Mu@ak

Een avond vol muzikale herinneringen

 

Veel vrienden zijn nieuw. Door Twitter & Facebook heb ik veel mensen in Eindhoven leren kennen en dat is heel mooi. Maar daarmee heb je dus geen rijk verleden, vol herinneringen over de schooltijd of de stapavondjes die je met echte jeugdvrienden hebt. Nog niet tenminste.

Samen met Edwin van Enck heb ik daarom nagedacht hoe we juist die jeugdherinneringen weer konden delen: Daaruit ontstond Mus@k: een avond vol muzikale herinneringen.

Opzet van dit event: Op basis van drie thema’s is iedereen gevraagd om een bijpassend muzieknummer door te geven. Een liedje wat bij hem een bepaalde herinnering oproept, om zo deze makkelijk te delen. Vooraf was er dus geen playlist bepaald, die werd geheel samengesteld uit de inzendingen. De opdracht in één zin:

Laat ons weten welke muziek jou gevormd heeft tot de coole dude of dudette die je nu bent!

Daarnaast hebben we gevraagd om bij zeker één nummer uit te leggen waarom deze is gekozen, welk gevoel erbij hoort. Om de avond nog meer sfeer te geven is ook gevraagd om foto’s uit die tijd… Zou iedereen deze uitdaging aangaan?

 

De thema’s van Mus@k

  • Puisten en puberzweet
  • Oh Oh Eindhoven
  • Modder en zonnebrand

Puisten & puberzweet

Weet je nog, die gouwe ouwe schoolfeesten, drooggelegd door enkele vervelende docenten, waar je stiekem flesjes Flügel, boswandeling of Schröbbelaar mee naar binnen smokkelde? In het midden de durfals, die wat ingestudeerde pasjes loslieten op de muziek uit de top 40, en jij, waar stond jij eigenlijk? Op welk nummer stond jij in het midden?

Oh Oh Eindhoven!

Lloret de Mar, Rimini, Ibiza, Marmaris, Chersonissos, of gewoon naar Rennesse, iedereen kent wel de typische vakantiemuziek. Elke zomer had zijn hit, elke plaats zijn eigen dansje. Welk deuntje zat er in jouw cassettedeck? Pluspunten als je ook het dansje nog weet!

Modder en zonnebrand

Modder, ranzige WC’s en leven op een dieet van bier, hamburgers en muziek. Pinkpop, Lowlands, vooruit, ook een goed concert komt in de buurt: Welk nummer heeft jouw trommelvliezen ontmaagd en voorgoed verpest?

 

Op naar Mus@k 2013

 

De inzendingen kwamen al snel binnen, compleet met ingescande foto’s uit de vorige eeuw. Persoonlijke verhalen, onverwachte verhalen. Het werd een avond om nooit te vergeten, waarin iedereen zijn herinnering bij alle drie de nummers deelde, in plaats van slechts één enkele. Tot slot werd de organisatie van de editie voor 2013 nog verloot, een van de kleine verrassingen…

Tijdens het bedenken van de opzet, hoe simpel hij ook lijkt, speelde de ROI piramide voor events toch door mijn achterhoofd. En dat werkte. Een doel als “herinneringen delen” is dan niet genoeg, dat kan ook met een mailtje immers. Het meetbaar doel werd: de wens om een nieuwe Mus@k te organiseren.

Van daaruit zijn we verder gaan nadenken over de juiste deelnemers, in aantal en type personen, de locatie en de accenten die de avond af moesten maken. Waaronder dus de foto’s, maar ook bijvoorbeeld een fles Apfelkorn passend bij het thema Puisten en Puberzweet. Enkele video’s van de oude clips deden ook veel goed, naast een officieel bewijs van deelname, met daarop iedereen als een Southpark figuur.

Mijn herinnering bij het thema “Oh Oh Eindhoven”

Als voorbeeld een van mijn drie nummers/herinneringen: Manu Chau’s Bongo Bongo.

We reden in een rode Nissan Micra naar Spanje, En het duurste aan de auto was eigenlijk de CD/wisselaar. Daar konden zes CD´s in. De auto reed het lekkerste met 90 km per uur en kon eigenlijk maar 110. We snorden over de N-wegen, stoppend na elke vier uur om de CD’s te wisselen.

Die N-wegen voeren door alle dorpjes en langs alle McDonalds. kwam mooi uit, elke Mc dus een nieuwe grote beker ijskoude cola met ijs. Want die Micra, die had geen airco uiteraard. Een van de CD’s die bleef was deze van Manu Chao. Dit was het bekendste liedje: een echt zomer nummer. Dat pingeltje erin kwam in ongeveer elk nummer terug… Dus dat zit wel goed tussen de oren!

Wat voor ideeën zijn er nog meer voor een avond als deze? Welke thema’s schieten jou te binnen? En ga je misschien ook een Mus@k organiseren? Ik ben benieuwd…