Nog zo’n trend op LinkedIn: geen functietitel maar een zinnetje over wat je doet. Bijvoorbeeld “Ik help mensen met meer klanten krijgen via social media” of “Ik help bedrijven groeien door strategie”. Waarom? Na-apen, ik kan geen andere reden bedenken. Zelf nadenken is zeldzaam, en als iedereen het doet en de LinkedInfluencer roept het, dan zal het wel goed zijn:
> Het maakt meteen duidelijk wat je doet [ Klik op uit te klappen ]
Zo’n kopregel als “Ik help mensen met…” maakt in theorie meteen duidelijk wat je levert, een functietitel zegt niet alles.
Maar is dat zo? Immers moet er een hele zin worden gelezen. Die vaak ook nog afbreekt omdat het teveel tekens bevat voor een regel: in de kop zie je op mobiel vaak maar een 40 tekens voordat het afgekapt wordt. Dus als je begint met “Ik help mensen met…” dan verlies je ruimte voor kernwoorden, functie of expertise. Dan houdt het op met een halve zin of cliché, waardoor het juist vaag wordt.
Daarnaast is het nog steeds veel te kort om echt te vertellen wat je kan en doet. Ik help bedrijven groeien, dat kan je zowel als starter zeggen als senior strateeg. Zonde dus. Zeker als je die kopregel dan verder niet hebt uitgewerkt of toegelicht met bewijslast in de rest van je CV. Zeker met 16 miljoen coaches in Nederland die allemaal mensen helpen te groeien, dan kan dat van alles betekenen.
> Je kunt er mee opvallen
Tussen de 16 miljoen coaches zou een creatieve, informele kopregel opvallen.
Tja. Dat was misschien ooit zo. Het is nu wel gedaan met zo’n zin als gouden vondst. Nu slechts een van de velen: je volgt slechts de kudde voor een format. Het is de nieuwe “goede teamspeler die ook zelfstandig kan werken.” Als je echt wil opvallen, zul je toch echt iets nieuws moeten bedenken. Of anders: gewoon kort, eerlijk en duidelijk blijven. Zonder fratsen.
> Persoonlijk en benaderbaar
Ik help met… het klinkt iets minder zakelijk. Het geeft aan waar je voor staat en men je voor kan bellen.
Oh? De bedoeling is misschien menselijk en oprecht. Misschien. Maar omdat iedereen hetzelfde trucje gebruikt, is het allesbehalve authentiek. En help je echt? Of wil je gewoon een factuur sturen? Zeg nou eerlijk, als je dit leest op LinkedIn, dan ben je al meteen gewaarschuwd: Daar heb je weer iemand die wat wil verkopen. In 90% van de gevallen is de post die volgt alleen bedoeld om weer even in de picture te komen. Er is niks persoonlijks aan het volgen van een standaard stramien. Oprecht persoonlijk is je eigen stem, eigen stijl, eigen interesses. Dat is iets dat je niet zomaar kunt kopiëren.
> Vindbaarheid
Je zou sneller gevonden worden, wordt soms gedacht. Want klanten zoeken eerder op wat voor taak ze hebben, dan het type beroep wat dat kan invullen toch?
Naast de genoemde expertise, gaan HR-professionals, laat staan recruiters ook echt niet zoeken op “iemand die helpt met…”. Ook die zoeken gewoon op functie. Zeker als men op zoek is naar bepaalde expertise en allang weet wat voor functies daarbij passen gewoon zonde van de tijd. En tijd online. Als je geen functietitel hebt in je headline of profiel, kun je zelfs minder goed vindbaar zijn.
Stop met fratsen. Hou het bij je functie

De intentie achter de “ik help”-zinnen is vast prima, als je er tenminste bewust voor koos en niet omdat je het bij een ander zag. De uitwerking schiet vaak z’n doel voorbij. Wil je écht opvallen? Ga dan niet voor de formule. Ga voor jezelf. Je functie, je rol. En benoem wat je doet, op jouw manier. En als dat toevallig is dat je mensen helpt? Gebruik je bio, een toelichting bij de organisaties waarvoor he hebt gewerkt of… bewaar het voor de fysieke ontmoetingen.
Misschien wil je het gewoon blijven gebruiken. Dat mag. Maar weet dan in elk geval waarom je het doet. En wat het wel – en niet – voor je gaat doen. Sla in elk geval niet je functietitel over! Als voorbeeld:
Noud de Greef
Sr . Communicatieadviseur – Ik help je met een duurzame communicatiestrategie en de uitvoering, het liefste in organisaties in ontwikkeling.
Overigens hou ik het zelf op LinkedIn gewoon bij mijn functie en mijn werkplek. Dus:
Noud de Greef
Sr. Communicatieadviseur – Nederlandse Hart Registratie (NHR)
Duidelijk toch?