Vakantie in Italië: Portofino

De haven van het Italiaanse dorpje Portofino ligt in Genua, niet ver van de Franse Côte d’Azur vandaan. Gekleurde gevels aan een kleine baai, waar (ooit) dolfijnen te zien zijn. Het haventje is een van de mooiste van de Middellandse zee, zo werd ons beloofd. Die belofte maakt het waar, met een kleine kanttekening. Portofino is duidelijk mooier aan de kades dan Saint Tropez. Ook op het water zijn veel meer kleine bootjes te zien in plaats van de enorme jachten in de Franse evenknie. Wel is het dorpje een stuk kleiner, dus veel meer dan een wandeling naar de vuurtoren, een kerkje en een aantal winkels langs het water en de hoofdstraat, hoef je niet te verwachten. 

Tip: Bekijk deze 360 graden video via de YouTube app op mobiel. Kantel en draai je scherm om rond te kijken!

De belangrijkste tip voor Portofino is, net als bij Cinque Terre: kom op tijd. Je kunt ook hier prima met de veerboot naar toe vanaf Santa Margherita Ligure. In deze stad zijn weer wel de winkels die je misschien mist in vergelijking met Saint Tropez. Ook stopt hier de regionale trein die langs de kust van de Italiaanse Bloemenrivièra gaat (Lees hier meer over reizen per trein in Italië). Als je het station uit loopt en direct links naast het station kijkt, is daar een kiosk waar je zonder rij kaartjes voor de veerboot kunt kopen. Ook weet je dan meteen of je je moet haasten, want de pier is nog een paar minuten lopen. Vanaf het station zie je het strand al: loop gewoon de trap af en ga rechtsaf over de boulevard, op zoek naar de rij toeristen die nóg wat eerder waren opgestaan dan jij.

Portofino 360 (29)

Aangekomen in de haven wijst alles zich vanzelf. Loop naar het plein: linksaf omhoog naar de vuurtoren, rechtdoor de korte winkelstraat, steek schuin over naar de kerk, of ga rechtsom het water naar andere winkels. Of duik gewoon het terras op. Zeker in de zomer kan het druk zijn en zodra de lunch eenmaal in volle gang is zul je niet snel meer een plekje vinden. Wij liepen ook eerst wat rond en merkten toen dat niet alle Italianen even gastvrij zijn. Zoals bij restaurant Puny: twee gezinnen met kinderen zijn gewoon niet welkom. Zogenaamd alles gereserveerd.

Gelukkig bleek restaurant/pizzeria Da Nicola wél vriendelijk. Wij zagen dat die reserveringen onzin waren en de ober dat we wel wat te besteden hadden. Natuurlijk is een toeristen trekpleister als Portofino wat duurder als het restaurant op de camping, maar het viel reuze mee. En was het waard vanwege het uitzicht en: De mosselen waren echt meesterlijk.

Portofino 360 (27)

Terwijl de dames even de winkels in doken, maakte ik een kleine wandeling die aan te raden is. Je ziet een timelapse daarvan aan het slot van de video: Loop bij het kerkje niet verder door of terug naar de haven, maar achter de huizen door. Je hebt dan een aantal leuke doorkijkjes op Portofino. Uiteindelijk neem je een stijl trappetje af en kom je weer uit aan het water en loop je zo terug naar het plein.

Portofino 360 (36)

Tips voor Pisa, de kust van Toscane, Portofino & Cinque Terre.

Deze zomervakantie bracht ons naar Italië. Vanaf Eindhoven vlogen we in nog geen twee uur naar Pisa en brachten eerst tien dagen door op de bekende camping Le Capanne in Bibbona in Toscane, een mooie afstand per trein naar Pisa. Na veel zwembad, zee waaronder de witte stranden van Vada en een mooie zonsondergang in vissersdorpje San Vincenzo brachten we nog een vijf dagen door in Moneglia, ten Noorden van Pisa. Dat was onze uitvalsbasis aan de Italiaanse Bloemenriviera voor een dagtrip naar Portofino en Cinque Terre

Meer foto’s uit Portofino

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.