Vakantie in Italië: Vada Beach, Camping Le Capanne & San Vincenzo in Toscane

Toscane. De favoriete streek voor veel Nederlanders die naar Italië op vakantie gaan. En dit jaar gingen wij ook. We namen het vliegtuig vanaf Eindhoven, huurde een auto en reden naar de bekende camping Le Capanne in Bibbona, een klein stukje ten zuiden van de stad Pisa. Dat was onze uitvalsbasis voor de gebruikelijke uitstapjes naar een markt, het strand en een visserdorpje aan de kust. Zoals de meeste vissersdorpjes.

De markt van Cecina

Oude stoomlocomotief in Cecina
Oude stoomlocomotief in Cecina

Of je nu in Frankrijk, Spanje of Italië op vakantie bent: elk dorpje heeft zijn markt. Een mix van de geurende kruiden & verse groenten, zij aan zij met de snuisterijen voor de toeristen. Zo ook Cecina, een van de grotere markten vlakbij Le Capanne.

Van beide producten, levensmiddelen en meuk, is er meer dan genoeg te vinden, al merk je na de derde straat wel enige repetitie in de aangeboden waar. Gelukkig hebben de meeste kramen een flinke parasol of luifel, zodat je wel uit de zon kunt blijven kijken naar de tassen, shirts en schoenen. Geen overbodige luxe.

Markt Cecina - 360 (5)

Het witte Strand van Vada

Niet te missen als je aan de kust van Toscane bent: de piagge Bianche. Oftewel de witte stranden van Vada die vaak genoemd worden als een van de mooiste stranden ter wereld. De zee is blauw, het strand vrijwel wit en de zee lichtblauw. Dat zou dus komen doordat de fabriek nabij genoeg soda heeft geloosd in het water om alles ietwat te bleken. Die lozingen zouden nu voorbij zijn, en onschadelijk voor de gezondheid. Niet alleen toeristen maar ook de Italianen zelf nemen hier een duik, dus trek zelf je conclusies.

Het strand begint ten noorden van Vada en loopt een flink aantal kilometers door. Mijn tip, zeker met kinderen: rij gewoon de strandweg Via di Pietrabianca in, zet je medepassagiers af ter hoogte van strandtent & kitesurf Rosignano en rijdt de strandweg verder af om te parkeren bij het eindpunt Plaza Vada Parking. Je betaalt een paar euro’s voor een mooie plek om een knollenveld in de brandende zon en het vanaf daar nog geen tien minuten lopen, maar elders parkeren is vrijwel gegarandeerd een boete.

https://www.flickr.com/photos/nouddegreef/36981539796/in/dateposted-public/

Bij die strandtent ben je vrijwel aan het noordelijkste stuk en is het net wat rustiger. Je kunt er strandbedjes en parasols huren, welke op drukke dagen wel uitverkocht… huurd kunnen zijn. Nog een reden op tijd het strand op te trippelen, naast het vermijden van de echte middagzon: de straat… strandverkopers. Het zijn er gewoon teveel. Ze verkopen daardoor te weinig en worden later op de dag steeds agressiever in hun methodes. Voor je het weet smijten ze een zwembroek op je schoot en ja, dan heb je hem aangeraakt he. Nee kennen ze niet, blind negeren, hoe onvriendelijk het ook voelt, is het enige wat helpt.

Gelukkig komen ze niet de zee in met hun koopwaar en, die zee is heerlijk. Zeker op dit stuk is de zee een heel lang stuk ondiep. Je kunt ver de zee inlopen en genieten van de golfslag. Een beetje Nederlander weet wel om te gaan met zwinnen en muien en zo een mooi plekje op een zandbank te vinden. De golven slaan daar om en dat is dolle pret.

Vissersdorpje San Vincenzo

Ten Zuiden van Le Capanne ligt het vissersdorpje San Vincenzo. Ga hier lekker ’s avonds heen voor het (moderne) winkelstraatje en de zonsondergang. Het dorpje heeft namelijk een kleine jachthaven met aan het einde van de pier een mooi beeld: de Zeeman van San Vincenzo. Deze man van zeven meter hoog kijkt met gekruiste armen uit over zee. Zijn voeten staan in een bak. Het beeld is ook vanaf het strand goed zichtbaar en lokt fotograferen uit. Deze Sailor heeft ook een eigen verhaal: vindt ervan wat je wil.

