De Oliemeulen Tilburg

Klein maar fijn. Dat bewijst ’t dierentuintje de Oliemeulen in Tilburg maar weer eens. Alhoewel, veel groter hoeft het ook niet te zijn, want de meeste dieren hier zijn immers ook klein. Klein, maar indrukwekkend, zeker als je er meer over hoort uit de mond van een van de verzorgers tijdens een show, presentatie of het rondlopen.

Dat begon al bij binnenkomst in de oude boerderij. Even opgezocht, ik mag het best oud noemen: het pand is inderdaad een 17e eeuwse boerderij. Hierbinnen staan een flink aantal terraria. En terraria, dat betekent… reptielen, spinnen, slangen en meer van zulks. Yup. Saar zag de eerste spin en durfde haast al niet te kijken. Waarop een verzorger al reageerde: hij zit nu nog achter glas… Paniek, alleen al bij de gedachte. Gelukkig waren er ook lieve, kleine, felgekleurde kikkers. Evengoed niet te aaien om begrijpelijke, giftige redenen.

We liepen de hoek om, langs een hok zonder glas of gaas. Toch keken twee diepzwarte kraalogen ons aan. Een vliegende hond, die ons leek te volgen met zijn ogen. Paniek en pret tegelijk. Nog een paar ogen, bij de volgende nis. Deze keer wat stralender maar net zo nieuwsgierig naar de eerste bezoekers na een paar maanden corona-stilte. Even tot rust bij bekijken van de reptielen, voordat de presentatie begon op de zolder van de Oliemeulen.

Drie kwartier uitleg over een baardagame (en daarmee hagedissen), rattenslang (en dus slangen, duh) & vogelspin (PANIEK om niks dus). Drie kwartier vlogen voorbij. Ook voor mij genoeg nieuws. En ik vond het prima dat alleen de kinderen de slang mochten voelen. Iemand moest de foto maken. Tja.

Door naar buiten. Iets klassieker als dierentuin, met wat vogels, aapjes en enkele dieren te zien. En… een roofvogelshow. Op de uitkijk tot de start een strakke zeearend, tijdens de show kleine uiltjes, een gier & een woestijnbuizerd die over en door het publiek vlogen. Dolle pret bij de gier die het niks interesseerde om enkele kapsels te toucheren.

In de hokken buiten emoes, alpaca’s, stekelvarkens, stokstaartjes, kalkoenen, ara’s, ringstaartmaki’s, zelfs een ocelot… Beesten die toch een stuk makkelijk te herkennen en benoemen zijn dan een smaragdvaraan of kaaimanteju. En dat zonder de drukte van een grote dierentuin. Reken dus niet op een complete dag uit, maar da’s ook prima. Het is bijzonder genoeg!

Tip: mocht je echt een hele dag in dezelfde stijl willen vullen: denk dan ook aan het Natuurmuseum Brabant vlakbij het station van Tilburg, met een lunchpauze in de Spoorzone!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.