Musea in Leiden

Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaven & Museum Volkenkunde

Roadtrip! Of beter gezegd, een treintrip met Saar en Roos. Ze wilden graag eens de mummies en meer zien van het Rijksmuseum van Oudheden en de Nederlandse wetenschappers in Rijksmuseum Boerhaave.

Beiden hebben er al wat van meegepikt op school en TV en zijn nieuwsgierig naar meer. En ik leen me daar graag voor. En op de terugweg naar het station zelfs nog interesse voor Museum Volkenkunde! Een fotoverslag.

In de trein.

Rijksmuseum van Oudheden

Om vijf over tien binnen en heerlijk rustig in het Rijksmuseum van Oudheden! Saar & Roos verbaasden zich er zelfs over. De dame aan de balie vroeg of ze een speurtocht wilden doen, maar als gevorderde Museumkids gingen ze voor de audiotour.

Lichtshow op de Egyptische Tempel.

In dit museum werken ze met de Podcatcher: een klein kastje wat je richt op een plaatje bij een object om het verhaal te horen. Slim gedaan hier: er zijn meerdere series te beluisteren, aangegeven met een ander icoon. Ook een expliciet voor kinderen. Roos pakte al vaker de volwassen versie mee, Saar luisterde naar de kindervariant.

Gevolg: Twee uur in het museum. Inclusief de lichtshow op de Egyptische tempel. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft zelf een complete video geplaatst van deze show, maar geloof me: live nog beter!

Een fotoreeks van de Oude Wereld

Rijksmuseum Boerhaave

En… door! Op naar Rijksmuseum Boerhaave. Exact om twaalf uur stapten we de deur door, en konden nog net aansluiten bij de rondleiding. Ook hier mochten Saar & Roos kiezen: liever zelf door het museum en (vanwege het Weekend van de Wetenschap) aansluiten bij extra’s in de zalen zelf.

Ze wisten het meteen, gewoon met de volwassenen mee. En de gids maakte daar ook mooi gebruik van voor wat bonusgrappen, vragen (waar overigens ook de volwassenen geen antwoord op hadden) en om een proefpersoon te hebben.

De gids had drie kwartier, maar plakte daar een half uurtje bij. Er is ook zoveel te zien en te vertellen, zeker met een groep die (dankzij de nieuwsgierige kinderen) aan zijn lippen hingen. Uiteraard lichtte hij er een aantal bijzondere objecten uit terwijl hij ons door de verschillende zalen leidde, maar een tweede ronde op eigen initiatief kon geen kwaad. Na een pauze met een stukje (kuch) taart. Al was het alleen al om de proefjes en stellingen te kunnen doen die her en der stonden.

Museum Volkenkunde

Aan het einde van de middag, langs de route naar het station, zagen Saar en Roos nog het Museum Volkenkunde en wilden toch nog even binnen kijken. Dat werd wel een snelle ronde, zonder speurtocht of iets anders, om alleen even naar de topstukken te kijken.

Het museum heeft een flink aantal zalen met een vaste expositie over de volkeren wereldwijd, ingedeeld op gebieden met min of meer dezelfde culturele achtergrond. Oceanië tot Midden- & Zuid-Amerika, Afrika tot China. En daarnaast een kleine & grote wisselexpositie.

De laatste ging tijdens ons bezoek over ‘Helende Kracht’: manieren waarop mensen genezing zochten en zoeken, fysiek en mentaal. De kleine heet Most Wanted en gaat over de charme van de onderwereld. Denk aan Netflix series zoals Narcos, maar ook dichter bij huis de (gespeelde) thuglife van de Nederhop.

Enfin, twee uur later zaten we dan toch in de trein terug naar huis zonder van Leiden zelf veel meer gezien te hebben dan een molen & een gracht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.