie? Ze hebben een miniboekje met tips om zelf Koning Koffie (Cocktail) te worden en je kunt ook koffie bestellen. Twee koffie verder was het voor ons was het nu het startpunt van de fietstocht naar Strijp-R: op naar de werkplaats van Piet Hein Eek.

Shoppen & drinken bij Piet Hein Eek

Verdwalen in een winkel vol meubels doe je niet alleen bij IKEA: ook bij Piet Hein Eek kun je wel een paar uur doorbrengen. En ook hier kun je het bezoek afsluiten met wat eten & drinken. Maar dan wel een klasse hoger. PHE (Zo mogen vrienden van Eindhoven het noemen) zit in een oude fabriek en huisvest naast de werkplaats van PHE zelf ook een enorme winkel met ook ontwerpen van andere interieur designers. De foto’s spreken voor zich.

Bovendien kun je een verdieping hoger ook genieten van een expositieruimte. Bij ons bezoek voorzien van bijzondere foto’s en meer van oa Willem van den Hoed. Je vindt dit door een trappenhuis in te gaan (volg de bordjes Verwonderkamer): zeker even doen. Net zoals het restaurant aan de overzijde van de ingang. Prima plek voor een IPA.  Local tip 2: Kijk in het restaurant zeker even naar de fotolijstjes tegen de muur naast de deur. Een kennisquiz voor de echte designliefhebber: hier hangen foto’s van vele designers in hun atelier, geschoten door de Eindhovense fotograaf Ruud Balk. En local tip 3, en sommige dames gaan me later vervloeken, nog een hoekje verder vind je Pinkie Pattisserie. Omnomnom. Laat nog een plekje over voor het ijs, let op hierna…

Strijp-S: Meer voor mannen

Vanaf PHE is een klein stukje naar Strijp-S. S, R, de letters na Strijp zijn trouwens gewoon de opeenvolgende letters van Strijp. Dus Strijp-S was het eerste terrein waar Philips de fabrieken neerzette, Strijp-T kwam erbij, Strijp-R, enzo… nee, niet enzovoort. Verder liep het niet. Deze fabrieksterreinen, de Verboden Stad van Eindhoven, zijn nu vrijwel geheel industrieterrein af. Op Strijp-S is dit al helemaal goed zichtbaar, met de horeca en winkels onderin de gebouwen, de lofts en kantoren in de verdiepingen daarboven. Voor dit stukje Eindhoven alleen al kun je best een middag uittrekken, en wanneer goed gepland ook de hele avond met een feest in het Klokgebouw of muziekje op het Ketelhuisplein tussen de fabrieksgebouwen. 

Onze stop hier begon bij Intelligencia ICE. En hier bleven we even hangen en waren we allemaal even stil. Niet alleen door het woordje van Björn Cocu, de ijsmeester alhier, maar vooral ook van het ijs zelf. Ook voor een Eindhovenaar is het hier elke keer weer ontdekken welke bijzondere smaken er deze keer op de kaart staan. Ik koos deze keer veilig voor de smaken voor Zwarte Bes – Lavendel & Pure Chocolade – Olijfolie. Omnomnom.

Drie kilo zwaarder liepen we door naar het Veemgebouw. Onderin standjes vol voedsel en een bar vol speciale biertjes, altijd goed, we gingen echter snel omhoog: kijken bij de urban farm van Duurzame Kost. Het was helaas niet geopend deze dag voor bezoek. De vissen op de 5e etage hebben ook recht op hun rust. Vissen? Yup. Hoog boven de grond is een circulair systeem gebouwd van vis & plant: een aquaponicssysteem. Planten groeien op de (door bacteriën afgebroken) afvalstoffen (lees: poep) van vissen, die op hun beurt weer leven van de plantjes. Dit systeem zit hier ín het gebouw, maar aan licht voor de planten geen gebrek dankzij energiezuinig LED-licht.

