Vakantie in Italië: De scheve toren van Pisa

Onze vakantie begon eigenlijk al in Eindhoven. Zoals het hoort is je reis ook onderdeel van je vakantie. Zeker als je per auto gaat en nog een dag in het blik moet zitten, kun je maar beter zorgen dat je ontspannen bent. ‘Helaas’ duurde onze reis dit jaar echter kort: we hadden de luxe om per vliegtuig te vertrekken.

Pisa - 360 (10)

Om half negen trokken we de deur dicht, rond tien uur steeg het vliegtuig van Ryanair op van Eindhoven Airport en nog voor 12 uur liepen we in Pisa. Goed, nog wel op de luchthaven, maar we waren officieel in Italië, nog geen twee uur later! We verlieten Pisa weer per huurauto, om een paar dagen later per trein terug te komen.

Het huren van een auto: let op de hoogte van de borg

Het huren van een auto hebben we volgens het boekje gedaan om verrassingen te voorkomen. Boek al in Nederland, sluit de verzekering af en dek je eigen risico af. Natuurlijk zijn er dan nog steeds verrassingen, maar de grootste financiële tegenvallers zullen je bespaard blijven. Zo bleek onze gereserveerde Renault Clio er niet te zijn bij Locauto. Wel een Alfa Romeo, of voor een kleine meerprijs een Audi A3 op diesel. Dat werd dus die laatste.

De verplichte foto bij de scheve toren van Pisa.

Waar ik wel echt door verrast werd, was dat men bij de verhuur nog een flinke borg vroeg. Ondanks het vooraf boeken. Mocht er namelijk iets gebeuren, een boete of ongeluk, dan hielden zij dat geld in en mag je het zelf weer claimen bij de vooraf afgesloten verzekering voor het eigen risico. De borg, €800, wordt dan gereserveerd op de rekening van de creditcard. Nu hebben wij een hele simpele, die we alleen gebruiken voor hotelreserveringen enzovoort op vakantie, met een max van €1000. Daar is dus nog maar €200 over. je zou er dan toch ook je hotelovernachting mee willen boeken. Kun je alsnog even gaan pinnen…

Overigens was het verder bij Locauto prima in orde. Na ontvangst van de autosleutel kreeg je meteen per email bevestiging en een overzicht van de schade al aanwezig. En bij retourneren ook direct bevestiging per email dat er geen verdere schade was, en de borg vrijgegeven werd. Oja, let dus op dat diegene die rijdt, ook dezelfde persoon is wiens naam op de creditcard staat, om problemen te voorkomen.

Per trein naar Pisa!

Vanaf de camping, La Capanne in Bibone (Toscane), was het een drie kwartier rijden van/naar de luchthaven van Pisa. Maar: vakantie. En zo lekker rijden die Italiaanse snelwegen ook weer niet, al leek het te schelen dat we een auto met Italiaans nummerbord reden. Dus ook naar Pisa per trein. Lees hier meer over reizen per trein in Italië, wat prima te doen is.  

We vertrokken vanaf het station van Cecina, waar je op korte loopafstand net ten noorden van het station gratis kan parkeren langs het spoor. Bij het station zit een koffiezaakje met bijzondere foto’s van roemruchte wielrenners en etappes door de sneeuw. De trein reed langs de kust en boog af naar Pisa. Daar aangekomen…. viel het tegen. Het station zelf en het plein daarvoor leek wel ’t oude Oostblok. Maar, trek je daar niets van aan, en loop de stad in! Vanaf het station is er eigenlijk maar een weg: rechtdoor het centrum in. Na het eerste plein met standbeeld, pak je een van de twee (winkel) straten die beiden richting de toren en de bijbehorende kathedraal leiden.

Op weg naar de scheve toren van Pisa: bekijk de 360 graden video op mobiel en kijk lekker rond!

Die wandeltocht duurt op papier een kwartier. Je zult echter vanzelf een winkel binnenlopen, nog ergens een foto maken of een terrasje pikken. Beide straten komen bij een brug over rivier de Arno uit. Een brede rivier en beide bruggen zijn een fantastische plek voor een selfie. ter voorbereiding op de verplichte duw-foto bij de toren zelf. Wij namen de rechtse straat vanaf het station, de Corso Italia, staken de brug over, liepen door op de Borgo Stretto. Halverwege de route stopten we nog op het terras van Lo Sfizio voor een lunch. Yup, ook vandaag waren we in de ochtend vertrokken en genoten nog van de betrekkelijke rust. Later in de middag werd het al snel een stuk drukker.

Vanaf daar loop je een tiental meters linksaf, en via het plein Piaza dei Cavaliere kom je vanzelf weer in de stroom toeristen, op weg naar dat ene torentje. Dat bleek dus toch een flinke toren. Al zo vaak gezien op foto & film. En dan sta je er echt. Hij is groot, groter dan je denkt en ja, hij staat echt scheef. Voor de toren een flinke rij toeristen (mocht je erin willen: je moet tickets elders kopen en zorgen dat je je tas ergens kwijt kunt, want vanwege de strenge bewaking mag je niet veel meer meenemen dan je camera), de kathedraal te midden van een groot, groen grasveld en daaromheen het museum, de opera en meer.

Pisa - 360 (12)

Het gras was groen ja. Dat was mooi afgezet en je mocht er dus niet op Klinkt vervelend, maar zorgde dus wel voor het mooie plaatje en dus ook voor iedereen een perfect fotomoment. Je ging immers bij het hek staan, en achter je stond minstens 25 meter niemand anders meer. Iedereen dezelfde foto, met de hand in de lucht tegen de toren. Ook ik. Je kunt een mooi rondje lopen rondom de Kathedraal, en de musea binnen gaan. Wij sloegen dat even over vanwege de kinderen, en de wandeltocht terug. We moesten natuurlijk ook nog een ijsje halen, voordat we de trein terug namen.

Pisa - 360 (17)

Tips voor Pisa, de kust van Toscane, Portofino & Cinque Terre.

Deze zomervakantie bracht ons naar Italië. Vanaf Eindhoven vlogen we in nog geen twee uur naar Pisa en brachten eerst tien dagen door op de bekende camping Le Capanne in Bibbona in Toscane, een mooie afstand per trein naar Pisa. Na veel zwembad, zee waaronder de witte stranden van Vada en een mooie zonsondergang in vissersdorpje San Vincenzo brachten we nog een vijf dagen door in Moneglia, ten Noorden van Pisa. Dat was onze uitvalsbasis aan de Italiaanse Bloemenriviera voor een dagtrip naar Portofino en Cinque Terre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.