Vakantie in Italië: Cinque Terre

Wie op vakantie gaat naar de Italiaanse Bloemenrivièra ontkomt er niet aan: een trip naar Cinque Terre. Dit stukje erfgoed is een verzameling van vijf pittoreske vissersdorpjes gebouwd tegen de kliffen van de kust. De huizen hebben fleurig gekleurde gevels, die gezien vanaf de zee een mooi contrast vormen met de groene hellingen. Tussen deze dorpjes met de namen Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore loopt een wandelroute, maar met trein of boot is een bezoekje ook prima te doen.

Wij hadden kleine kinderen bij, waaronder eentje die nog graag zo nu en dan in een wandelwagen zit, dus eigenlijk geen keus: Dat werd dus trein & boot. Een ervaring die ik echter, ook zonder kinderen, prima kan aanraden! Waarom, lees je hieronder…

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/35783161973/in/dateposted/

Het strand van Riomaggiore. De 360 graden foto’s hebben wat tijd nodig om te laden!

De boot is natuurlijk wel wat duurder dan de benenwagen. Dit vervoersmiddel heeft echter wel twee grote voordelen. Voor de wandelroute is het eigenlijk toch te warm én vooral te druk in juli & augustus. Het is in colonne lopen, achter de reeks selfiesticks aan. Met de boot kun je daarentegen lekker uitrusten en je komt er ook. En het tweede voordeel is dat je ziet de dorpjes zoals ze op de bekende foto’s staan: vanaf de zee. De kaartjes voor de boot koop je gewoon direct in de haven. Bij grote drukte kunnen de vertrektijden wat afwijken van de standaard, dus dan weet je ook meteen de juiste tijd. Ga zeker tien minuten voor vertrek in de rij op de pier staan,  zodat je nog op het bovendek kunt zitten en van het uitzicht kunt genieten.

Want dat uitzicht: dat is een mooi plaatje. Cinque Terre is niet voor niets zo populair. Zorg dus dat je tijdig vertrekt: tegen twee uur begint niet alleen de zon te branden, maar begint ook het geschuifel met d(r)ommen toeristen. Zeker ook de wandelroutes tussen de dorpjes zijn dan simpelweg niet leuk meer. Wil je toch te voet (Tja, ik zeg wel heel stoer boot & trein, maar wil het eigenlijk ook een keer doen), ga dan niet alleen vroeg op de dag, maar ook liefst in het laagseizoen als het wat koeler en rustiger is.

Cinque Terre: 360 graden video. Tip: bekijk hem met Smartphone om lekker rond te kijken!

De trein langs de Italiaanse kust

Wij namen de route vanaf Monterosso en zakten zo af naar het Zuiden. Zoals de hele kust is ook Cinque Terre prima te doen per trein. Op elk station staan automaten die ook in het Engels te bedienen zijn. Tip: zorg wel dat je een paar minuten eerder op het station bent dan de trein vertrekt: de machines zijn niet zo rap als de Nederlandse apparaten. Elk kaartje wordt tergend langzaam geprint, bovendien krijg je bij de taalkeuze Engels eerst nog een stem die je waarschuwt voor zakkenrollers. Dat daarmee de zakkenrollers ook een onmiskenbare tip krijgen dat er een mogelijke prooi een vijf minuten lang bij een touchscreen staat te hannesen, dat negeren we maar even.

Wat je niet moet negeren, is het afstempelen. Daarvoor wordt een waarschuwing gegeven op een van de laatste schermen & staat het ook nog eens op de tickets zelf. Niet te missen. Ondanks dat je wellicht een bepaalde tijd hebt gekozen in de automaat, moet je nog steeds je ticket in een stempelapparaat stoppen. Doe je dat niet? Dan kan de conducteur ouderwets Italiaans woedend worden, zo zagen we gebeuren bij een andere toerist. Okee, die ging er dan ook nog dom genoeg tegenin, beweerde geen ID bij te hebben enzovoort enzovoort. De conducteur had echter de beste troef in handen en dwong hem zijn ticket alsnog te laten stempelen. Dus de trein uit, stempelen en… de trein was weg en de volgende kwam over een uur. Punt gemaakt.

