‘Tien Topstukken on Tour’ in Van Abbemuseum Eindhoven

Het duurste kamertje van Eindhoven was afgelopen zondag ook het gezelligste. Want Saar en Roos waren op audiëntie bij Rembrandt. Ze waren niet de enige, want het was een topdrukte in het Eindhovense Van Abbemuseum. Voor de kassa een rij, en voor de ingang van dat kamertje zelf ook weer een rij.

Toch bijzonder. Voordringende bejaarden die op een stevig woordje konden rekenen van Roos (Oh ik had de rij écht niet gezien), suppoosten die daar ook weer op reageerden en telden hoeveel mensen eruit gaan en dus ook weer naar binnen mogen, twee man sterk security naast een Rembrandt. En naast dat portret, een Appel. Een Steen. Een Monet. Allemaal werken die dankzij de BankGiro Loterij aangekocht zijn en in een popup tentoonstelling door Nederland te zien zijn. Lekker handig om de hoek.

Van Abbemuseum

De tien topstukken zijn nog t/m 28 januari te zien in het Van Abbemuseum. Daarna gaan ze naar het Kröller-Müller museum (3 t/m 25 februari, missen ze dus nét carnaval), en weer naar het zuiden voor de laatste stop in het Bonnefantenmuseum in Maastricht (3 t/m 25 maart 2018). De kans om in je eigen buurt van tien meesters te genieten. De werken gaan na maart weer terug in de collectie van de bekende (en daardoor drukke tourist traps 😉 ) Kröller-Müller Museum in Otterlo, Van Gogh Museum & Rijksmuseum in Amsterdam en Mauritshuis in Den Haag, die als kwartet jaarlijks €7,5 miljoen ontvangen voor zulke aankopen, en met deze popup dus ook weer even het land in gaan.

Ik vind het een geslaagd plan! En Saar en Roos ook, aangevuld met wat details over de werken én natuurlijk nog even een rondje door het voor hen bekende museum zelf hadden ze weer genoeg te vertellen op school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.