Van Abbemuseum: Dwarsverbanden

In het najaar van 2021 opende het Van Abbemuseum, het Eindhovense museum voor hedendaagse kunst, de nieuwe expositie Dwarsverbanden. Voor mijn gevoel was de vorige pas net open… Maar ja, corona. Pas nu, in de Museumweek 2022 bracht ik een bliksembezoek van een uur. He? Een bliksembezoek van een uur? Klopt. Het pand is weliswaar niet veel groter geworden, maar met vijf verschillende luistertours van elk drie kwartier… Kortom: een ouderwetse fotodump en de belofte nog een keer – of drie – terug te gaan om alle verhalen op te halen.

Sowieso was er meer nieuw dan alleen de expositie. Het museum had altijd twee ingangen: via de oudbouw, waar direct ook de kassa was, of aan de kant van de nieuwbouw, via de Stratumsedijk waar ook het Museumcafé is. En het terras. En het water. En zicht op de nieuwbouw.

Dat is dus nu aangepakt: via een vlonderbrug loop je nu het gebouw in, direct op de kassa af. Vanaf hier kun je daarna of het oude gedeelte in of… nouja, alles is anders. Wel nog wennen, maar nieuw, kleurrijk en het is nu een geheel geworden.

Het museum omschrijft de wisselexpositie ‘A Lasting Truth Is Change‘ als volgt: “Conventies opgeschud en rollen omgedraaid. Met een speelse vormgeving doorbreekt A Lasting Truth Is Change (Verandering Is De Enige Constante) de standaard ideeën over het verzamelen en presenteren van kunst. Het Van Abbemuseum nodigt je uit om met een frisse blik te komen kijken.”

Nou, dat is dus voor heel het museum bereikt, ook in de vaste expositie! Wees gerust, de meeste bekende werken en topstukken zijn nog te zien. Maar wel in een andere context. Sowieso kleurrijker, maar ook is de aandacht voor inclusie doorgezet. Zintuigelijk met braille, geur en meer, maar ook met aandacht voor diversiteit en een onderzoek naar het eigen verleden. Van Abbe was immers een sigarenfabrikant, met tabak afkomstig van plantages uit Indonesië.

Vijf luistertours

Dat bredere verhaal van kolonisme, ook op dit thema richt een van de genoemde vijf luistertours zich. Dit zijn ze alle vijf:

  • Bodily Encounters/Lichamelijke ontmoetingen.
    Deze tour belooft je inzicht te geven in wat anderen voelen.
  • Broader Story/Breder verhaal.
    Welke koloniale geschiedenis kent het Van Abbe en de kunstwereld in brede zin? Hoe gingen – en gaan – kunstenaars daarmee om?
  • Love letters/Liefdesbrieven.
    Waarom raakt een schilderij of ander museumobject je? Luister naar gesprekken tussen kunst en de museumbezoeker.
  • Family/Familie.
    Uiteraard, ook aan de kinderen is gedacht. Tip: juist kinderen laten je anders kijken. En denken. Leen er desnoods een bij de buren.
  • Introduction/Introductie.
    Niet verkeerd bij een eerste bezoek. De naam zegt het al. De belangrijkste werken komen voorbij in deze tour.

Neem dus een opgeladen telefoon én koptelefoon mee met je bezoek. Er is WiFi in het museumgebouw, maar je kunt de benodigde app Smartify al vooraf gratis downloaden (Android/Apple). Ter plekke vindt die toepassing meteen het Van Abbemuseum en je hebt meteen informatie van een boel meer musea bij de hand. Voor mij dus de prangende noodzaak om binnenkort nog een paar keer meer binnen te lopen.

Mondriaan: lijnen en vlakken in het museumgebouw

In de expositie is ook aandacht voor Mondriaan en hoe hij groeide tot de bekende stijl met lijnen en kleurvlakken. Vervolgens… zie je overal vlakken en lijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.