Prachtig weer tijdens de 2022 editie van de Dutch Design Week in Eindhoven, alles weer zoals vanouds. Alhoewel, alles? Er zijn geen beperkingen meer vanwege corona en na een online en een bedaarde editie hebben de deelnemers goed uitgepakt! Mooie presentaties, goed voorbereid, klaar voor vragen.

Tijdens de eerste bezoeken op zaterdag en zondag zag ik dan ook goed aangeklede stands en designers die niet konden wachten het verhaal te vertellen aan wie maar wilde horen. Dat is dus de eerste tip: neem de tijd en maak daar gebruik van! Tips van de eerste dag:

Manifestations – Veemgebouw op Strijp-S

Zo bezocht ik uiteraard als een van de eerste een jaarlijkse favoriet: Manifestations. Dit jaar was de mix van kunst, design en tech weer terug op de oude plek: de zevende hemel in het Veemgebouw. Bij binnenkomst een hartelijk welkom en daarom meteen gevraagd waar ik zeker tijd voor moest nemen. Want, dat geldt niet alleen op de afgeladen vloer van Manifestions, het is veel. Er is veel. Beter pik je een paar exposities en daarbinnen objecten eruit, dan alles maar half.

Enfin, als eerste tip kwam daar de Love Letter Generator uit. Terecht! Na een paar vragen pruttelt de matrix printer daar een echte liefdesbrief voor je uit. Wat vind je van zo’n brief? Wat als je doe daadwerkelijk geeft aan je vlam? Of… krijgt? Computers liegen niet, maar is het ware liefde?

Op de vloer nog meer exhibits die vragen om interactie. Must see dus, zeker ook met kinderen! Al is het maar als excuus om overal aan te zitten.

Strijp-S: Klokgebouw & Ketelhuisplein

Het Veemgebouw is natuurlijk te vinden op Strijp-S: Voor velen het startpunt bij een bezoek aan de Dutch Design Week. Hier vind je ook het Ketelhuisplein, Klokgebouw en Microlab. Op het Ketelhuisplein ruimte voor een drankje, met daaromheen meerdere grotere stands.

Zoals de Drivers of Change, waar TU/e studenten laten zien hoe ze met technische innovaties de wereld verbeteren. Hoewel het soms vooral lijkt gedreven door de vraag hoe een bepaalde techniek ingezet kan worden, is ook hier de rode draad: design for good. Met vlakbij meerdere embassies, zoals Health en Circular & Biobased living optimisme genoeg over hoe design en technologie ons de volgende decennia vooruit gaan helpen.

In de hallen van het Klokgebouw zelf begint het meteen met de Supermarket of the Future in de Embassy of Food. Opvallend, een van de eerste objecten hier is de Deeply Personal Vending Machine van Tom Schouw, welke een editie eerder bij Manifestations te zien was. Enfin, je snapt dus waarom ik startte met met die expositie…

De vier hallen van het Klokgebouw hebben elk een eigen thema: Global Wellbeing, Smart Liveability & Creations of Trust, The Next Generations en Digital Envolvement. Je struint hier dus langs een breed scala aan onderwerpen. Van designs al breed in productie tot de projecten van afstudeerders aan Koning Willem I, HKU en meer.

In de Volle Grond, Yksi & Videolab

Na de hallen kan je wel even een wandeling gebruiken: op naar het Microlab. Onderweg een deur, met een dame die je als een propper in Salou naar binnen weet te lokken voor de expositie In de Volle Grond. Dat, of je loopt er expres heen omdat je er van gehoord hebt. In een kleine ruimte wordt speels zichtbaar gemaakt wat er allemaal onder je voeten ligt.

En da’s veel. Ook daar is ruimte schaars, terwijl we nog meer ruimte nodig hebben voor alle kabels en leidingen die nodig zijn voor klimaat aanpassingen en digitalisering.De uitgang van deze popup leidt je direct Yksi in, waar je heel compacte, drukke veel betrokken designers vindt die zich hebben toegelegd op duurzame toepassingen van materiaal. Speciale vermelding nog voor juist een ruime, rustige expo een paar deuren verder bij het Videolab. Achterin de ruimte een bijzonder instrument: een AI Syntesizer.

