Soundtrack of Your Life #2

Eind 2016 ging een lijstje online rond. Op Facebook, op Twitter en in de Blogosphere: de 30 Day Music Challenge. Ook wel Soundtrack of Your Life genoemd. Ik deed ook mee en vond het vooral leuk om het met anderen samen te doen. Dat werd een Facebook groep van tegen de 100 man, met vanaf 1 december t/m 30 december dagelijks een lijst nummers met een bepaald thema. En op dag 31 mocht ieder een bonusnummer doorgeven. En nu is het 2017 en nadert december weer met rasse schreden…

Dus kwam de vraag of er weer een lijstje kwam dit jaar. Ik keek nog eens terug naar mijn eigen lijst van 2016. Zou het lukken om weer een 31 thema’s te bedenken? Met genoeg verschillen met de vorige editie? Gelukt! Dit zijn de 31 thema’s geworden:

Soundtrack of Your Life #2

 1. Een nummer van het beste album van 2017
 2. Een nummer van een artiest die jouw ontdekking is van 2017
 3. Je ultieme liefdesliedje
 4. Een liedje waarop je airgitaar gaat spelen
 5. Het beste dansnummer
 6. Een nummer wat je live wil horen
 7. Een nummer wat je aan de zomer doet denken
 8. Een liedje wat niet meer uit je hoofd gaat als je het weer hoort
 9. Een liedje met een mama Appelsap erin (en wat dan precies…)
 10. Je favoriete akoestische nummer
 11. Een liedje waar je boos of agressief van wordt
 12. Een nummer wat de introtune van je eigen sitcom zou zijn
 13. Een nummer wat je nooit meer wil horen
 14. Een nummer wat je aan de herfst doet denken
 15. Een nummer wat je beltoon zou kunnen zijn
 16. Een nummer wat je pas recent leuk bent gaan vinden
 17. Een liedje wat je bijna was vergeten… tot deze lijst
 18. Een nummer uit het jaar toen je 18 werd
 19. Het beste nummer om samen met iemand te dansen
 20. Een nummer wat je aan je ouders doet denken
 21. Een nummer dat je aan de winter doet denken
 22. Een nummer van een artiest die je live hebt gezien
 23. Je favoriete kroegnummer
 24. Een nummer wat je leuk vindt wat niemand van je had gedacht
 25. Je favoriete kerstnummer
 26. Een nummer wat je aan een speciale gebeurtenis doet denken
 27. Een nummer waar je van in slaap valt
 28. Een nummer wat je aan de lente doet denken
 29. Een nummer van het eerste album wat je kocht.
 30. Het beste nummer van 2017
 31. Go out with a bang: Op welk nummer ga je helemaal los?

Wat is jouw Soundtrack?

Doe gerust mee op je blog of elders. Wij starten met het eerste nummer op 1 december, om zo op 31 december klaar te zijn voor 2018! Hashtag #SOYL2!


Mijn Soundtrack #2

Dag 1: Een nummer van het beste album van 2017:

Royal Blood – Lights Out

Royal Blood bestaat uit twee man: Zang, bas & drum. Goed, ook een boel effecten en vooral veel energie. En dat een album vol. Eigenlijk best bijzonder: vroeger kocht je inderdaad veel albums. Hele platen. 10 nummers achter elkaar en het was een complete CD’s. Zelfs in de popmuziek was een album in plaats van losse singles de standaard. De volgorde van nummers was over nagedacht. Van zachte intronummers tot complete verhaallijnen. Op een feestje zette he gewoon de hele CD op. Stond je met iedereen (met kisten aan) de hele RATM door te beuken. Red Hot Chili Peppers, en meeblèren met Under The Bridge. Of non-stop disco met Chemical Brothers.  Bij de plaat van Royal Blood lijkt dat ook te kunnen. Ze hebben hitjes gehad deze zomer. Klopt. Maar het album gaat non stop door…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 1:

Dag 2: Een nummer van een artiest die jouw ontdekking is van 2017

Mydy Rabycad – Drowning

Op Lowlands komt er veel voor bij en ondanks de enorme lijst met namen van dingen die je wil zien en horen tussen het eten en slenteren door, kom je ook nog wel een sbij iets wat je nog niet kende. Of zelfs vooraf geluisterd had. Meestal omdat je na twee nummers afhaakt bij een gehypte Nederlandse ‘urban’ act of one hit wonder met een poppy deuntje.

