Pleidooi voor piccalilly

Een dagje op pad, met dit gure weer zorg je dan dat je goed aangekleed bent. ’s Ochtends pak je snel je lekkere vest, die je eigenlijk de hele week al aan hebt. Ook gisteravond, tijdens het eten. Helaas vonden de kinderen boerenkool nog niet zo lekker. Ze schoven al snel hun bordje van zich af, gelukkig hadden we nog een stevig toetje. Ahum.

Enfin, de volgende ochtend dus snel op pad en pas in de trein kwam ik erachter dat ik door dat geschuif een mooie vlek op mijn vest had. Een beetje gelig, ter hoogte van mijn navel. Dju. Op zich geen probleem, want ik had toch een jas aan. Alleen aan het einde van de middag een borrel bij Dichtbij, maar ach, ouwe jongen krentenbrood daar. De vlek, of beter gezegd, het vlekje want hij was nog geen centimeter groot, viel wel op. Ook door @Marcel040. Die verbaast reageerde op de uitleg. Piccalilly? Bij boerenkool?

Alle windstreken in een bord boerenkool

Als ik even terug zoek in mijn archieven, is dit culinair gebrek bij sommige mensen al eerder aan het licht gekomen. Maar dat was in 2003, in Amsterdam. Ze kenden het wel met mosterd of ketjap, maar niet met de unieke mix. Niet hier, in Brabant, mijn Brabant, waar ze alle keukens ter wereld eten met een pot bier erbij. Brabants bloed zit vol Frans, Spaans, Germaans, Romeins en weet ik veel wat voor genen. En Marcel woont ook hier.

Zoals de naam doet vermoeden, heeft dit gele goud een Engelse origine. Europese groenten in azijn, met kruiden uit het Oosten. Een unieke mix van culturen dus, passend bij Brabant. Boerenkool (stamppot) natuurlijk ook al, want aardappels kennen we ook pas sinds de ontdekking van Zuid Amerika. De kool zelf komt uit Griekenland en omgeving. Misschien dat de worst zelf het enige is wat echt hier vandaan komt.
We gaan zelf piccalilly maken!

Hoewel het dit jaar 2011 geen winter meer wordt, kunnen we maar beter voorbereid zijn en boerenkool met piccalilly gaan eten. Als uniek multiculti voedsel, wat past bij het ratjetoe aan culturen wat hoort bij Brabant. Daarom heb ik gezocht voor een uniek recept voor piccalilly en deze gevonden. Zoals je leest, kun je veel variaties maken. Groenten, kruiden, alles naar eigen voorkeur. Ik ben benieuwd naar jouw recept. Een potje om te proeven mag ook!

Twijfel je nog? Voor de visueel ingestelde onder u in het filmpje een chefkok uit Harlingen die ook een potje klaar maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.