Powerpoint of Prezi: enkele tips voor je presentatie

Presenteren is een vak apart. Iedereen kan het, daar ben ik van overtuigd. Maar of iedereen het echt wil? Dat is ten tweede. Je neemt immers een gok, je stelt jezelf bloot. Zelfs de beste presentator gaat ooit onderuit, door techniek, publiek of… in feite dus een slechte voorbereiding.

En pasgeleden maakte ik natuurlijk wel een grapje met Prezi. Ook dat is niet meer dan een middel, net zoals powerpoint, zie hieronder. Een hulpstuk. Eigenlijk moet je gewoon zonder hulpmiddelen he verhaal kunnen doen en dan kijken of een plaatje of iets anders iets toevoegt.

Dat “anders” kan natuurlijk ook muziek zijn. Of een andere indeling van de zaal. Een andere locatie, gaan wandelen, alleen vragen stellen of beantwoorden. De deelnemers vooraf (en achteraf) betrekken door een forum of alleen informatie te geven. Kortom, alles is toegestaan, als het het doel van de presentatie helpt.

En dat doet powerpoint vaak niet. Het is een opsomming en men leest die powerpoint gewoon op. Daarna volgt een printje en klaar. Geef mij maar dat printje vooraf en ik hoef die presentatie niet meer bij te wonen. Toch?

Hieronder een mooie powerpoint op SlideShare over het nut en de grootste valkuilen van Powerpoint.Tips die eigenlijk ook gewoon gelden voor Prezi! Ik betrap mezelf er ook op dat het soms toch echt te verleidelijk is om gewoon tekst te gebruiken. Maar je weet wat ze zeggen, een presentatie is eigenlijk pas goed bij de 20e poging… Die heb je vaak niet, dus zorg dat die eerste afdoende is en blijft hangen.

Wat vond je van dit bericht?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.