Next Nature’s RetroFuture – Evoluon Eindhoven

Aan media aandacht geen gebrek: Mijn oude werkplek, het Evoluon ging weer (weer) open voor het publiek. Next Nature heeft de ringen gevuld met RetroFuture: een expositie over de toekomst. Althans, de toekomst zoals we hem die in het verleden voorstelden. Vroeger was alles beter?

Wie het Evoluon kent, weet dat de schotel elke keer weer indrukwekkend is. De ruimte, het dak, de sfeer. Het spreekt tot de verbeelding. RetroFuture speelt daar echter maar matig op in. De ruimte is weliswaar goed benut met een aantal tunnels waarin de toekomstbeelden van kunstenaars, wetenschappers en andere disciplines verteld worden. Nouja, verteld, je kunt ze vooral lezen. Helemaal bovenin is de VR- installatie verstopt (wel vooraf reserveren) en nodigen wat kleurrijke installaties uit tot interactie. Maar verder zijn het vooral teksten en foto’s.

Daar zit dus een pijnpunt. Een mismatch. De expositie lijkt eerder juist in te spelen op het sentiment van de ouderen onder ons, die het Evoluon als science centra van Philips nog meegemaakt hebben, dan iets nieuws neer te willen zetten. Even een bezoek aan het Evoluon, zoals vroeger.

Nostalgie is dan misschien ook wel het goede woord, passend bij een bezoek. Je wordt er een beetje melancholisch van: De expositie heeft in elk geval niet het opgewekte, de droom, de hoop die techniek en wetenschap ons kan geven. Ook niet de verwondering. Het experimenteren. Verrassen. Precies dat wat ik gewend ben van Next Nature en eigenlijk alle science centra in Nederland, dat is wat mist. En nee, dat kan nooit de bedoeling zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.