‘Avant Tout, Discipline’ – Opening expositie in MU Artspace Eindhoven

Op vrijdag 14 juli opende een nieuwe tentoonstelling in MU Artspace op Strijp-S. De makers Revital Cohen en Tuur van Balen gaven deze avond zelf de introductie & uitleg over de werken onder de naam ‘Avant Tout, Discipline‘. Hierin volgden ze de weg heen (en terug) van de grondstoffen die in onze elektronica zitten. Een bijzondere reis met een groot aandeel voor het delven van de mineralen in oorlogsgebied Congo.

 

Hoofdstuk van de expositie is de film ‘Trapped in the Dream of the Other’. Hierin wordt gespeeld met de omgeving in Congo waar een aantal grondstoffen wordt gewonnen om, tja, ambachtelijke wijze. De makers hebben daarbij gekozen om de omgeving zelf tot leven te wekken met vuurwerk en de static, het storende geluid van mobieltjes op de microfoon, te laten zitten. Bijzondere beelden, vooral van de werkers ter plekke die zo nu en dan omhoog ploppen achter een richel. Bijzonder om te zien hoe op het oog ongestructureerd er wat in een heuvel wordt gehakt, gezien het eindresultaat zoals een iPhone of Playstation.

Avant Tout, Discipline is duidelijk een conceptuele expositie. De uitleg door de makers maakte het geheel niet zozeer duidelijk, maar bleek vooral een extra aanvulling. Zo vertelde Tuur van Balen over het vervolg van de reis van de grondstof, richting China. Of de oorsprong van een ander werk D/ALCUNDAU: op drie plekken in de ruimte van MU liggen een aantal uit elkaar gehaalde harde schijven. Met in het midden een stuk erts, zo lijkt het. Dat stuk is echter een reversed engineered stuk mineraal: de belangrijkste grondstoffen waaronder goud uit de harde schijven zijn verzameld en omgesmolten tot min of meer de originele vorm.

De harde schijven zelf kwamen dan weer uit IJsland, waar wonderbaarlijk veel datacenters staan. Of wonderbaarlijk: vanwege de scherpe privacy regels, de lage temperatuur (koeling) en goedkope energie door de vulkanische activiteit aldaar is het eiland een goede plek daarvoor. En aangezien de plek in Congo ook vulkanische activiteit kent, is het cirkeltje rond…

Te zien tot en met 17 september 2017 in MU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.