Kasteel Geldrop

De eerste mooie lentedag van 2017 vroeg natuurlijk om een fietstochtje. Ik nam de drie diva’s mee naar het geboortedorp Geldrop. Gelukkig maar een paar kilometer verder, maar met een kasteeltuin en het bijbehorende kasteeltje in het midden héél wat anders dan het stadse Eindhoven. 20 minuten later waren we ter plekke.

Zijn we daar, blijkt Roos er allang geweest te zijn met een schoolreisje. Kom papa, we gaan straks naar boven, daar is een geheime kamer! Ik zag ze schrikken, de vrijwilligers die het fort bewaakten.

Het kasteel van Geldrop is een woonkasteel, met goed ingerichte kamers die uiteraard nu vooral als trouwlocatie in gebruik zijn. Mijn favoriet is dan toch weer de trap. Op een of andere manier heb ik daar iets mee. Zelfs een heel Pinterest bord voor gevuld. Het kasteel is gratis te bezoeken op zondagen (en in de zomervakanties vaker) of op afspraak. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Op de eerste verdieping was de wapenkamer, de bibliotheek en nog wat kamers in oude stijl, maar ook een kunstgalerie. Tijdens ons bezoek kleurrijke schilderijen van Martin Groen. Nog een verdieping hoger de oudheidskamer: een mini museum met ouder voorwerpen uit de tijd dat Geldrop nog een zelfstandige gemeente zonder Mierlo was. Het verzamelen daarvan leek het echte hart van de vrijwilligers te hebben veroverd, zo vertelde ze enthousiast over de maquettes van het kasteel en wezen ze Saar en Roos buiten op de fundering van de Donjon, de woontoren die ooit langs het kasteel stond. Uiteraard kwam ook de kakstoel ter sprake….

Het kasteel is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw in handen van de gemeente Geldrop en is er dus geen kasteelheer meer. Naast het Kasteel ligt de paardenstal, waar de lokale IVN haar thuishonk heeft. Het was nog precies zoals ik het herinnerde van mijn eigen jeugd: in de paardenboxen uitleg over de Nederlandse natuur, en in de grote ruimte een dia…. video.

Op het landgoed, of park desgewenst, is ook de Kinderboerderij van Geldrop. Vandaag behoorlijk ontploft met alle kinderen die ook uitgelaten werden. Konijnen (ook opvang), geiten, hangbuikzwijntjes en wat kippen. Maar geen kip die ook maar leek op de kip in mijn rugzak, welke we later in de Baron zijn Hof naast de Kasteelhoeve gingen misbruiken…. De Kasteelhoeve is in gebruik als restaurant/café met Hutten als uitbater. Buiten heb je een mooi terras op het Zuiden, waar je zo de kruidentuin en meer inloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.