Tijdens de DDW (Dutch Design Week) barst Eindhoven haast uit haar voegen van design. Niet alleen Nederlands, maar internationaal. Met negen areas verspreid over de stad is er dan ook veel te zien en te doen. Zeker met een containerbegrip als design. Mijn tips voor de Dutch Design Week 2019 in woord en beeld hieronder!
- Graduation Show – Campina
- Klokgebouw – Strijp-S
- Manifestations – Veemgebouw Strijp-S (Video)
- Strijp TQ & Innovation Powerhouse
- Kazerne
- TAC
- Sectie-C (Video)
- Van Abbemuseum
- Nienke Hoogvliet – Schellensfabriek
- STRP Billennium Tour
- Warehouse of Innovation: New Order of Fashion (Video)
- Design Perron & Dutch Invertuals
Graduation Show – Campina
Bij een van de vaste must-sees van de Dutch Design Week, de Graduation Show, zijn de verschillende aspecten van ontwerpen misschien nog wel het meest zichtbaar. Van social design tot nieuwe materialen: Hier staan de (afstudeer)projecten en concepten van de studenten van de Design Academy Eindhoven.
Dit jaar is de Graduation Show voor de tweede maal in de oude melkfabriek van Campina aan de Kanaaldijk-Zuid, net buiten het centrum van Eindhoven. Je struint er, want het is echt veel, in de oude fabriekshallen tussen de designs & designers door. Inderdaad, de makers zelf zijn vrijwel allemaal zelf ook aanwezig. Ook worden er presentaties en performances gegeven.
Neem hier de tijd om de informatie te lezen: deze staat in een indeling What, Why, How op een bordje op de grond naast elk project. Maar vraag gerust ook de student aanwezig voor wat uitleg. Er zijn twee plekken voor koffie, zodat je echt alle tijd hebt om desnoods nog een rondje te maken.
Buiten op het Campina terrein vind je nog meer de moeite waard: Embassy of Water & Transnatural. De eerste, met oa Teresa van Dongen, neemt je mee in een paar kleine ruimtes naar vraagstukken over ons watergebruik, de tweede laat verkenningen zien naar designoplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek.
Klokgebouw Strijp-S
Strijp-S blijft de grote lokker voor de Dutch Design Week Eindhoven. Op het centrale Ketelhuisplein staat dit jaar het enorme paviljoen, gemaakt van de eerder gesneuvelde/omgehakte A2 populieren die als blikvanger fungeert. Rondom het plein zijn de vaste hotspots van het Klokgebouw & Veemgebouw.
In de hallen van het Klokgebouw vind je een verzameling van stands/ Groots zoals van Renault & de presentaties van de technische universiteiten tot kleinere ontwerpbureau’s. Zoals bij GIO soms producten klaar voor de markt, maar ook conceptmatig. Een mooi startpunt.
Manifestations ‘Superpowers’ in Veemgebouw Strijp-S
Loop daarna via Area51 (Niet alleen voor de deelnemende designers, maar ook om toch even te kijken naar de stunts met skateboards & steps) door naar het Veemgebouw. Op de derde verdieping zijn de genomineerde projecten van de Dutch Design Awards te vinden, loop je tussen Poolse & Tsjechische designers, leer je wat het Zeeuws Museum met design heeft & proef je van ambachtelijk werk en ander materiaalgebruik.
Ga daarna vanaf drie met de trap omhoog, want in het Veemgebouw vind je ook Enversed (VR gaming) op de 7e en kun je – in elk geval door de ruit – binnen kijken bij Duurzame Kost. Door zo via de trappen omhoog te gaan vermijd je de lift: want het kan wel eens druk zijn op weg naar Manifestations.
Niet voor niets, want Manifestations is een ontdekkingsreis. Verspreid over deze etage ontdek je nieuwe toepassingen van technologie & kunst, meestal in interactie met biologie. Dit jaar vooral gericht op de menselijke biologie: jijzelf. Niet te missen.
Ook Cube design museum is hierbij aanwezig: de film over de Digital Shaman laat een van de designs zien van de volgende expositie (Re)design Death. Rondom deze expo is ook een design challenge gelanceerd.
Strijp TQ & Innovation Powerhouse
Naast Strijp-S ligt Strijp-T+R: even onder het Strijps Bultje, het viaduct door en je ziet de schoorstenen van de Innovation Powerhouse als verwelkoming in dit gebied. In deze oude energiecentrale is de Embassy of Sustainable Design, een thema wat – zeker bij de Graduation Show – de hele Dutch Design Week doordrenkt en hier uiteraard in het bijzonder. Diverse bedrijven, van groot (NS, FrieslandCampina, IKEA) tot klein laten zien & vragen aan de bezoeker om mee te denken hoe zij de transitie naar circulaire, duurzame businessmodellen kunnen maken.
Verder vind je hier op de begane grond van het TQ- gebouw de Drivers of Change, waar de TU/e een showcase laat zien van toonaangevend onderzoek. Pittig, zoals fotonica, maar ook met tekst en uitleg over publieksfavorieten zoals de zonne-auto Lightyear. Kleine verrassingen zijn buiten te vinden, zoals Studio &Lotte & Elle Decorations, dus check de plattegrond en loop buiten ook even rond.
