Missiemuseum Steyl

Een bijzonder museum, dat is Missiemuseum Steyl. Eigenlijk een museum over een museum in een museum, vlak onder Venlo in de provincie Limburg. Ín het gebouw vind je namelijk een bijzondere collectie opgezette dieren, in een vitrine naast, onder, boven en achter elkaar opgesteld staan.

Een andere zaal heeft twee grote wanden vol insecten, vlinders, spinnen en andere kruipende wezens vastgepind. Echt zoals vruger een museum was. De opkomst van de Natuurwetenschappen en het ontdekken van de wereld voedde de drang en gedachte van de Europeaan dat alles in kaart gebracht kon worden en zo (God en )de wereld beter begrepen kon worden. Daarmee laat het Missiemuseum in feite ook die geschiedenis zien.

God noem ik niet voor niets, religie heeft bij het ontstaan van het museum dan ook een duidelijke rol gespeeld. En eigenlijk daarmee ook bij het ontstaan van heel het kloosterdorp Steyl. Eind 19e eeuw werden hier door de Duitse Pater Arnold Janssen een aantal kloostergemeenschappen opgezet waaronder missiebroeders- en zusters.

Dat bleek een succes en het dorpje en de kloosters groeiden en de broeders & zusters verspreidden zich over de hele wereld. Maar om ook hiér meer begrip te kweken voor andere culturen, stuurden ze ook voorwerpen terug naar Steyl: de basis van het missiemuseum werd gelegd. Naast de dieren vind je ook zo ongeveer evenveel vitrines met objecten uit alle windstreken. Als bezoeker mag je er zelf wat van vinden: op enkele naambordjes na wordt er geen object specifiek uitgelicht of toegelicht. Als ouder moet je je dus wel vast voorbereiden op een aantal vragen van je nazaten.

Enfin, voor het hele verhaal over Steyl, de kloosters, het museum en het dorp kijk je deze video. Of je leest gewoon verder en neemt de tijd bij je bezoek. 😉

Want loop gerust een rondje. Door de kloostertuinen met de grotten, langs het missiehuis en de Maas. Tegenover het Missiemuseum crash je trouwens ook prima op een terras, of je neemt het er echt van in de botanische tuin Jochumhof.

Pontje!

Gratis bonus tip voor elke ouder met kinderen: pak het pontje. Je navigatie zal je ongetwijfeld via Venlo naar de A67 sturen, maar kom op, met auto en al op een boot? Stuiterende kinderen op de achterbank. Zorg wel voor wat kleingeld.

Oja, ook wij mochten op de foto met dé Beer van Steyl. Een klassieker! Ik heb mijn spirit animal gevonden hoor.

Bij je rondje Steyl vind je áchter het Missiemuseum in de kloostertuinen enkele grotten. Geen natuurlijke bouwsels, maar plekken voor gebed. Je mag dan ook gerust door de tuinen lopen, maar met gepast respect en vooral ook geluid.

Loop je iets naar het Noorden in Steyl, dan kom je bij het Ketelhuis. Je moet hier wel geluk hebben of gewoon even de openingstijden in de gaten houden, want dan kun je ook eens kijken bij deze oude machine. Dit stond hier niet voor niets: het ketelhuis leverde stoom en daarmee warmte in de kloosters en de elektriciteit voor de drukkerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.