Dagje Efteling met corona-maatregelen

Deze zomer is anders dan anders. Ik weet niet of jouw vakantie doorgaat zoals gepland, maar hier werd de trip naar Polen (we wilden een keer echt wat anders) geannuleerd. Of beter gezegd, we kregen een voucher. Hopelijk dus volgend jaar of in 2022 een nieuwe kans om de Baltische zee onveilig te maken. Enfin, dus op zoek naar alternatieven in eigen land.

Na de trip naar de Kunsthal van Museum Helmond voor Lucas Gassel, de Amsterdamse musea (Rijks & Anne Frank Huis) & de kanotocht op de Brabantse Dommel hadden we wel genoeg ervaren dat uitjes prima kunnen. De meeste locaties zijn er goed op voorbereid, en het is ook een stuk rustiger. Da’s dan minder voor de locatie, wel voor de bezoeker.

Ook de Efteling kwam daarmee dus in beeld. Normaal grepen we onze kans op een studiedag op school, zodat we buiten de vakanties door het park konden lopen. Nu Roos op de middelbare zit, is die optie weggevallen. Nu de Efteling, net als bij het Rijks, een derde van het normale aantal bezoekers binnenlaat, leek de drukke vakantieperiode echter ineens wel een optie. En dat bleek ook zo te zijn, bij het bezoek!

Ruime wachtrijen en andere routes

Om de bezoekers in te perken en te spreiden bij binnenkomst, reserveer je voortaan een aanvangstijd. Los van je ticket, niet vergeten. Dat reserveren is gratis, het bezoek nog steeds niet. Wij hadden het tijdslot van 9:00 – 9:45 uur en konden vrijwel direct doorlopen. De medewerker scande het ticket met de reservering én de toegangstickets veilig achter een doorzichtig laagje plastic en hop: we waren binnen.

Een bezoek aan de Efteling: Een eitje.
Een bezoek aan de Efteling: Een eitje.

Het eerste wat opviel waren extra WC’s. En strepen op de grond van tape naar de winkel & de snoepkraam. Niet negatief bedoeld, het is natuurlijk allemaal snel geregeld, maar dat voelde dan nog niet helemaal des Eftelings aan. De palen met ontsmettingsmiddel waren al wel in stijl. Pompen met je voet en een kloddertje gel kwam op je hand.

Ook de app van de Efteling, waarop je kunt zien wat de geschatte wachttijd is bij de meeste attracties, werkte gewoon zoals het hoort. Tip: ze hebben er ook iets aan toegevoegd: bij enkele eetgelegenheden kun je nu online bestellen. Enfin, wachtrijen horen er toch een beetje bij als je naar de Efteling gaat. Als je kunt zien welke attracties over een uur wachten heen schieten, weet je ook snel een ander paadje te kiezen naar een ander deel van het park.

Schermen in de wachtrij zoals bij Droomvlucht.

Want ondanks het lagere aantal bezoekers, was het nog druk genoeg. Niet gek, want ook de capaciteit per attractie was een stuk lager. Dat was vooral te merken bij de Baron, waar je normaal natuurlijk met acht personen naast elkaar zit. Nu was er gekozen om één huishouden per rij te plaatsen om de afstand te bewaren. Dat tikt wel aan… eh, af met de doorloop.

Aanpassingen in shows: vooral Raveleijn

In de Baron bleef de preshow nog in stand. In Symbolica was die er echter tussenuit gehaald om te zorgen dat mensen door konden blijven lopen. Met anderhalve meter afstand tussen huishoudens is de ruimte bij binnenkomst ook te beperkt. Ook kon je hier geen kleur kiezen, geen keuze in welke van de drie routes je zou nemen. Allemaal logisch om de afstand en doorstroming in stand te houden.

Wachten bleef dus, en gelukkig hadden we stralend weer. Een goede zet van de Efteling was ook het aanpassen van de routes van de wachtrijen. Op plekken waar het niet anders kon waren schermen geplaatst, maar op veel plekken liep de rij om de attractie heen. Een lijn van tape, afwisselend rood & wit, geeft de richting aan en de afstand tussen mensen.

Wachrij bovendoor bij De Vliegende Hollander
Wachrij bovendoor bij De Vliegende Hollander.

Zoals bij De Vliegende Hollander, waar je linksom het gebouw heen liep. Lekker tussen de bomen, zonder anderen direct in je nek, tja, dat mag van mij wel blijven. De meeste mensen hielden zich er gelukkig ook aan, uitzonderingen en vergissingen daargelaten.

