Review: Nederland in ideeën

Ik kreeg de kans het boek ‘Nederland in Ideeën’ te lezen van Maven Publishing in ruil voor een recensie en in eerste instantie was ik verrast door de eerste ideeën in dit boek: dat bleken geen nieuwe innovaties, maar belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen uit een ver verleden. Zoals de impact van ‘taal’, wat we daardoor allemaal bereikt hebben. 

Het ontdekken van brons en wat de productie daarvan voor eisen stelde aan wereldwijde handel. Het zet alles weer in perspectief en je brein open om juist die nieuwe ontdekkingen en ideeën op waarde te schatten.Het boek bevat 101 van zulke ideeën, elk beschreven door een kenner op dat vlak. Tussen de namen enkele aansprekende en bekende namen zoals Bas Haring & Neelie Kroes, maar ook namen die niet iedereen meteen zal herkennen zoals een hoogleraar of historici. 101 schrijvers  betekent meteen dat elk verhaal een eigen stijl heeft en met niet altijd een even sterke kwaliteit: helaas klinkt een enkele keer een duidelijke eigen agenda door in de gekozen invalshoek.

Maar ach, met maximaal vier pagina’s per idee is dat wel te overleven. Vier ja. Schrijven is schappen. Vier pagina’s om kernfusie te bespreken, feminisme, gezondheidszorg is een pittige opdracht aan de auteurs om de impact van hun gekozen inzicht daarin toch te verwoorden. Soms leidt dat tot een plotselinge conclusie zonder duidelijke boodschap, in elk geval een gemakkelijk en toegankelijk boek over wetenschap.

‘De ideeën zijn vers, origineel en verrassend diepgravend.’
NEW SCIENTIST

En dat mag best. Opmerkelijk is de aandacht die – zoals te lezen valt – we vroeger hadden voor wetenschap. Trots die een tijd lang afwezig leek. Nederland in ideeën is wellicht een indicatie van een revival van die trots. Een besef dat onze wetenschappers de wereld meer gebracht hebben dan onze handelsgeest alleen. Leve Eindhoven!

101 innovaties in een notendop. Daar zit het enige minpunt van dit boek: soms wil je meer, verder lezen. Het maakt nieuwsgierig. Het ene verhaal meer dan de ander, en als geheel gezien misschien nog wel krachtiger: Wat is er veel bereikt in de afgelopen tijd, en dat geeft aan dat we nog veel meer kunnen bereiken. Wat we nu als de realiteit beschouwen is een momentopname. Ooit was alles anders, ooit is alles weer anders. Als voorbeeld: Ooit kenden we geen auto’s aan de grachten, nu staat alles vol. En over tien jaar: parkeren zelfsturende auto’s zichzelf weer buiten de stad?

Aanrader. Kort, krachtig, en het zet aan tot denken. Dromen. Misschien wel doen. Binnenkort weer een Startupweekend? Oja, op Managementboek kun je als voorbeeld het eerste idee lezen, klik hier voor de PDF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.