Nog meer innovatie twee verdiepingen hoger bij Enversed. VR-gaming! Hier gaan we zeker nog een keer naar toe: ruim opgezet en naast de (toch redelijk bekende) VR-brillen en controlers ook installaties waarin je hele lijf wordt betrokken. Zoals een setting van een hangglider. Niet voor gevoelige magen geschikt…

Na zo’n bezoek kun je natuurlijk gaan shoppen bij de Urban Shoppper (een hal vol kleine ondernemers, van fiets tot kapper, van mode tot meubels), snuffelen tussen de meubels en accessoires in Gusj market of bij modezaken als MLY, wij doken echter Area51 in. In deze hal midden op Strijp-S kun je je leven wagen op een skateboard pak je een biertje en kijk je vanaf de balustrade naar jonge helden op boards, skates of steps. Local tip 4: veel te weinig, maar soms zijn hier ook optredens van bands in een klein zaaltje of in de skatehal zelf. Een uniek sfeertje.

Wij gingen daarna verder op citytrip richting centrum, maar mocht je willen eten op Strijp-S kun je natuurlijk aanschuiven bij Radio Royaal in de industriële machinekamer of in het wat luxere Wynwood (Oesters & Gin-Tonic!), maar mijn favoriet, local tip 5, is toch de ongedwongen sfeer in het eetcafe van muziekdomein Popei in het Klokgebouw. Overigens ook een prima plek voor een borrel: veel speciale biertjes die goed naar binnen glijden op het terras aan de westkant van Strijp-S, vlakbij het treinstation.

Lunchbreak & winkelen in de Nieuwe Emmasingel

Bekendste iconen van Eindhoven zijn nu de Blob & de Lichttoren. Ze staan dan ook mooi naast elkaar te poseren voor elke foto, met in het midden ook nog zicht op de Bruine Heer (het oude kantoor van Meneer Frits) en verder in de straat de Witte Dame waar nu de Design Academy in zit. Kijk je die kant op en ga je het straatje in net links van de Blob, dan loop je over de Nieuwe Emmasingel. Een winkelstraat met enkele bijzondere winkels die je (vrijwel) nergens anders vindt. En gelukkig ook horeca.

Soms zelfs gecombineerd, zoals bij Sissy-Boy in de Blob zelf. Op de eerste verdieping kun je ook nog even pauzeren bij de Daily lunchroom, met uitzicht! Mocht het hier vol zijn, dan zit pal naast de blok nog wat hippe tentjes, waar je ook gewoon koffie kunt krijgen: Krok Madam (gespecialiseerd in tosti’s), Brood2Day (gespecialiseerd in tja, broodjes) en ’t Happiness Cafe (gespecialiseerd in Happiness). Daarnaast zijn er ook nog twee andere winkels met horeca: Mr Brown combineert brillen met koffie & iets verder in de straat zit binnenin de boekhandel Van Piere een Coffeelovers. Als je dan toch verder de Nieuwe Emmasingel in bent gelopen, zie je aan je rechterhand de winkel Hutspot. Voor de liefhebber van strak & design. Ik loop meestal iets verder door om te snuffelen bij de ruime winkel van Home Stock. Beetje vintage mag best. Aan het einde van de straat zit Vielgut, wat weer een prima mix is van Hutspot en Home Stock maar dan op het vlak van kleding.

Niet echt meer een local tip te noemen, maar vooruit, nr 6: aan het einde van de straat zie je de glazen gevel van het Philips Museum. Klein maar fijn, en daarmee een mooie break in je bezoek aan het centrum. Je gaat in vogelvlucht door de geschiedenis van Philips en daarmee ook Eindhoven. Een blik in het allereerste Philips fabriekje. Bijzondere modellen en designs, maar ook andere ontwikkelingen door Philips in gang gezet. Dat een keten als Etos zijn oorsprong heeft in de voorzieningen die het bedrijf trof voor zijn medewerkers, dat hoef ik je vast niet meer te vertellen. Local tip 7: Mocht je echt even uitgebreid willen lunchen, vlei jezelf neder bij Brasserie Van Den Berg pal naast het Philips Museum, negeer de menukaart en bestel gewoon de garnalenkroketjes.

