Op zoek naar Vincent van Gogh in Nuenen

Het dorpje Nuenen, onder de rook van Eindhoven, is onlosmakelijk verbonden met de de beroemde schilder Vincent van Gogh. Niet zo gek: Op vele werken van Vincent staan gebouwen uit het dorp, maar liefst veertien stuks. Het harde boerenleven was een bron van inspiratie voor de schilder. Je kunt in Nuenen dan ook te voet alleen al vele van deze historische locaties gaan bekijken: zowel die plekken die door hem zijn vastgelegd, of die een rol hebben gespeeld.

Op de fiets kun je helemaal los gaan door langs de Opwettense Watermolen, over het Van Goghfietspad naar de Collse Watermolen te fietsen. De molens komen terug op zijn werken, het Van Goghkerkje staat er nog en het speciale fietspad (van de hand van Studio Roosengaarde) tovert bij nacht de bekende sterrenhemel onder je tevoorschijn.

Hoewel de echte werken grotendeels te zien zijn in het Amsterdamse Van Goghmuseum, heeft Nuenen ook een mooi eerbetoon binnen de gemeentegrenzen. Naast de fysieke herinneringen dan van de gebouwen. Namelijk het Vincentre: een museum die het verhaal vertelt van het leven van de schilder, zijn tijd in Nuenen in het bijzonder. Want hoewel hij slechts een twee jaar in deze streek doorbracht, was het wel een van de meest productieve. En met een werk als de Aardappeleters misschien wel een van zijn meest karakteristieke.

Vlakbij Vincentre vind je ook een beeldengroep met deze boerenfamilie, en kun je haast een vorkje mee prikken. Vandaag bracht ik een bezoek aan deze plekken, samen met mijn dochters. Ze werden hartelijk op z’n Brabants ontvangen en kregen meteen een speurtocht mee. Dikke pluim daarvoor trouwens, want deze nam ze mee door de expositie, en stelde ze per themagebied nét genoeg vragen om ze mee te krijgen in het verhaal.

Bij thuiskomst wisten ze dan ook moeiteloos te vertellen wie er allemaal op de sprekende schilderijen te zien waren. Zijn broer, zijn moeder, zijn vriendin. Precies de insteek van het museum: geen Art Gallery, maar inzicht in het leven van de schilder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.