Space Expo Noordwijk

In de eerste klas van de basisschool vroeg de lerares wat iedereen wilde worden. Niet gewoon als vraag, maar dat moesten we uitbeelden. Een voor een, en de rest van de klas moest het raden. Ik legde een stoel op zijn rug en ging er in die houding in zitten. Met mijn rug dus op de vloer, gezicht naar het plafond. Daar drukte ik op knopjes. Niemand raadde het. Jij wel? Hint: een lettergreep zit in mijn naam.

Juist.
Astronaut.

Het duurde nog zeker 30 jaar voordat ik daar dicht bij in de buurt kwam: een bezoek aan Space Expo in Noordwijk.

Bij het betreden van een grote hal zie je meerdere capsules, raketten en een model van het ruimtestation ISS voor je neus opdoemen. En ook veel kleine objecten die je juist moét aanraken. Dat is in een museum wel eens anders. Zoals een meteoriet. Gericht op kinderen is de boodschap dat het het oudste voorwerp is wat ze ooit zullen aanraken, maar geloof me, ook als volwassenen is het ook bijzonder.

Je loopt langs de Soyuz capsule waarin onze eigen Andre Kuipers terug naar aarde kwam. Dwars door het model van het ISS. Helaas ga je niet zelf zweven. En tot slot: een model van de Eagle maanlander. Of zou de maandlanding gewoon hier in Noordwijk zijn opgenomen?

Eagle Maanlander model in Space Expo Noordwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.