Gemeentemuseum Helmond: Vlisco 1:1 & Yinka Shonibare

Het Gemeentemuseum Helmond heet tegenwoordig ‘gewoon’ Museum Helmond en heeft twee locaties: het oude kasteel van Helmond en een nieuwe kunsthal op loopafstand daarvan. In de waterburcht zelf, wat natuurlijk altijd al leuk voor een bezoek is, zeker met kinderen, is een vaste en een wisselende expositie.

Bij ons bezoek was naast de expositie over het verleden en heden van het kasteel en zijn bewoners ook een tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Thorsten Brinkmann. In de vast expositie – het Verhaal van het Kasteel – liepen de kinderen door de kelders op jacht naar antwoorden in de interactieve tentoonstelling. Even waanden ze zich ridder, met de helm en handschoen, gelukkig kwam ze erachter dat die niet altijd werd gedragen. Aan het einde van de rit bleken ze alle vragen over het ridder-zijn goed te beantwoorden en werden ze officieel tot ridder geslagen.

Op de volgende verdieping was de historie van het kasteel zelf te zien. Van ver verleden, zoals de 80-jarige oorlog, de Pest en meer, tot de ombouw tot raadhuis voor de gemeente Helmond: compleet met sigarenpeuk & as op het bureau van de burgemeester.

Museum Helmond: Kunsthal

In de kunsthal bezochten we de exposities Vlisco 1:1 en Yinka Shonibare MBE. De eerste, op de begane grond, laat zien hoe Vlisco is is ontstaan, maar is vooral een visuele trip door het ontwerpproces. Een vervolg op de popup expositie in de Lichttoren tijdens de Dutch Design Week 2013. 

Op de eerste verdieping een kunstenaar die veelvuldig gebruik maakt van de kleurrijke motieven en stoffen van Vlisco: Yinka Shonibare MBE. Installaties zoals Adam & Eva die de appel gaan plukken zijn duidelijk, de overige hebben met meer uitleg over de achtegrond een duidelijke kritische noot over de maatschappij. Zoals de Revolution Kid, de vos met de Blackberry & gouden pistool: verwijzend naar de recente opstanden. De telefoon als wapen voor de massa via social media, het gouden pistool van Kadhafi voor de rijkdom van de dictator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.