Glow Festival Eindhoven 2012

Afgelopen zaterdag, 10 november 2012, is Glow Festival Eindhoven 2012 van start gegaan met een speciale opening op het Stadhuisplein. Om acht uur een speech van burgemeester van Gijzel, en om elf over acht mocht het publiek met de uitgedeelde lampjes omhoog schijnen om zo de kanditatuur Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 extra onder de aandacht te brengen. Of in de spotlight, beter gezegd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samen met Ingrid was ik bij dit eenmalig Glow spektakel ook present. Expres om zeven uur al, want de drukte bij Glow in 2011 was zo mega… Wie weet zou het stadhuisplein nu ook uit zijn voegen starten. Dat viel gelukkig mee. We misten wel de Glowwijn, want op het plein zelf was geen drankje te krijgen. Binnen in het stadhuis wel, maar een oproep aan de VIP’s om wat te komen brengen, mocht helaas niet baten.Gelukkig startte het programma op tijd, met een hese van Gijzel. Zou hij met zo’n stem vanaf acht uur tot twaalf over acht moeten praten? Gelukkig bleek er een stevige lasershow voorbereid te zijn om dat gat op te vullen. En om twaalf over acht, digitaal dus het huidige jaartal, mochten de lampjes omhoog. Zap in onderstaand filmpje naar 7 minuten en 40 seconden om dat te zien, gevolgd door het betere slagwerk. Het officiële filmpje, met beelden vanuit de lucht, is hier te vinden.

Voor ons het startschot voor een rondje Glow. Hieronder enkele opnames met mijn smartphone. Hoewel ik het dit jaar minder spectaculair of verrassend vond, is Glow nog steeds magie. Dit jaar misschien vooral wel omdat de straten afgezet zijn. Mensenmassa over de hele breedte van de Vestdijk, of wat te denken van de drukte op de straten voor de Lichttoren, waar de bekende Faces of the Netherlands te zien is.

Mijn top drie Glow 2012, in willekeurige volgorde:

  • 08 Groupe Laps – Politiebureau Mathildelaan
  • 10 Richi Ferrero – Lichtplein
  • 01 Afterlight – DELA
  • D. Tromp – Vestdijk
  • Glow TAC
  • 20 Les Orpailleurs de Lumière – Catharinakerk

Okee, top zes dus. Moeilijk kiezen. Mathildelaan een verhaaltje, Lichtplein een illustere magische show. Afterlight op het DELA gebouw een grote projectie waarmee het gebouw in beweging komt. Niet origineel, wel erg verrekte goed uitgevoerd:

Tromp op de Vestdijk is een projectie van een mond. Of beter gezegd, de rappende, spittende mond van bijvoorbeeld Fresku die daar wat (woord)grappen op het publiek losliet. Enige wat je zag waren de rode lippen en witte tanden, erg apart. Of zoals hijzelf via die projectie tot het publiek spreekt: “Dit is kunst. Licht geprojecteert op een gebouw is kunst. Je hebt het van mij gehoord.
Glow bij TAC is klein, maar fijn. Schaduwkunst. Er hangen wat balken in de ruimte, en pas door een bewegende lichtbron die erop schijnt, verschijnt op de muur erachter in schaduw een herkenbaar object. Via de bar kom je in een kleine ruimte met een muur vol lichtgevende verf. Even gaat een felle lamp aan, en iedereen die voor die verf stond, is voor even in diapositief gevangen.
En tot slot de vaste prik op de Catharinakerk. De vormen van de kerk doen het goed met licht. Deze keer een muzikale projectie:

Meer beelden op Communicatiebeeld.nl. Ook ik kon tegen beter weten in, net als 546.491 anderen, de verleiding niet weerstaan om met mobiel foto’s en video’s te maken. Op diverse media zijn veel betere beelden te vinden. Maar beter: ga zelf kijken bij Glow 2012! Ik ga in elk geval vrijdag nog een keer, ook Glow-S, de extensie op Strijp-S wordt nog ingepland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.