Stedelijk Museum Den Bosch: Bart Hess – Future Bodies

Je zou het haast vergeten, maar direct naast het Noordbrabants museum kun je ook terecht bij het Stedelijk museum ‘s-Hertogenbosch. Deze keer op de twee verdiepingen een expositie waarin het museum op onderzoek is, de andere vol ‘Future Bodies’ van Bart Hess.

Dat was een vergelijkbare indeling met een eerder bezoek in 2016: op de eerste verdieping een conceptuele kunstenaar (al kun je deze keer met wat goede wil je aan de term designer wagen), de tweede verdieping gevormd vanuit de eigen collectie.

Bart Hess – Future Bodies

Bij binnenkomst een donkere ruimte, met daarin vellen. Alsof niet een slang, maar een mens zich heeft ontdaan van zijn huid. Bart Hess staat er dan ook om bekend te zoeken en te graven in de mix van mode & beeldende kunst, materiaal gebruik en het menselijk lichaam. In dit eerste gedeelte dus fysiek. De vellen zijn gemaakt door een model langzaam in een bak water met daarop een dun laagje was te laten zakken, waarna het geharde vel er af getrokken kan worden.

De volgende ruimte liet een andere kant van de jarenlange zoektocht zien, waarin gebruik is gemaakt van digitale technieken. Op meerdere schermen opgenomen performances vermengd met manipulatie. Vervreemdend, maar tegelijk iets om uren naar te kijken. Dat vonden ook Saar & Roos: elke video werd afgekeken. En, los van het concept, de bal die autonoom door de ruimte rolde, dat was natuurlijk hilarisch.

De kubus waarin je je in een soort haaienkooi waande, met daaromheen geen haaien maar mutanten, was iets teveel voor de zevenjarige. Tijd voor een rustmomentje, wat kwam in het derde gedeelte van deze vloer: een rubberen bed, omgeven door rubberen enorme, tja, cocoonen. Een beetje aliens in Brabant. Deze installatie, grotto, was expliciet iets wat aangeraakt mocht (en moest) worden. Vooral het bed, waar je tussen de latex lakens mag liggen. Al werd er geen oog dicht gedaan door de dames.

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36702018341/in/dateposted/

Aan het uiteinde van de ruimte een aantal werkplekken, waar je, begeleid door beeld en geluid, zelf een zwart stuk latex kon gaan fabriceren. Gezien het aantal zwarte druppels op de vloer en de ervaringen van de laatste keer dat de dames mij mochten schminken, sloegen we die maar even over. Ik begon toen als een citroenvlinder en zag er uiteindelijk uit als Batman. Mooi man.

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36702020301/in/dateposted/

Nog een design museum?

Op de bovenste verdieping bleek de fel verlichte ruimte geen (eigen) collectie keramiek en sieraden meet te huisvesten. Wel vier beknopte blokken met bij elk de visie & gedachten van een van de medewerkers over een mogelijke richting voor het museum, die te zien waren t/m 4 september 2017. Het Stedelijk wil zich namelijk vernieuwen en zoekt de kant van design op. Zou dat komen door de succesvolle kunstenaars in de buurman, zoals nu Chiharu Chiota en daarvoor Claire Morgan?

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36007311664/in/dateposted/

Maar welke richting precies? Het brede spectrum aan objecten liet wel zien dat er veel definities en invalshoeken zijn. Uiteraard viel mijn oog even op de fiets, aangezien er nu juist een expositie over de fiets in Cube design museum is. ‘Mijn’ museum richt zich duidelijk op design for human needs, met veel aandacht voor de sociale aspecten. Het net vernieuwde Stedelijk museum Breda heeft weer een andere, geheel eigen kracht ontdekt: vormgeving. Alledrie in het Zuiden des lands, rondom design hoofdstad Eindhoven. Zou de richting van Bart Hess, conceptueel design, nog een mooie positionering zijn? Lastig in te schatten. Nederland heeft 15 miljoen designers-in-de-dop en ik ben er één van.

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36841512735/in/dateposted/

 

One thought on “Stedelijk Museum Den Bosch: Bart Hess – Future Bodies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.