Monolith

De tweede fotocursus zit erop! Dit vervolg op de beginnerscursus, weer bij CKE onder leiding van Robero, had als slotopdracht het maken van een filmstill. Of eigenlijk, als laatste opdracht een filmstill. De cursus was in het najaar van 2020 al gestart, maar door de noodzakelijke maatregelen vanwege de corona epidemie waren er wat lessen verwisseld, uitgesteld of verplaatst.

Dat was helaas ook nodig. In deze tweede cursus was controle over de camera zelf uitgangspunt zodat we juist de creativiteit op konden zoeken. Met experimenten in de studio, met model, met water, met rook, met licht, met schaduw. Net van die praktijkopdrachten die niet thuis kunnen of uitgelegd via Zoom. En juist die afgesloten ruimte, dat was een probleem.

Ook voor deze opdracht, want met de club van zeven man was ook niet alles mogelijk. De filmstill: de ogenschijnlijk eenvoudige taak om een foto te maken alsof er een film even op pauze werd gezet. Vooraf dus nadenken over het type film, wat voor scene, en wat daar voor nodig was. Nabewerking hoorde er deze keer expliciet bij, om de juiste kleur te krijgen.

Mijn oorspronkelijke idee was een duister, haast comic achting beeld van een superheld (of schurk, het blijft slechts een beeld) die uitkijkt over de stad. Vanaf de rand van een parkeergarage, misschien was de lichttoren met wat moeite binnen bereik, beneden wat mensen in paniek. Nét iets te lastig vanwege corona.

Dat was voor iedereen uit de groep een probleem natuurlijk. Daarom werd de randvoorwaarde, de locatie, voor iedereen gelijk: een ongemaaid grasveld aan de rand van Veldhoven.

Voor mij werd het na wat zoeken een sci-fi beeld. Voor de sfeer en kleuren een mix van Interstellar, Stargate en 2001: A Space Odessey. Enfin, het resultaat, met dank aan model Fifiane – helaas al opgeslokt door de monolith – en Roy, die nog onbevreesd het zwarte vlak durft te naderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.