Kasteel Heeswijk

Een waterburcht, zo heet het type kasteel in het Brabantse Heeswijk officieel. Een (op het oog) vierkant kasteel met een grachtje eromheen ter verdediging. Typisch Nederlands. Heel anders dan de stenen kolossen in Frankrijk. Dit jaar heb ik mijn diva’s het kasteel van Tarascon laten zien, en dus was het nu tijd voor een kasteel in eigen land. Een echt woonkasteel, in Heeswijk.

Waterburcht had deze dag ook kunnen slaan op de regen die over het land en kasteel Heeswijk zelf trok. Ach, het leverde ook wel spannende plaatjes op buiten.

In Kasteel Heeswijk mag je zelf ronddwalen, maar ook hier worden rondleidingen aangeboden. Ook een kinderrondleiding en de ervaring leert dat die vaak veel leuker zijn. De echte details met jaartallen zoeken we later wel op, de verhalen zijn veel beter! Onze gids van vandaag leek dat ook te beseffen en vertelde vaak genoeg iets met een knipoog.

Hoewel we geen spoken of geesten hebben gezien, heeft het kasteel dan ook genoeg historie. Maffe historie, van een testament vol wraak tot geadopteerde minnaressen. Dat vraagt natuurlijk om een opgetrokken wenkbrauw of twee.

Die verhalen laat ik graag over aan de gids, want het is echt een bezoekje waard. De kamers zijn sierlijk ingericht, met veel objecten waar de gids je op kan wijzen of over kan vertellen. Mocht je de rondleiding missen, dan is er ook een audiotoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.