De Fidget Spinner van de vorige eeuw: meridiaankogels

De rage op dit moment is overduidelijk de Fidget Spinner. Ook in Eindhoven is elk schoolplein bezaaid met deze dingen. Het is niet veel meer dan een stukje plastic met drie wieken en in het midden een kogellager. Meestal zit er in de uiteindes van de wieken ook eenzelfde kogellager. Vrijwel nutteloos, behalve dan voor het gewicht. Deze kun je er vaak ook uit drukken en vervangen door een lampje. En dat voor een prijs tussen de vijf en zeven euro.

Tip: overtuig je kind dat een simpele kleur beter is (die gelikte meerkleurige versies beschadigen toch snel) en haal er een bij de Action voor €1,50. Wie weet is de rage over een week of twee alweer voorbij. Veel kun je er immers niet mee. Rond laten draaien tussen je vingers. Of je legt hem op het puntje van je neus. Bij het zoeken naar Fidget Spinner Tricks kom je dan ook uit bij uit-erst span-nen-de wedstrijden. Opgelet: wiens Spinner het langste draait na één zwieper, die wint. Okee. Of je maakt ze zelf van LEGO.

Elk jaar is er wel een rage. Vorig jaar liepen kinderen (en veel volwassenen) nog als zombies door de straten met Pokémon Go. Nu ligt de focus op rust krijgen voor de drukke ADHD kinderen. Alle kinderen zijn druk nu. Druk druk druk. Niet zo gek dat er zulke prullen op de markt komen, nu de zitballen en wiebelkussentjes toch ook niet bleken te werken. Dan maar iets in de hand, zoals -naast de Fidget Spinner- de Fidget Cube. Die vind ik overigens een stuk leuker. Het is een kubus met op elk vlak iets om te klikken of te draaien.

Ook bij deze is het idee dat je door dat gefriemel of meer focus hebt (vandaar de link naar de drukke kids) of juist wat creativiteit opwekt omdat je wat met je handen doet. Tevens de reden dat het nog steeds aan te raden is bij creatief (denk)werk gewoon een vulpen te gebruiken. Best gek eigenlijk, dat ondanks de aandacht voor design thinking het prototyping niet wordt doorgetrokken naar schrijfwerk. Tablets en MacBooks winnen het helaas nog steeds van papier en pen. Het lijkt ook sneller: tikfoutjes en aanpassingen zijn digitaal sneller aan te passen dan op papier. Mooie gedachte, alleen die stap van corrigeren is een fase te vroeg. Fouten zijn niet erg bij het begin van een creatief proces, dat continue verbeterwerk remt juist af. Misschien moeten we ‘Write drunk, edit sober‘ maar aanpassen naar:

Create drunk, edit sober.

De uitspraak zou overigens helemaal niet van Hemmingway zijn trouwens. Wat er eigenlijk mee bedoelt wordt, is ook veel interessanter. De term drunk betekent niet dat je bezopen aan de slag moet gaan. Met drunk wordt bedoeld dat je bij schrijfwerk gewoon je gedachten moet laten gaan. Doorschrijven zonder kritiek. En dan daarna pas schrappen & schaven. Dat lukt je niet net zo makkelijk op een beeldscherm in vergelijking met hoe papier je uitdaagt. Helaas haast een lost art met de hype van digitalisering op scholen. Gebruik de tools waar ze voor bedoeld zijn en voor werken. In plaats van het ene stuk gereedschap weg te gooien en te vervangen door de ander: Leer kinderen beide mogelijkheden. Vergeet ook niet dat het effect van schrijven met pen bij kinderen nog een belangrijk effect heeft: de motoriek werkt door in het brein om letters te kiezen en achter elkaar tot woorden, zinnen en gedachten te vormen. Het bewegen in de vorm van de letter heeft veel effect op de vorming en werking van het brein als geïntegreerd systeem van perceptie, motoriek en cognitie.

Meridiaankogels, ook wel bekend als Chinese ballen

Meridiaankogels in hand

Enfin, fidget spinners! Mijn eigen editor grijpt nu ook in, na deze drunk sessie om de gedachten even te laten stromen. Ik had die ook al in mijn jeugd. Iedereen had die. Alleen waren ze met wat mystiek omgeven. Helemaal uit het verre China. Kogels van marmer of staal. Die laatste waren favoriet, want die maakten ook nog geluid. Met meerdere discussies ten gevolge: moest je nou zorgen dat ze geen geluid maakten, of juist wel? Het was altijd een set van twee, vaak in een mooi doosje. In je hand liet je ze om elkaar heen draaien. Ook hier weer de discussie: mochten ze elkaar raken of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.