Drones & dans

Gezien in Parktheater Eindhoven: Flirt With Reality van Another Kind of Blue. Voor wie graag So You Think You Can Dance volgt: Met als choreograaf David Middendorp.

De voorstelling haalde vooral de krant vanwege de danser in interactie met drones. Hij staat alleen op het podium, omringt door 12 drones die deels een geprogrammeerd pad volgen (uiteraard ondertussen onderling af aan het stemmen op positie) en een stukje waarin ze de bewegingen van de danser volgen.

Vandaar het pakje met de bollen, zodat de bewegingen goed te volgen zijn. De techniek staat nog in de kinderschoenen. Denk aan acht jaar ontwikkeling door David, waarvan anderhalf jaar met techneuten van Sioux Embedded voor de software. Een dans kort van duur, mogelijk ook vanwege de accu’s, maar toch al erg gaaf.

Persoonlijke noot hierbij: de bollen op de ledematen, de algoritmen die de bewegingen op elkaar afstemmen: het zijn allemaal gebruikelijke systemen bekend van mijn studie bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Zelf heb ik nog onderzoek gedaan naar het looppatroon in bijzondere condities, waarbij de proefpersonen ook zulke bolletjes op hun benen en enkels kregen, met die data als input voor een analyse van het dynamische systeem: Optotrack. Niet te verwarren met Optitrack waar hier gebruik van is gemaakt. Enfin, na het afronden van de studie ben ik een andere kant op gegaan, maar vraag me toch af waar de Faculteit deze kansen gemist heeft: je hoort alleen nog maar Technische Universiteiten het nieuws halen met zulk onderzoek en toepassingen die de grens tussen techniek en natuur doen vervagen.

Kort maar krachtig, maar vooral een mooie opwarmer voor rest van voorstelling. Of eigenlijk doen de kranten de voorstelling zelfs tekort door de focus op de drones. In de verdere show wordt goed gebruik gemaakt van projecties & muziek (Geen klassiek of de makkelijke keuze van Amélie, maar lekker Radiohead & Muse, altijd plus 1) om de dansers in een droomwereld te brengen waar zwaartekracht een spelletje is. Hoe? Bewegend beeld zeg meer dan duizend woorden, dus bekijk de veel te korte trailer!

Meer voorstellingen

Flirt With Reality van Another Kind of Blue is nog te zien in:

  • 18 januari: Goudse Schouwburg, Gouda
  • 19 januari: Deventer Schouwburg, Deventer
  • 22 januari: Schouwburg het Park, Hoorn
  • 24 januari: Markant, Uden
  • 26 januari: Rijswijkse Schouwburg, Rijswijk
  • 29 januari: Stadsschouwburg Velsen, IJmuiden
  • 2 februari, Leidse Schouwburg, Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.