Ook bij Joris & de Draak was dit zo geregeld: na het betreden van de rij liep deze een stuk over het pad achter de Piranha door. Blijkbaar heeft niet iedereen de app om de wachtrij in de gaten te houden. Want door de nieuwe routes waren de oude wachtgedeeltes leeg. En leek het dus rustig… gevolg, ondanks de maatregelen en het eenrichtingsverkeer liepen sommige gezinnen bij het zien van die extra rij ineens tegen de route in terug. Minder.

Aangepaste route wachtrij bij Joris & de Draak
Aangepaste route wachtrij bij Joris & de Draak

De show Raveleijn was de enige tegenvaller. Dat de tribunes niet propvol gezet werden, da’s logisch. We hadden alleen gemist dat de show wel heel erg uitgekleed zou zijn. Saar wilde graag toch ook de paarden zien, dus ruim op tijd gingen we in de rij voor de poort. Even later ging deze open, zodat iedereen al voor de ingang van de tribunes kon wachten. En weer iets later werd iedereen per huishouden op hun plek gewezen.

De show zelf was, tja, een introductie over de ruiters van Raveleijn met het verhaal achter hun wapens, aangevuld met een paar stukjes acrobatiek op een paard, een korte demonstratie show-zwaardvechten & abseilen, en de drie raven vlogen voorbij. Vink, maar dat kan je dus achterwege laten.

De Bob is weg, leve Max & Moritz

Oja, de nieuwe Max & Moritz is precies wat het zegt te zijn: een familie-achtbaan. Hij staat op de plek van de Bob: voorheen de veilige keuze was voor ouders om kinderen te testen en te voorzien van het stempel achtbaan-proof. Of niet. Het is geen heftige rit, maar wel nét genoeg om ook voor volwassen kinderen leuk te zijn. En het is wat je er zelf van maakt: ik kan ook nog gewoon volle bak genieten van het Sprookjesbos.

De rij was hier kort: het was dan ook de eerste attractie die op onze route stond. De meeste vroege vogels waren al naar Ruigrijk gevlogen voor de echte achtbanen. Binnen een kwartiertje zaten we in het karretje. Max & Moritz kent twee banen die door elkaar heen krioelen. Je gaat niet eerst de hoogte in, maar de baan is een gemotoriseerde variant. Een treintje zeg maar. De grap zit erin dat je twee keer de baan rijdt, en de tweede keer een stuk sneller. Max & Moritz is gebaseerd op een oud verhaal van twee kwajongens. Dat verhaal wordt maar beperkt duidelijk in de wachtrij, al is er een scheetorgel en wat aankleding met opa-grapjes.

Wachttijden en fotomomenten

Nog een voordeel van de anderhalve meter: ook in de rij heb je dus wat meer rust om je heen. Ook voor een foto! Zoals in De Vliegende Hollander, waar een nieuwe barman dienst had. Deze bar gaf helaas verder geen drank uit.

De nieuwe barman in het café Het Oorlam van De Vliegende Hollander.
De nieuwe barman in het café Het Oorlam van De Vliegende Hollander.

We zagen ook gevorderde genieters: zij hadden een dobbelspelletje bij voor in de rij. Dat was bij de Baron: de enige plek waar de wachtrij écht de pan uit rees. Op andere plekken was je langer bezig met tussen de barrières door lopen dan stilstaan. De wachtrijen bedroegen tijdens ons bezoek, op een mooie woensdag in juli in vakantietijd:

  • Max & Moritz: 15 minuten
  • Baron: Ruim 70 minuten (met uitschieters naar 90…)
  • Python: 20 minuten
  • Joris & de Draak: 60 minuten
  • Piranha: minder dan 10 minuten
  • Droomvlucht: 20 minuten
  • De Vliegende Hollander: 30 minuten
  • Symbolica: 30 minuten
  • Vogelrok: 15 minuten
  • WC’s: minder tot max 10 minuten
  • Ingang: minder dan 5 minuten

Enfin, wil je naar de Efteling? Gewoon gaan.

Zorg dat je de Efteling app op je telefoon hebt staan, prop wat extra drinken en snaaivoer in een rugzak voor in de rij, een dobbelspelletje zoals Qwixx (gaan we dus serieus voortaan ook doen), maak die reservering en ga. De Efteling heeft er alles aan gedaan, naar mijn mening ook binnen de mogelijkheden en beschikbare tijd, om afstand houden (en meer) mogelijk te maken. Enkele schoonheidsfoutjes zijn vergeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.