Dat brengt je dan ook bij Stilleven. Mogelijk heb je op een locatie in de Provincie Brabant eerder dit jaar maquettes gezien in het kader van 75 jaar bevrijding, op de 4e verdieping van TQ zijn al deze 75 verhalen verzameld. Elke miniatuur verbeeldt een scène, een sleutelmoment in de Brabantse oorlogsgeschiedenis. Voornamelijk wit met alleen de hoofdpersonen ingekleurd, zwart voor de nacht.
Kazerne
Naast deze hotspots zijn er nog diverse kleine locaties te bezoeken en vergeet het centrum ook niet. Daar vind je bijvoorbeeld ook de de Kazerne. Mag niet ontbreken in de lijst. In de Kazerne draait het voornamelijk om de vraag of duurzaam design mogelijk is bij CIRCULAR > MATERIALIST. Zo zie je bijvoorbeeld een real life infographic: de gebruikte materialen van verschillende voorwerpen als blokken ingedeeld. Van iPhone tot Volkswagen.
TAC
In TAC, vlakbij het Philips Stadion, ligt de focus op positiviteit: What A Day To Be Alive. Zeker met het café gedeelte een mooie stop als je van het centrum van Eindhoven naar Strijp-S gaat of andersom. Of beiden.
Sectie-C
Op vrijdag volgde nog de verrassing van de laatste jaren van de Dutch Design Week: Sectie-C. Afgelopen jaren is dit oude fabrieksterrein zelfs gegroeid tot dé parel van de DDW, waar je lekker door de ateliers kunt slenteren en de ruwe designconcepten kunt voelen… Of dat ook dit jaar weer is?
Yup.
Het terrein is wat meer opgeruimd, het ligt er allemaal wat strakker bij. Eigenlijk ook wel noodzakelijk met de massa’s bezoekers die Sectie-C hebben ontdekt. Ook lijken enkele werkplaatsen wat groter geworden, tenminste, bezet door slechts een studio of ontwerpbureau. Dit jaar is hier ook een van de Instagram-spots met een uitdaging voor symmetrie en weerspiegeling: Stilled Life.
Geo-Design: Junk – Van Abbemuseum
In het oog van het Van Abbemuseum waar de Tick stond, heeft nu Studio Drift een installatie gezet: Materialism: The Bag Project.
Daarnaast is de oudbouw van het Eindhovense museum gevuld met een tweede expositie vanuit GEO-JUNK, waarin nu 18 designers samengebracht zijn om (anders) te kijken naar afval en de illusie van recycling. Ook een positieve blik van Shahar Livne: de plastic soup in de oceaan biedt ook ruimte voor nieuwe levensvormen…
H.E.R.B.S. Studio Nienke Hoogvliet – Schellensfabriek
Er zijn ook kleine pareltjes te vinden op de Dutch Design Week. Als je door de stad loopt op fietst, zie je overal de groene borden van deelnemende locaties. Zoals bij de Schellensfabriek, naast de Stadsbrouwerij, waar je Studio Nienke Hoogvliet een handje kunt helpen.
Nienke maakt namelijk een punt tegen de vervuiling van de kledingindustrie en de chemicaliën die gebruikt worden bij het verven in het bijzonder. Als bezoeker mag je zelf dan ook een shirt komen verven met behulp van kruiden.
STRP Billennium Tour
Mocht je op het Ketelhuisplein ineens een groepje mensen zien lopen met Selfiesticks en wat SciFi-achtige muziek: dan is dat de STRP Billennium Tour. Hierin neemt een duo archeologen je mee voor een blik over het Strijp-S terrein…. van de toekomst.
Via AR in beeld en geluid toveren ze een tweetal toekomstscenario’s voor je neus, plus wordt de groep aan het einde uitgedaagd voor een eigen beeld. Wat ter plekke getekend wordt. Mocht je nog kunnen deelnemen: doen.
Warehouse of Innovation: New Order of Fashion/Modebelofte
De oude V&D… Dit karkas midden in het centrum is al een paar jaar in gebruik als het Warehouse of Innovation: een plek voor bijzondere en soms wat ruwe popups. Perfect dus voor de Modebelofte. Dit jaar is de naam gewijzigd in New Order of Fashion en, geheel in lijn met alle andere exposities, een statement tegen de vervuiling en de impact van onze maatschappij op het milieu. Aparte modebeelden in een acopalystische setting, maar gelukkig hangt bij elke paspop ook tekst en uitleg.
Design Perron & Dutch Invertuals
Niet ver van Station Eindhoven loop je binnen bij Design Perron voor een bonte verzameling verfrissend design voor in huis. Vergeet niet een honderd meter door te lopen voor 10 jaar Dutch Invertuals. Dit collectief maakt eyecandy met een boodschap. Deze keer rondom de perfecte vorm: The Circle. Ook smakelijk: Friet van Piet. Voor de connaisseur.