Lucas Gassel – Kunsthal Helmond

Rubens en Pieter Breughel zijn de bekendste namen uit de Antwerpse school, maar in dit rijtje hoort ook de bekendste onbekende Helmonder thuis: de kunstschilder Lucas Gassel. Chronologisch en in beeldtaal volgt hij op Bosch. Enfin, Lucas Gassel, de meester van het landschap, is thuis.

In de Kunsthal van Museum Helmond, is namelijk nú een overzichtstentoonstelling te bezoeken. Nu ja. Nu. want de opening viel in de week dat Nederland op slot ging vanwege corona, maar de expositie is verlengd tot en met 30 augustus 2020. En ja, want het is écht de moeite. Prima voor op de to-do lijst voor de vakantie in eigen land!

Museum Helmond heeft veel werken bij elkaar weten te brengen van over de hele wereld, maar het fijnste is de introductiefilm en de luistertour. De film staat ook hier vanaf YouTube, maar is ook te zien in het museum zelf. Mocht je toch al van plan zijn om te gaan: kijk hem gewoon daar zodat alles vers in je geheugen zit. De film duurt een tien minuten, da’s prima te doen.

Daarna huur je een luistertour voor €2,50. Gewoon doen. Kan ook op je eigen mobiel, maar met het schermpje erbij een aanrader. Bij de meeste werken van Gassel is namelijk een toelichting waarbij op het scherm in wordt gezoomd op het detail waarover het gaat. En details, die zijn er genoeg. Daar staat Gassel om bekend: op elk schilderij komen meerdere scenes in terug. Net zoals de lagen en het perspectief. Erg fijn dat de schilderijen ook praktisch op ooghoogte hangen en je er echt op een paar centimeter afstand naar kunt turen.

Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel. Bonnefantenmuseum Maastricht. Langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen © Fotografie Peter Cox.
Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542, olieverf op paneel. Bonnefantenmuseum Maastricht. Langdurig bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Dit kunstvoorwerp is na de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland gerecupereerd, is onder beheer van de Nederlandse Staat en is in afwachting van restitutie aan de rechtmatige eigenaren of hun erfgenamen © Fotografie Peter Cox.

In de Kunsthal hangen de werken eigenlijk in twee delen. Na binnenkomst in de zaal start je links met de echte werken van Gassel en wat aanvullende attributen die zijn leven in beeld brengen. In het tweede deel van de expositie, rechts in de ruimte, hangen ook werken aanverwant aan de schilder. Van anderen of uit zijn atelier & enkele prenten. Een verdieping eigenlijk.

Daardoor voelt het een beetje zoals Van Gogs Intimici in het Noordbrabants Museum of de Jonge Rembrandt in de Lakenhal: je wordt meegenomen in de ontwikkeling van de schilder. Hoewel er over Gassel misschien minder bekend is, was hij wel een van de grote namen van zijn tijd. Misschien brengt deze expositie een wake-up call, zoals ook eerder Van Gogh & Bosch herontdekt werden en onze Brabantse trots aangewakkerd.

Lucas Gassel, Landschap met de boetedoening van de heilige Hiëronymus, ca. 1540-1550, Museo Soumaya - Fundación Carlos Slim, Mexico-Stad.
Lucas Gassel, Landschap met de boetedoening van de heilige Hiëronymus, ca. 1540-1550, Museo Soumaya – Fundación Carlos Slim, Mexico-Stad.

Oja, de Kunsthal is onderdeel van Museum Helmond. Daaronder valt ook het kasteel Helmond. Daar vind je ook meestal een kleine kunstexpo en kun je ook dwalen door het kasteel zelf en daarmee de historie van de stad. Mooie combi met kinderen! Een blog van een eerder bezoek aan de kunsthal (ten tijde van de Vlisco & Yinka Shonibare expo) lees je hier op Tikfout, deze keer was fotograferen helaas verboden vanwege de maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.