The Plant Sex Consultancy – Expositie Baltan

Hihi. Sextips voor planten. Jawel. Ik liep na afloop van een workshop bijna de deur van ’t NATLAB weer uit, toen ik rechts deze expositie zag. The Plant Sex ConsultancyThe Plant Sex Consultancy employs design methodologies to create augmentations for its vegetal clients, which supplement and enhance their natural reproductive strategies.

Om bepaalde planten een handje te helpen met de voortplanting. Juist. En daar zit een mooi concept achter. Het gaat namelijk om planten die wat meer moeite hebben om zich voort te planten. Meestal gaat dat door bestuiving, letterlijk de bloemetjes en de bijtjes. Maar bijvoorbeeld bij de Curcuma alismatifolia, mijn favoriet uit dit conceptmatige kunstproject.

Plant Sex Consultancy
Plant Sex Consultancy

Dit plantje plant zich namelijk niet voort met de bloemetjes en de bijtjes, wel door ongeslachtelijke voortplanting. Hij kloont zichzelf. En elk nieuw plantje is dus exact hetzelfde. Dat helpt natuurlijk niet om verder te evolueren tot een betere plant.

De bedenkers hebben daar een concept voor bedacht. In dit geval: wat kan wel je genen aanpassen? Inderdaad: straling. Dat kan natuurlijk met een Röntgen apparaat of andere machine, maar ho, waar is het plezier in die methode? De plant wordt tijdens zijn winterslaapje aan een ballon gehangen, stijgt op naar de bovense hemisferen en krijgt daar een lading ruimtestraling voor zijn kiezen.

Enfin, heerlijk concept. Op dezelfde wijze krijgen nog een paar andere planten een pleziertje. Plant Sex Consultancy is nog te zien tot en met 1 mei 2-15 in het NATLAB te Eindhoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.