Microlab, met de Dutch Design Awards

En door! Om het gebouw heen en je duikt het Microlab in. Hoewel de naam anders doet vermoeden, alle ruimte hier voor grotere objecten. En natuurlijk de genomineerden voor de Dutch Design Awards, klaar voor jouw oordeel.

Dit jaar leek het op Strijp-T wat rustiger dan voorheen. En juist daarom wil ik je daar toch op wijzen: neem de tijd om ook even daar te gaan kijken. Natuurlijk bij de blikvanger, het Innovation Powerhouse waar Van Berlo huist, maar loop ook even door richting spoor voor Sorama, binnendoor bij TechMatters en dan de trap af voor de Trip.

Sorama staat niet op een van de foto’s en dat heeft een reden: zij doen dingen met geluid. Dingen in de zin van meten en in beeld brengen waar geluid exact vandaan komt. De aanwezige medewerkers nemen alle tijd om zowel dat systeem uit te leggen, met beelden van geluid in PSV-stadion, op straat of zelfs met een robothond, maar ook het cyclische design thinking proces. Nogmaals: leg je er maar bij neer dat een dag te kort is voor de Dutch Design Week en pak gewoon vol aan waar je wél bij kunt zijn.

Klaar bij Sorama, dan ga je het hoekje om om door de gebouwen langs TechMatters te lopen richting de Trip. Een geel lint van plastic lokt je oog. Maar eindigt bij een trap naar beneden. Ga. Je dwaalt vervolgens door de kelders waar licht en geluid je leidt en verrast. Even wat anders, klaar voor een fietstocht richting het centrum van Eindhoven.

Graduation Show in Microtuin

Althans, zo zag mijn eerste dag DDW eruit. Ik ging natuurlijk ook langs bij een andere must see: de Graduation Show van de Design Academy. Dit jaar in de nieuwe Microtuin, of beter gezegd, de oude KPN kolos naast het Station, aan de kant van de TU/e. Nog een gevoel van leegstand heerst in het gebouw. Ruw.

Bij de ingang staat al een waarschuwing: alles zien kost je ongeveer twee-en-een-half uur. Trappen op en weer af, vloer na vloer, langs de projecten van de bachelor en masters van de verschillende afdelingen. Voor ieder wat wils dus, of je nu gaat voor textiel of juist maatschappelijke projecten. Onmogelijk om alles tot je te nemen, dus kijk waar veel mensen gaan staan… of pak juist iets waar niemand staat. Vaak zijn de studenten zelf aanwezig voor tekst en uitleg.

Fuutlaan met Design Perron en Dutch Invertuals

Aan de andere kant van het spoor het Design Perron waar je ook projecten vindt van studenten HKU, ArtEZ en meer. Een vriendelijke expo met kleine objecten. Een paar deuren verder de befaamde Dutch Invertuals. Ook dit jaar weer een visueel bijzondere expositie in de ruimte. Conceptmatig, dat wel, dus neem je tijd (of had ik dat al gezegd) en lees de beschrijvingen.

Evoluon

Op zondag begon mijn tweede dag Dutch Design Week bij mijn oude werkplek: het Evoluon. Beneden vrij toegankelijk met een aantal installaties, en in de koepel zelf uiteraard de nieuwe expositie RetroFuture van Next Nature. Toch ietwat een tegenvaller, al is er een reden om er deze DDW een bezoek aan te brengen: de Algorithmic Perfumery van EveryHuman.

Een flink aantal bokalen, gevuld met vloeistoffen en oliën, met daaronder een lopende band. Kleine flacons schuiven voorbij en worden een voor een, beetje bij beetje gevuld. Telkens een andere combinatie. En die combinatie wordt gegenereerd door een algoritme. Je vult een uitgebreide, online vragenlijst in en drie verschillende programma’s maken een parfum op maat. Een paar vragen over welke geur je lekker vindt, maar ook een aantal persoonlijk. Vervolgens kun je die parfums bestellen en ze worden ter plekke voor je gemengd. Bevalt er een, dan kun je hem later nog verder verfijnen of gewoon direct bestellen in grotere volumes. En… mijn eerste is echt al meteen top. Bijzonder!

