Bretagne: Tahiti Beach, bunkers en meer in Névez

Het tweede deel van de zomervakantie bracht ons naar Bretagne. Vanaf onze stek in Normandië was het nog dik drie uur rijden naar deze volgende plek aan de kust. Onze eisen voor de vakantiestek: eigen voorzieningen zoals WC en douche, ook een keuken en een terrasje, zodat we zoveel mogelijk in onze eigen bubbel konden blijven. Eigenlijk zelfs veiliger dan in Nederland door de extra ruimte om ons heen.

En met een flink zandstrand vlakbij, met veel plek. Dat was gelukt bij Sandaya Les Deux Fontaines in Névez. De prijs viel reuze mee. Of eigenlijk niet. Of wel. Tja, het zijn niet de goedkoopste plekken met dit comfort, maar het alternatief was een nog prijzigere plek in het overvolle Nederland…

Kijk eens wat je hier nog meer erbij kreeg! Pizza! Een flink terras! Schaduw! Ook een zwembad uiteraard, met brede glijbaan en een een extra warm binnenbad. Men had hier goede voorzorgsmaatregelen: Bedjes werden schoongemaakt, rond de lunch even op slot voor extra schoonmaak enzovoort. Het was voor ons een bonus, want we wilden vooral naar het strand.

Plage de Tahiti. Frans voor strand.

De foto’s spreken voor zich. Het strand vlakbij de camping heette niet voor niets Tahiti Beach. Groot & breed. Geel zand. Blauw water, in een baaitje, met nog net wat golfslag. Het was op een kwartiertje lopen vanaf de camping: prima te doen. En als je dan moet kiezen tussen chloor of zout…

Okee, we wisselden het af. Zeker de kids. Wij aan de roze op het eigen terras, zij nog even zwemmen om daarna snel onze chips te komen verschalken.

Ondanks dat het strand ook een favoriete plek was voor veel Fransen, met zelfs een parkeerplek voor overnachten met de camper erbij, was het nooit té druk. We hadden de eerste dagen nog wel wat fris weer, maar zelfs met 19 graden lagen we lekker in het zand. Blijkbaar werkte de kliffen rondom de baai als een soort kas.

Vanaf hier was het overigens ook prima wandelen. Rechtsaf de kustlijn volgend kom je bij Ile Raguenez uit. Een klein eiland wat bij eb te voet te bereiken is. Uiteraard was dat toch spannend bij de eerste oversteek, maar het was maar een klein stukje. Aangezien anderen zo op het teenslippers erheen gingen om naar het eiland te gaan, of om net als de meeuwen op schelpdieren te jagen, kon daar weinig gevaar in zitten.

Het eiland is privébezit, zo viel te lezen, maar men mocht er gewoon een rondje wandelen. Op het eilandje staat een enkel huis… en een paar bunkers. Net als bij Normandië ook hier een kleine Tobruk, en een iets grotere die juist naar het vasteland gericht leek. Het wandelpad deed een klein rondje met een stukje door dicht struikgewas, maar die bunker was verder toegankelijk. Het blijft een raar gevoel om de gang van zo’n betonnen kolos in te lopen…

Als je naar links gaat, kun je langs de kust blijven lopen tot een volgende baai. Of verder natuurlijk. Het is vrij goed begaanbaar, met enkele zijpaadjes om de gave kliffen van dichterbij te kunnen bekijken. Al was je op sommige plekken van het voetpad ook slechts een metertje van een steile helling verwijderd.

Toerist uithangen in Kerascoët & Concarneau

Dit stukje Frankrijk ga je dan ook vooral heen voor rust, natuur enzovoort. En dus… ideaal deze corona-zomer van 2020. Veel kleine dorpjes, zoals Kerascoët. Bezienswaardigheid: de beschermde Les chaumières. Huizen die zich kenmerken door afscheidingen met grote brokken graniet.

Mocht je toch nog even willen laven aan toeristisch hart: niet ver vanaf Névez vind je de plaats Concarneau, met het ommuurde centrum bij het fort in de haven. Het zou haast Valkenburg kunnen zijn met de drukte. Je kunt echter kosteloos over de vestingmuren een rondje lopen. Daartussen is het echter ook gezellig, met uiteraard een reeks terrassen en toeristische winkeltjes.

Veel dezelfde winkels met prijzige, wit-blauw gestreepte kleding, maar de horeca was prima te doen. Zo, wat is zo’n Monsieur Croque vullend… Hier helaas geen foto’s. Ik zei al dat het wel wat had van Valkenburg, helaas was het weer ook Hollands die dag. Lekker non-stop miezer. Dat kun je ook hebben op vakantie… Maar laat je dat niet afschrikken. Bretagne is een goede plek voor een mix van zon en actieve vakantie. Duimen dat het snel weer kan en we corona onder de knie hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.