Foto’s, flitsen, modellen & potloden

Een leuk extraatje van CKE: gratis korte workshops voor alle cursisten van het afgelopen jaar. Een soort start van het nieuwe seizoen, waarin ik doorga met de cursus fotografie, maar dan de stap naar gevorderden. Die trouwens start op donderdag 17 september 2020, en er kunnen nog wat mensen bij, dus gratis tip: aanmelden kan hierrr… Maar dat terzijde: ik koos de twee workshops Modelfotografie & Illustratief tekenen.

Workshop Modelfotografie in de Studio

Studio met flitsers & fotografen.

Dat was natuurlijk een makkelijke keuze. Even weer een keer extra oefenen! In de studio van CKE was een simpele opstelling gemaakt, met twee flitsers. Op de grond wel wat witte strepen om corona-proof vakken aan te geven, dus in de nabewerking toch wel wat zitten poetsen.

Er waren uiteraard meerdere fotografen, dus naast het flitsen zelf, ook de ruimte om te experimenteren met beweging & gekke hoeken. Gespeeld met de 85mm lens, de 35mm en gewoon lui de kitlens. Enfin, het resultaat van de eerste sessie, met een danseres:

De tweede ronde fotografie was met een model wat, tja, zichzelf was. Een kindje, wat zich eigenlijk niet veel aantrok van die mensen om zich heen. Heel anders dus, goed opletten voor de mooie momenten.

Ieder zijn vakje.

Illustratief tekenen

En… tekenen. Niet iets wat ik dagelijks doe, en juist daarom vond ik het wel een poging waard. Een gevaarlijke uitspraak natuurlijk, want waarom ging ik dan niet meteen radicaal door de bocht met de workshop ballet? Tja. Geen pakjes in mijn maat. Goed excuus.

Gelukkig draaide het ook niet om de perfecte, levensechte tekening, maar wel om los te komen van die dwang om perfect te willen zijn en juist te zoeken naar – men zal er zelf vast betere bewoordingen voor hebben – karakters & uitdrukkingen. Net als bij de workshop fotografie ook hier meteen van de duikplank: een portret tekenen van een andere deelnemer.

Uiteraard met wat randvoorwaarden om de creativiteit los te krijgen. Binnen twee minuten, met links, blind, zonder van het papier te gaan, enzovoort. Mijn beste (niet mooiste) tekening vond ik die ‘blind’ getekend was. Juist daardoor sprongen details eruit en kreeg het beeld een geheel eigen karakter.

Portretten met creatieve technieken…

Daarna door met emotie. Het tekenen van een simpel poppetje, om te ontdekken hoe je met simpele veranderingen in houding emotie kan uitdrukken. En dat hoefde dus allemaal niet anatomisch correct te zijn. Dat werd nog eens op de spits gedreven door de opdracht om een paard te tekenen wat een kopje thee dronk.

Schetsen.

Als toetje door met ecoline om zelf een maf wezen te creëren wat een handeling verricht. Oordeel zelf, maar hij is te koop! Uniek exemplaar, beperkte reeks van 1 stuks.

Macro in blue. Noud de Greef, 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.