De expositie Retro Future viel dus echter wel wat tegen. Zeker na alle media aandacht had ik daar veel meer van verwacht. Samengevat in deze aparte blog.

TAC (Temporary Art Centre Eindhoven)

Door naar TAC, vlakbij het Philips-stadion. Hier is een expositie genaamd Prophecies of Dust. Hier moet je gewoon even van genieten. Ruim opgezet, en eigenlijk een ode aan de good old baksteen. Of old… Juist een vernieuwing, men maakt gebruik van een techniek waarmee een baksteen kleur krijgt. En vermengd dat met een soundscape en een RPG-spel. Minecraft in het echie.

Kazerne, home of design

In het centrum uiteraard een bezoek aan de Kazerne. Daar is het eigenlijk het hele jaar door DDW, met deze week alle ruimte voor een aantal oogstrelende kinetische werken en een selectie uit de collectie van Lidewij Edelkoort.

Een ander deel van deze collectie Edelkoort, aansluitend op de objecten in de Kazerne, vind je overigens nu in het Van Abbemuseum. Op loopafstand, maar ik sloeg hem nu nog over: op naar de Schellensfabriek.

Schellensfabriek

Alvast een gratis tip: Sluit je bezoek aan deze locatie af bij de Stadsbrouwerij. Je bent er toch. Of begin daar, dat kan ook. Maar dan haal je de expositie niet en dat zou jammer zijn. Verschillende studio’s hebben hier namelijk gezorgd dat hier genoeg inspiratie te halen valt. Zoals ook Brick Works, waar het net zoals bij TAC draait om de baksteen. Hier met de vraag welke grondstoffen zo’n steen in de toekomst gemaakt worden. Want wat zit er ondertussen allemaal om ons heen in de grond? Wat geeft dat straks voor een materialen?

Dit is een voorbeeld van de expo No Space For Waste die de ruimte tussen de studios opvult. In de ruimtes daaromheen verschillende design studio’s, vaak gericht op social design. Zoals Wasbeer & Pauw. Hier alle aandacht op de arbeidsmarkt: iedereen kan deelnemen, als we maar open staan voor elkaars verhalen en daarmee ook bewust zijn van onze (voor)oordelen.

Mooie woorden, waar hebben we dat eerder gehoord, zou je denken. Maar het wordt persoonlijk gemaakt, en dichtbij gebracht, met negen verhalen in beeld en geluid. Negen mensen, met een persoonlijk verhaal. Negen mensen, en negen maal de vraag: wat doet het met jou? En waarom?

Clubhuis De Kade

Net buiten het centrum, in mijn eigen wijk: Clubhuis De Kade. Vorig jaar ingericht als een grote fabriek voor de Social Design Kalender, dit jaar laten alle designers in dit pand wat van hun werk zien. De kalender is er overigens ook nog steeds. Hier een klein hokje, maar ook op Ketelhuisplein. Het clubhuis is dus een aanrader, als je echt in gesprek wil. En dat wil je, als je tenminste goed hebt opgelet zojuist bij Wasbeer & Pauw. Fiets er gewoon langs op weg naar Sectie-C.

Sectie-C

Sectie-C blijft verrassen, al is het echte rauwe randje er wel vanaf. Niet zo gek, want deze locatie heeft Strijp-S dik ingehaald als creatieve hotspot. En met dat succes komen mensen kijken. En genieten. Er zijn meer ateliers dan ooit en deze zijn net als de horeca steeds professioneler. Ga hier dus gerust een middagje dwalen en pak een drankje. Dit jaar een bijzondere combinatie: champagne en hotdogs. Daarmee blijft het rauwe toch nog wel in stand, want: waarom ook niet?

Een ouderwetse fotodump, met een speciale vermelding voor Narcissus van Studio Roland Blok. Deze installatie van spiegels volgt de kijker. En als er meerdere kijkers zijn, laten de spiegels je naar elkaar kijken… Zelfs als er iemand een foto aan het maken is.