Thomas Rau over duurzaamheid – Uitreiking Duurzame Ondernemer 2011

Afgelopen woensdag was ik te gast in het Klokgebouw, voor de uitreiking van de keurmerken Duurzame Ondernemer Eindhoven. Niet met Communicatiedier, dat nog iets te vroeg, wel met het Evoluon. En we werden beloond met het zilveren keurmerk!

Natuurlijk werden we niet zomaar een zaaltje ingestuurd om een tegeltje op te halen. Nee, de avond was goed gevuld. Openingsact was Hip Hop Lab 040, gevolgd door een lezing van Thomas Rau, vervolgens de uitreiking zelf en een flitsende samenvatting van een van de twee presentatoren Joop Vos.

Stiekem vind ik dan zo’n lezing nog het leukste. Als het een goede is uiteraard. En dat was het. Rau had er wat humor in zitten, goede beelden en vooral ook wat om over na te denken. Onder andere een ander manier van kijken naar eigendom. Waarom koop je een televisie, als je gewoon beeld wil? Waarom koop je een lamp, als je eigenlijk licht wil hebben? Of een auto, terwijl je transport wil? Bij het concept TurnToo draait het om wat je wil consumeren, in plaats van wat je wil hebben.

Dat betekent dat de producent dus eigenaar blijft van het product, en de consument alleen maar een dienst afneemt. Dus Philips blijft eigendom van de lamp, jij bestelt alleen 50 uur licht van 1000 Lux. Of zituren, in plaats van stoelen. Volgens Rau worden de producenten zo gedwongen om na te denken over recycling, of beter gezegd, cradle to cradle en herbruik.

Hij geeft vaker lezingen, praktisch dezelfde lezing bij een andere bijeenkomst staat op Youtube:

Het keurmerk Duurzame Ondernemer Eindhoven

De cijfers: In totaal hebben een 150 ondernemers zich gemeld voor de editie 2011.  Daarvan zijn er negen beloond met goud, 23 zilver en 23 brons. De officiële tekst van de Gemeente Eindhoven: “Duurzame Eindhovense ondernemers laten zich steeds meer zien. Wat doen die ondernemers om kans te maken op zo’n keurmerk? Ze zijn bijvoorbeeld bezig met het besparen van energie en het inkopen van grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Ook letten zij er op dat er bij het maken van deze producten/ ingrediënten/ grondstoffen geen kinderhanden aan te pas zijn gekomen. Of ze bieden werkplekken aan personen met een beperking of anderszins grote afstand tot de arbeidsmarkt aan.

Meer informatie is te vinden op www.eindhoven.nl.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.