En dan sta je ineens bij de kleinere podia, zoals X-Ray of India. Bij deze Tsjechische bende van Mydy Rabycad. Omschreven als electroswing & electrosynth, Dat laatste betekent meestal haast minimalistische, monotone hipstermuziek. Mydy knalt daar dwars doorheen en bweijst dat er meer toetsen zitten op een keyboard dan een octaaf. Moet ook wel, anders kan de zangeres niets zo over het podium stuiteren in glimmende outfits en veren, haast een jonge Róisín Murphy.

De gezamenlijkse Spotify Playlist van dag 2

Dag 3: Je Ultieme Liefdesliedje

Stromae – Formidable

Zwijmelmuziek, violen, piano, typisch ik.

Een speurtocht dus. Het werden al snel sneue liefdesliedjes. Sippe nummers. Unbreak my Heart, zoals gecoverd door Weezer. Want: gitaren. Of een Nederlands nummer. De stilte valt zo hard, van Van Dik Hout. Geen fatsoenlijke video van te vinden.

YouTube beval toen een interpretatie van een ander nummer aan, gedaan door Van Dik Hout bij Giel op 3FM. Verrek, da’s ook een nummer over de liefde. Hier de live versie van een concert, zoals ik/we hem ook gezien hebben op Lowlands. Formidable start op minuut 58.

De gezamenlijke Spotify Playlist

Dag 4: Een liedje waarop je airgitaar gaat spelen

Whole Lotta Love, gespeeld door Santana met Chris Cornell

Een nummer waarop je airgi… luchtguitar gaat spelen….

Maar daar dan nog wel even serieus voor moet oefenen, is deze versie van Whole Lotta Love. Uitgevoerd door Santana samen met Chris Cornell. Deze laatste had ook terug kunnen komen bij beste akoestische nummer, nummer waarvan je boos wordt enzovoort. Want ook deze rocklegende is er sinds dit jaar niet meer. Zelfmoord.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 4

Dag 5: Het beste dansnummer

Justice vs Simian – We Are Your Friends

Dansnummer. Chemical Brothers is al geweest, uiteraard, dus koos ik een ander nummer. Veel nummers voorbij gezapt. Mijn hele bak aan afspeellijsten doorgenomen. Ouwe dance zoals Vitalic’s Pony stond hoog bovenaan. Of toch een beuknummer. En HOEZO heeft niemand de Beastie Boys genoemd door de anderen in de groep SOYL2?  Vervolgens deed ik mijn uiterste best om een nummer uit 2017 te vinden. Zo’n plaat dacht ik gevonden te hebben. Tekst past ook wel bij de feel-good vibe van ons als Facebook-hippies. Bleek het nummer toch al een flink aantal jaar ouder te zijn.

Toen zag ik de clip.

Yup.

Da’s voor de groep.

Exact wat er ná het feestje zal gebeuren…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 5

Dag 6: Een nummer wat je live wil horen

Tool – Forty six and Two

Op dit moment is er eigenlijk maar één band die ik echt nog eens live wil zien: Tool. Geen nummer van te vinden op Spotify, want Tool is tegen streaming. Overigens zijn naast de video’s ook complete concerten wel gewoon te vinden op YouTube.

