Rasheed Araeen – Overzichtsexpositie in Van Abbemuseum Eindhoven

Het voordeel van een Museumkaart en een museum om de hoek (naast je eigen werkplek bij Cube design museum natuurlijk) is dat je, als je de vaste collectie gezien hebt, ook voor een wisselexpositie even snel langs gaat. Zo heeft het Eindhovense Van Abbemuseum t/m 25 maart 2018 een overzichtsexpositie over Rasheed Araeen. Zestig jaar actief als kunstenaar, in deze tentoonstelling ‘Rasheed Araeen: Een Retrospectief’ opgedeeld in vijf periodes. Op het moment dat ik de deur binnen stapte, begon net een rondleiding. Het was carnavalsdinsdag, een rustige dag in Eindhoven en met twee anderen een VIP-behandeling door de gids. 

En da’s fijn. Toch net wat meer diepgang door de uitleg achter de werken. Zoals deze schilderijen en tekeningen uit de eerste zaal. De man leerde zichzelf tekenen en schilderen, maar was geschoold als civiel ingenieur. Hij ontdekte vorm en herhaling in zijn omgeving, en creëerde daarmee zijn eigen beeldtaal. Door de reeks werken naast elkaar zie je dat proces van haast figuratief langzaam overgaan in strakke lijnen. Daar komt dan toch ook zijn kennis als techneut weer naar boven, met de 3D werken met kleurrijke balkconstructies & T-profielen.

Een vorm die verandert als je erlangs loopt. De gids gaf aan dat door deze verworven eerste bekendheid deze kunstenaar echter wat anders ontdekte: Als niet-Westerling werd hij anders gezien. Opname in collecties was niet vanzelfsprekend, ook niet na lovende kritieken. Hij werd politiek actief en bleef vragen stellen over de maatschappij. In zijn werken, maar vooral ook met het opzetten van het tijdschrift Black Phoenix, later herrezen als Third Text en curator.  Hij pakte zelf, op een positieve manier, de problemen aan. Sloeg nu zélf de kunstgalerieën over en ging zijn kunst op straat plaatsen. Ging het gesprek aan, in Londen met de Londenaren zelf.

Enfin, zijn verhaal, dat kunnen anderen beter vertellen dan ik. Duik dus dat museum in, check de tijden van rondleidingen of bestorm gewoon de suppoost.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.