Naast het geheel van Continium discovery center, Cube design museum & Columbus earth center in Kerkrade, en het Bonnefantenmuseum in Maastricht, is er een derde Provinciaal Museum in Limburg: Het Limburgs museum. Deze laatste gaat in essentie over de Limburger zelf en staat in Venlo. Net als de andere twee stevig van postuur, maar wellicht nét wat onbekender. Niet zo gek, want het richt zich wat meer op historie van Limburg zelf en lijkt dus vooral interessant binnen die provinciegrenzen.
Lijkt, want de historie is verweven met de geschiedenis van heel Nederland. Of beter gezegd, de hele streek van de Lage Landen. Want grenzen zijn tijdelijk en door de mens bedacht & betwist. Precies wat men in Venlo onder de aandacht brengt in de vaste exposities. Het ontstaan van Limburg (maar ook van heel Nederland…) is een verhaal van keuzes, politiek, religie en strijd.
Op drie verdiepingen vind je meerdere geschakelde zalen met de vaste expositie van het museum. Na een introductiefilm met projectie rondom start je bezoek met uitleg over de natuur vóór de vestiging van de mens in de regio. De gevonden werktuigen en andere resten van de eerste rondtrekkende bewoners van de streek wachten op je in een klassieke opstelling met kasten en vitrines.
Een opwarmertje, daarna krijgt de expositie meer en meer kleur naar mate het heden wordt genaderd. Van ridders tot religie: alles wat invloed heeft gehad op het wonen, leven en beleven van de huidige cultuur van Limburg komt voorbij. Tot slot uiteraard ook een stukje wat het Limburgs Museum gemeen heeft met Continium & het Mijnmuseum in Heerlen: aandacht voor de opkomst, bloei en de sluiting van de mijnen.
De huidige tijd laat zich wat lastiger vangen, pas achteraf is daar de echte impact van op het leven van de Limburger goed van in kaart te brengen. Enfin, daarom is ook in het Limburgs museum ruimte voor wisselexposities. Soms wat meer gericht op de massa, zoals Playmobil, soms een wat logischer gevolg zoals een tentoonstelling over Carnaval. Ook kunstenaars of andere creatieven komen aan bod: van Aad de Haas tot Paul van Loon. Tijdens mijn bezoek was er ook ruimte voor de foto’s van de Zilveren Camera 2019. Net zoals World Press Photo altijd een bezoek waard, waar deze reeksen dan ook getoond worden.