Diner-time bij Down Town Gourmet Market & Kazerne

Etenstijd! Goed, maar eerst koffie. Deze keer in De Bergen, en wel bij de Stadsbranderij van de Bean Brothers. Twijfel niet bij het bordje bij een smal gangetje: als je daar doorheen loopt kom je bij een haast Anton Pieck-achtig pandje uit. De geur alleen al…

In deze straat, de Bergstraat, vind je nog meer smakelijk vocht: bij de Bierbrigadier schappen vol speciale bieren waaronder natuurlijk Eindhovense brouwsels. Niet bezocht bij deze citytrip, maar ze zijn ook vers te proeven bij Cafe van Moll aan de Keizersgracht of in de Stadsbrouwerij. Bij deze laatste, local tip 8, heb je een compleet proeflokaal en terras ter beschikking, maar kun je ook een rondleiding krijgen.

Van citytrip naar reis om de wereld: het kan bij Down Town Gourmet Market. Omringt door een hele reeks foodtrucksstalletjes ga je aan tafel. Van tapas tot bitterbal, van sushi tot hamburger. Bij mooi weer kun je ook uitwijken naar het terras aan de straat (langs Dynamo) of op de binnenplaats. Die laatste plek verdient overigens wel een waarschuwing: je zit dan verraderlijk dichtbij zowel de stand van Bakker Kees (Hét beste ijs van Geldrop en omstreken) én Be Blossom, welke in een apart gebouwtje de geur van chocolade verspreid over de binnenstad. Local tip 8: Bestel lekker gemakkelijk alles via de app Butlaroo (instructie op de tafel), behalve drinken. Ondertussen heeft iedereen die app ontdekt waardoor de bediening genoeg tijd heeft voor jouw bestelling. Betalen met pin!

Voor ons nu echter alleen een voorafje, want onze citytrip had een speciaal diner in petto bij de Kazerne. Deze oude marechaussee kazerne (vandaar de naam), samen met een oude loods en een mooie binnenplaats, is al een paar jaar open voor publiek. Je vindt er een bar & restaurant, met in dezelfde ruimte ook nog een expositie. Eat, drink, design dus. Open? Een klein stukje nu even niet. Tijdens de Dutch Design Week kon je in het koetshuis en andere gebouwtjes rondom de binnenplaats kleine ateliers bezoeken, nu wordt ook dat laatste stukje stevig aangepakt.

Binnenkort vind je hier een paar hotelkamers, een tweede restaurant en meer… En het is nu al een must-see. De expositie tijdens ons bezoek als goed voorbeeld: Born at Night laat zien hoe in de Chinese miljoenenstad Shenzhen op een andere manier productontwerp plaatsvindt. Niet uitgedacht achter een bureau, maar organisch ontstaan door het combineren van bestaande technologiëen, naar behoefte door de fabriekskrachten zelf. Local tip 9: hou de agenda in de gaten. Er zijn vaak design gerelateerde events om bij aan te sluiten, en iedereen moet ook eten: je weet nooit naast wie je aan de lange tafels komt te zitten. Mocht je nog kunnen reserveren tijdens de Dutch Design Week…

Eindhoven by night

De citytrip sloten we geheel in stijl af in de skybar van restaurant Vane, bovenin de Groene Toren vlakbij het station. Ik dacht nog even, is het niet veel leuker om juist hier, bij daglicht, te starten, maar als je dan de lichtjes ziet. Allemaal losse plekken, en dat is nu precies de charme van Eindhoven. Het is een puzzel met elk puzzelstukje een eigen gezicht. Lastig alles uit te leggen, maar des te leuker om zelf te ervaren. 

Oja, dat er cocktails waren in de skybar, was ook niet geheel onaangenaam.  Speciaal bedacht voor deze plek door cocktailguru Tess Posthumus. We konden ze om technische redenen niet allemaal proeven. We sloegen na een dag lopen en fietsen het stappen in de Dommelstraat, Stratumseind of op de Markt al over, maar dan hadden we de hotelkamer niet eens meer gehaald. Wat ook zonde zou zijn. De kamers van het Inntel Art Hotel zijn haast dromerig ingericht en vooral ook ruim. En het ontbijt… er was cava!

Happy faces

Of we genoten hebben? Voor mij in eigen stad, en voor Sebastiaan als Rotterdammer?
Selfie time!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.