En anders heb je altijd nog de covers. Zoals deze kinderen. Ga weg met je blokfluit en brave muziek op de muziekschool. Zo kan het ook.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 6

Dag 7: Een nummer wat je aan de zomer doet denken

Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz – Prayer In C

Ik liep zelf achter bij dag 7. De reden: ik wist niet meer hoe het nummer heette! Dus ik zeg tegen Manon, weet je wel, dat nummer wat we twee jaar achter elkaar hoorden op de radio op weg naar Frankrijk. Dat we het tweede jaar zeiden, he, die hoorden we vorig jaar ook zo vaak. met een piano en een gitaar en een vrouwenstem. Zeer duidelijke omschrijving, kan niet missen. En nu heeft zij dat nummer ook in haar hoofd en weet ook niet hoe die heet… Gelukkig zonet ineens gevonden.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 7

Dag 8: Een liedje wat niet meer uit je hoofd gaat als je het weer hoort

MILF van Eenhoorn Joost

Ook bij mij gaat thema Oorworm richting irritant. Dan maar meteen over de top irritant. Eenhoorn Joost. Laten we hopen dat dit net zo killing voor de Nederhop is als Gabbertje ooit was voor gabbermuziek. Wat een bagger. En Top Notch is er nog trots op ook.

Oja, heel fijn ontdekt door de automatische playlists van Spotify, die op mijn werkplek doordraaiden toen ik even koffie ging halen…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 8

Dag 9: Een liedje met een mama Appelsap erin (en wat dan precies…)

Red Hot Chili Peppers – Around the World

You say hello and then I say HOUDOE!

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 9

Dag 10: Je favoriete akoestische nummer

Mando Diau – Dance With Somebody

Ik moet jullie natuurlijk gewoon ook dit jaar weer wijzen op ‘Songbook’ van Chris Cornell. Want: daarom. Die stond vorig jaar dan ook in een of meer van mijn lijstjes.
Voor dit jaar kies ik voor Mando Diao met Dance With Somebody. Van goede rocksongs blijkt unplugged pas hoe goed ze in elkaar zitten, van goede rockers ook bij de unplugged sessies hoe goed ze als muzikant zijn.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 10

Een liedje waar je boos of agressief van wordt

Prophets of Rage – Unfuck the World

Een nummer waar je boos of agressief van wordt. In eerste instantie dacht ik aan deze:

Om twee redenen. Tekst & artiest. Maar dat is eerder verdrietig. Toch nog een nummer uit 2017 gevonden. Kijk vooral de clip maar eens…

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 11

Een nummer wat de introtune van je eigen >sitcom zou zijn

Björk – Human Behaviour

Een lastige. De sitcom-soundtrack. En dat betekende speuren naar nummers. Naar teksten. Ik heb vaak toch meer met de gehele sfeer van een nummer, tekst moet ook in orde zijn maar komt toch op twee.

Zo dacht ik aan King Charles, van Yungblud. Gezien op Lowlands, in de Lima. Ze zijn deze zomer als broekies terecht gekomen op vele grote festivals, alleen door dit ene nummer. Blijkt het nog eensoort van protestsong te zijn ook. De jeugd wil ook meedoen. Nu ben ik geen 21 meer en dus protesteren ze dus ook tegen mij als onderdeel van het systeem.

Dan maar door met een ander favoriet nummer wat op mijn shortlist voor een van de lijstjes deze reeks stond: Silversun Pickups’ Growing Old is Getting Old. Compleet de andere kant op: we worden allemaal ouder en gaan dood. Jeugd versus 50Plus.

Mijn sitcom is dan ook meer beschouwend op al die kanten. Zwarte humor, ironie & vooral ook zelfspot. Totaal niet Amerikaans dus, op klappers als Simpsons & Married with Children na dan. Dat maakt ook dat die series zo’n succes waren/zijn. En nee, ook niet voor iedereen. 😉 Oem vergat ik haast 3rd Rock From The Sun, waarin een stel buitenaardse levens als een gezin leven, om zo het menselijk gedrag te leren begrijpen.

Human Behaviour van Björk wordt dan ook mijn soundtrack. Ook zo’n zangeres die niet iedereen zal bevallen. Wees gerust, ‘oh so quiet’ mag ook van mij vergeten worden hoor. Maar dit nummer was niet voor niets een klapper.

De gezamenlijke Spotify Playlist van dag 12

Geef een reactie