Sailor of San Vincenzo

De winkelstraat zelf is autovrij en heeft (in tegenstelling tot de markt) redelijk wat verschillende kledingwinkels. En uiteraard ijs. Voor restaurants kun je beter aan het strand gaan zitten, wees wel op tijd zodat je nog een plekje hebt op een terras en niet binnen komt te zitten. Want: warm en benauwd. Overigens opmerkelijk dat de tweede taal in dit dorpje Duits blijkt te zijn, waar in de andere stukken Engels richting toeristen gangbaar is.

Camping Le Capanne

Deze camping in Bibbona ligt op een drie kwartier rijden ten zuiden van Pisa, vlakbij de Italiaanse kust aan de Ligurgische zee. Een echte familiecamping, en als je de naam zegt, (her)kennen veel Nederlanders hem. Met veel schaduwrijke, ruime plekken voor caravans en tenten, maar ook de mix met huisjes, stacaravans en glamping-tenten is dat dan ook geen verrassing.

De Duitsers, Fransen of zelfs Italianen op deze camping zijn dan ook op een hand te tellen, en veel van het personeel spreekt ook een aardig woordje Nederlands. Voor de liefhebber: er zijn ook pizza’s met friet of frikandellen. Gelukkig zijn deze bijzondere gerechten extra op de kaart en zijn er nog genoeg echte Italiaanse gerechten te vinden. Tip: kies een hele reeks voorgerechten en je hebt geen hoofdgerecht meer nodig!

Op de camping is naast het restaurant een prima campingwinkel, een midgetgolf, een speeltuin en animatie, een ‘gras’veld met ruimet voor voetbal en uiteraard ook tafeltennistafels, en een zwembad. Dat zwembad is zeker voor kleine kinderen erg geschikt. Een enkele glijbaan en alle randen en de bodem is zacht. Elke dag is er wel wat aan aquajoggen of anders te doen en… we spotten ook Jack Sparrow, Anna van Frozen en enkele andere kinderhelden.

Camping La Capanne - 360 (14)

Natuurlijk is een zwembad bij een camping altijd fijn, zeker ook hier. De zee is namelijk te ver om te voet te doen, Er gaat gelukkig wel een bus die ’s ochtends en ’s middags elk uur gratis heen en weer pendelt. Tweemaal ook naar een speciaal dog beach. Dat klinkt leuk, en is het ook. Als je een hond hebt. Enerzijds zijn er overal faciliteiten voor honden, anderzijds wordt er ook stevig gecontroleerd op riempjes en (bij grotere honden) zelfs op muilkorven. Enfin, het strand van Bibbona is prima. Niet zo mooi als bij Vada, maar wel een zandstrand met genoeg parasols en bedjes te huur. Bij het zwembad op die camping zijn ze uiteraard gratis, al vindt hier op de drukke dagen in de ochtend ook de beschamende bedjesrace plaats.

Camping La Capanne - 360 (75)

De midgetgolf is briljant. Kunstgras, mooie heuvels zodat niemand een bal echt recht kan slaan, en vooral een mooie plas water op het einde zoals je ziet in de video… Elke avond in het hoogseizoen is er wel iets te doen op het plein achter het restaurant. Soms een optreden met grote O, soms met een grote ohoh… Want ook de finales van DJ-workshops en kinder musicals hebben daar hun plekje. En terecht. Als de kinderen het naar hun zin hebben, de ouders ook op deze familiecamping.

Tips voor Pisa, de kust van Toscane, Portofino & Cinque Terre.

Deze zomervakantie bracht ons naar Italië. Vanaf Eindhoven vlogen we in nog geen twee uur naar Pisa en brachten eerst tien dagen door op de bekende camping Le Capanne in Bibbona in Toscane, een mooie afstand per trein naar Pisa. Na veel zwembad, zee waaronder de witte stranden van Vada en een mooie zonsondergang in vissersdorpje San Vincenzo brachten we nog een vijf dagen door in Moneglia, ten Noorden van Pisa. Dat was onze uitvalsbasis aan de Italiaanse Bloemenriviera voor een dagtrip naar Portofino en Cinque Terre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.