Snoppa M1 op de Doornakkers Voelt Zich Goed Markt

Eindhoven is meer dan alleen het centrum & Strijp-S. Er wonen ook mensen, zoals in mijn wijkje Doornakkers, een stukje van de kern Tongelre in het Oosten van de stad. Wij zijn er gaan wonen vanwege ’t groen (dichtbij), de afstand tot zowel centrum Eindhoven als Geldrop, en omdat hier de enige echte kans was op een fatsoenlijke woning. Indertijd was alles binnen een dag weg, plus tegen giga kosten. Op nieuwbouw moest je wachten, dat was het nadeel, maar we hadden wel een nieuw huis, waar we niet zelf nog een CV of erger in moesten aanleggen, voor de zelfde kosten.

Wel in een wijk die we niet zo goed kenden. We organiseerden een paar jaar terug de eerste twee burendagen in Berckelbosch. Ook kwamen we dan ook uit om te gaan werken aan/bij Wijkblad Prikkel. De eerste wijkglossy van Eindhoven, volgens mij. En gingen we ook naar activiteiten in de wijk zoals nu, de Doornakkers Voelt Zich Goed Markt. Even de journalist uithangen, een slap excuus om mijn nieuwe gadget uit te proberen: de Snoppa M1. Het resultaat:

Gimbal Snoppa M1 met iPhone als camera

De Snoppa M1 is een zogenaamde gimbal. Een houder voor je camera of telefoon, waardoor deze stabiel blijft en niet met elke trilling of beweging van je hand meebeweegt. Soms alleen door de constructie met bijvoorbeeld contragewicht, soms door middel van elektronica. Daaronder valt de Snoppa ook.

Mijn versie is geschikt voor gebruik met smartphones zoals de iPhone. In principe kun je hem ook zonder app gebruiken (en dan direct filmen met de gewone camerastand) of met de app om gemakkelijk de instellingen te wijzigen. Met de Snoppa kun je bijvoorbeeld je camera/iphone perfect verticaal houden, zelfs alleen in één richting laten staan, of gewoon je beweging laten volgen. De mate waarin is ook in te stellen.

Het effect is dat de beweging van het beeld een stuk gelijkmatiger gaat. En dat zie je wel in de video. Ik moest even op de Snoppa wachten, maar ben er wel blij mee! Het was namelijk een Indiegogo project. Samen met Kickstarter een van de grootste platformen voor crowdfunding projecten. Ik was al ‘backer’ van dit project sinds november… en kreeg ‘m in augustus. Dat is echt veel langer dan gebruikelijk, door diverse bijzondere problemen zoals een onverwachte nationale vakantie in het land van de productie China. Bijzonder.

Technisch geneuzel: problemen met geluid van iPhone opnames in Adobe Première

Ik kwam meteen een volgend euvel tegen: iPhone opnames importeren in Adobe Première is niet zonder problemen. Het geluid loopt niet synchroon met het beeld doordat (technisch verhaal) Première de variabele bitrate van de MP4 codering zoals gebruikt op de iPhone niet goed kan verwerken. Een probleem wat blijkbaar al jaren bestaat en veel over te vinden is online*. In bovenstaande video heb ik handmatig geschoven met het geluid relatief tot het beeld, maar ik las over het programma HandBrake waarmee, door voor het importeren de bitrate om te zetten, het opgelost zou zijn. Voor de volgende opname!

* Zoals op het Adobe Forum. Andere tips daar om dit te omzeilen:

  • Maak geen opnames op je iPhone die je wilt bewerken/editten
  • Maak überhaupt geen opnames met je iPhone
  • En als je het toch doet, gebruik Filmic Pro (€17,-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.