Carrières des Lumières: Van Gogh & Japan

Vlakbij onze camping deze zomer, Huttopia in Fontvieille, ligt niet alleen Arles maar ook Saint-Rémy. Deze plaatsnamen zullen zeker als Brabander belletjes doen rinkelen: De Zuid-Franse streek waar Vincent van Gogh de laatste jaren van zijn leven verbleef en, met name in de inrichting in Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy, erg veel bekende werken maakte. Het lopen van de wandelroutes in Arles & Saint-Remy waren dus ook een verplicht nummertje.

Wat echter een bijzonder aangename verrassing was: Carrières des Lumières. Deze oude steengroeve ligt bij Les Baux-de-Provence, op zich al de moeite van een bezoekje waard trouwens. In deze steengroeve worden jaarlijks wisselende shows gemaakt met projecties van kunst op de hoge wanden, ondersteund door muziek.

Wegens copyright zonder geluid…

En dit jaar… Van Gogh & Japan. Of zoal de volledige titel luidt: ‘Van Gogh, Starry Night’ & ‘Dreamed Japan, Images of a Floating World’. Wat een mazzel, je zou haast denken dat die show permanent gegeven wordt. Alhoewel, het is zo indrukwekkend dat je best een jaar of twee later nog eens wilt gaan kijken.

Grote ruimtes, met brede hoge gangen, met op alle wanden de kunstwerken geprojecteerd, vaak voorzien van een animatie. Ook ondersteund met muziek, van klassiek, tot klassieke meezingers. Leuk als er net een Fransman naast je staat. Of een Japanner of Amerikaan: want deze hotspots van Van Gogh zijn in die landen mateloos populair.

Carrières de Lumières in 360 graden

Open de film op mobiel en kijk rond in 360 graden!

Tips voor een bezoek

De Carrières des Lumières ligt op loopafstand van Les Baux-de-Provence. Je kunt dus prima een bezoek aan beiden combineren. Bij Baux slingert de weg omhoog en kun je langs de kant betaald parkeren, bij de Carrières is het echter gratis. En aangezien je van te voren tickets kunt kopen voor een bepaald tijdslot: het is niet eens Hollands om gewoon te starten bij de Carrières maar gewoon gemakkelijker. Kun je daarna door Baux struinen, lunchen en het kasteel bezoeken.

Tijdslots? Inderdaad. Het kan in het hoogseizoen best druk zijn. Bij de ingang heb je twee rijen: de linker voor mensen zonder kaartjes, die bij pech al buiten in de zon begint. Op z’n Eftelings, voorzien van borden zoals ‘wachttijd vanaf hier 30 minuten’. Mocht je een tijdslot hebben er er eerder zijn: als het rustig is laten ze je gewoon eerder naar binnen. Er zijn combinatietickets beschikbaar met het kasteel van Baux: echter niet online met een tijdslot. Alleen in het laagseizoen een optie dus.

De show draait in een loop van een half uur. De beste plek om deze in zijn geheel te bekijken, afgaande op de Fransen om ons heen: loop bij binnenkomst meteen naar de andere zijde en ga achter het hek op de verhoging staan.

De trailer van de organisatie zelf:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.