Gewonnen: een etentje bij Dzjengis Kahn!

Wat doe je op Valentijnsdag? Dan ga je uit eten, liefst als verrassing. En dat was het: Vrijdags had ik via het Schaftspelleke van OverEindhoven een etentje gewonnen bij Dzjengis Kahn, het Mongools restaurant op de Aalsterweg in Eindhoven.

We kregen als extra bonus een speciaal toetje wegens Valentijn voor mijn Valentijn gebracht door mr Dzjengis Kahn himself: Hans. Valentijnsdag was dit jaar op een maandag en ondanks de feestelijke dag lekker rustig. Het weekend waren we voor Valentijn naar Kortrijk gegaan, afgaande op de restaurants daar is vrijwel iedereen een dagje of twee eerder al uit eten geweest. Daar zat op zaterdag echt elk restaurant stampvol, alles gereserveerd en veel jong grut in pak. Kwamen wij aan met onze sneakers – goed, ze waren wit – en zonder reservering en een Nederlands accent. Uiteindelijk geslaagd in een gewoon goed eetcafé: ons Valentijnsdiner bestond uit spaghetti voor 8 euro.

Niks mis mee, maar daarom was het etentje bij de Mongool in Eindhoven toch wel erg welkom! Een rustige avond, dus wat extra aandacht van de kok. Na een welkomstdrankje (nectar van de kaneelboom, dagelijkse kost) kregen we een glas champagne voor Valentijn. Als eerste ronde een soep, waarna je zelf groente en vlees gaat halen uit een buffet. Dat breng je naar de kok die het voor je gaat bereiden op een bakplaat. Daar zit een verhaal achter.

Die bakplaat staat voor het schild van de Mongoolse vechtjassen, die ze ook gebruikten boven het vuur om eten op te bereiden. Zoals je ziet op de foto wordt het vlees en de groenten verder gehusseld met houten zwaarden, je snapt wel waar dat idee vandaan komt. Een beetje vergelijkbaar met het zwaardbarbecuen uit Brazilië, alleen krijg je daar eigenlijk alleen maar (zwaar gemarineerd) vlees. De derde gang bestaat uit een spies die je zelf gaat maken en gaat bereiden op een soort barbecue. Dat lijkt dan meer op dat Braziliaanse idee.

Die gangen en vooral het galen en het (laten) bereiden, dat is meteen wat het restaurant uniek maakt. Je komt van je plek af, staat even bij andere mensen, dat maakt het wel afwisselend. Nu met z’n tweeën al, laat staan als je met meer man bent. Zit je tenminste niet de hele tijd langs dezelfde. Oja, en het is inclusief drank. Dat maakt het zeker met een groep heel handig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.