De trein rijdt meestal prima op tijd en wij hadden, ook in de zomer, op weg naar de toeristenplaatsen gewoon zitplaatsen. De spoorweg ligt aan de kust en biedt, behalve dan wanneer hij door een tunnel rijdt, mooi uitzicht op de zee. Vergeet ook niet zo nu en dan eens juist landinwaarts te kijken voor mooie plaatjes van de grillige kustlijn.

Hét dorpje bij weinig tijd: Monterosso.

Doe je Cinque Terre aan met een groepsreis vanuit Azië, of heb je om een andere reden weinig tijd: ga dan direct naar Monterosso. Dat is onmiskenbaar het mooiste plaatsje van de reeks, al heeft het dorpje Corniglia ook zijn charme. Dit plaatje ligt als enige niet direct aan de kust en is alleen bereikbaar na een kleine klim. Ach klein, de klim gaat over een beruchte trap met de naam Lardarina: 377 tredes. 

Cinque Terre - Veerboot - 360

Met de veerboot bij de haven van Vernazza.

Met de kinderwagen als excuus sloegen wij deze exercitie over. Vanaf Monterosso namen we de boot naar het eerstvolgende dorpje: Vernazza. Op zich mooi, leuk plaatsje, haventje, smalle straatjes…. Niet helemaal wat we verwacht hadden. Goed, we aten lekker en er was ijs, maar toch. We pakten daarom weer de veerboot en gingen naar de laatste van de vijf, met als doel daar dan gewoon de trein weer terug te nemen. Het was (na de uitgebreide lunch, tip: ga gewoon ook echt om 12 uur aan tafel, voordat alles vol is) alweer halverwege de middag. Als je vanaf de haven door de hoofdstraat (Via Roma) loopt, zie je na een 250 meter een klein kapelletje. Vlak daarvoor is een terras waar je prima kunt eten onder de parasols en in een klein verkoelend windje.

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36454516021/in/photostream/

Vanaf de aanlegsteiger loop je zo naar Riomaggiore en krijg je dit mooie plaatje.

Na deze uitgebreide pittstop namen we de boot ineens door naar het laatste plaatsje: Riomaggiore. Duidelijk het dorpje van de reisfolders over Cinque Terre. Mocht je dus weinig tijd hebben, ga dan gewoon direct hierheen per trein, en pak de veerboot om het plaatsje vanaf de zee te kunnen zien. Maar ho, je hebt vakantie. Tijd moet er niet toe doen. Als je maar onthoudt dat, bij een start elders, dat mooie uitzicht nog komt. Start bijvoorbeeld ook in Monterosso en trek je wandelschoenen aan richting Riomaggiore. Als je vanaf daar maar even het ruime sop kiest voor het uitzicht.

Cinque Terre - Riomaggiore - 360 (1)

Het haventje van Riomaggiore.

Resumé: Tips voor een bezoek aan Cinque Terre

  • Vertrek ’s ochtends. Ik zeg het nog een keer: zorg dat je op tijd je nest uitrolt, want na een uur ’s middags begint de echte drukte. Zowel van de zon als de toeristen. Je bent er zelf ook een, vergeet dat niet, maar wees wijs en start je wandeling of dagtrip gewoon om een uur of tien.
  • Pak de trein. Je hebt geen ellende met parkeren op de drukke plekken, en kunt ook genieten van het uitzicht.
  • Neem de tijd: zeker als je ’s ochtends vertrekt heb je een mooi excuus om rond het middaguur lekker uitgebreid te lunchen op zijn Italiaans.
  • Pak de veerboot. Of je nu de hele route langs de vijf dorpjes vaart of alleen de laatste: het uitzicht op Riomaggiore mag je niet missen.

 

Tips voor Pisa, de kust van Toscane, Portofino & Cinque Terre.

Deze zomervakantie bracht ons naar Italië. Vanaf Eindhoven vlogen we in nog geen twee uur naar Pisa en brachten eerst tien dagen door op de bekende camping Le Capanne in Bibbona in Toscane, een mooie afstand per trein naar Pisa. Na veel zwembad, zee waaronder de witte stranden van Vada en een mooie zonsondergang in vissersdorpje San Vincenzo brachten we nog een vijf dagen door in Moneglia, ten Noorden van Pisa. Dat was onze uitvalsbasis aan de Italiaanse Bloemenriviera voor een dagtrip naar Portofino en Cinque Terre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.