Van Gogh wandeling in Arles

Met een stekje op een camping vlakbij Arles ontkom je niet aan een bezoekje aan deze Zuid-Franse stad. Al helemaal niet als Brabander als ze een Van Gogh Wandelroute aanbieden. Maar toch… viel het ietwat tegen.

Na geparkeerd te hebben in de veel te smalle Parking du Centre, bracht de wandeling bracht ons langs een oud amfitheater uit de eerste eeuw, omgeven door meer oude gebouwen en smalle straatjes, naar de rivier en het gele huis. Dat er dus niet meer is sinds een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Waarom we dan toch die kant op moesten lopen: geen idee. Het café bij de drukke rotonde betaalde vast provisie.

Die plek was dan ook een puntig stukje op de kaart van de wandeling. Hierna liepen we langs de kade terug naar het centrum van Arles, richting het ziekenhuis waar van Gogh naar zijn oor liet kijken. Veel dure winkels, (maar toch) weinig sfeer. Ik kan er niet meer van maken. Misschien waren we op een verkeerd moment op bezoek en had FC Arles net de bekerfinale verloren, ik weet het niet.

De stad voldeed wel aan de Franse stedenbingo. Place de la Republique, Hotel de Ville, Cathedrale (Toch maf dat je al-tijd zo’n gebouw binnengaat) & kunstmuseum. Vink. Zelf een Obelisk. En er was goed schepijs.

Was het dan een verloren dag? Nee, dat ook weer niet. Maar ik had er meer van verwacht. Zeker na het bezoek aan kleinere plaatsen in de omgeving. Van dorpjes zoals Les-Baux-des-Provence tot Tarascon. De Van Gogh wandeling hier kun je dus overslaan, ga daarvoor liever naar Saint-Rémy.

Café Van Gogh

Maar er was goed ijs, bij de Place de la Republique. En het Place du Forum was een gezellig plein. De Italiaan Mezza Luna biedt je net wat anders als lunch dan een compleet diner: zelfs een kleine tapas staat naast de tosti-achtige bruchetta op het menu.

Verder zie je het standbeeld van Nobelprijswinnaar Mistral en het ooit door Van Gogh geschilderde café wat heel tactisch nu zijn naam draagt. En dankzij de kunstacademie is er ook wat streetart te spotten. Da’wast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.