Het standbeeld van meneer Frits Philips op de markt gaat verhuizen naar een klein plekje voor de Lichttoren. Definitief volgens het Eindhovens Dagblad. Onder voorbehoud, zo blijkt uit antwoorden op raadsvragen van de LPF. Want Stichting Trudo moet dan ook meewerken, niet alleen met een vergunningsaanvraag maar ook met het beschikbaar stellen van de ruimte en het terrein aanpassen. Het is gewoon een blamage voor de stad Eindhoven en wel om meerdere redenen. Ik heb hier eerder over geschreven en vind het tijd voor een resumé.
Tussen de mensen op de markt van Eindhoven
Maar eerst: wat was er mis met de oude plek? Het beeld van meneer Frits zou weg moeten op de markt omdat het daar niet goed tot zijn recht komt. Enkele dagen per jaar staat hij namelijk verstopt als er een evenement in de stad is. Bijvoorbeeld de tent met carnaval. Of toen (eenmalig) met de plaatsing van 3FM’s Glazen Huis.
Dat men zoekt naar mogelijkheden om dat te voorkomen, werd buiten beschouwing gelaten. Zo stond Meneer Frits binnen in een horecatent met de ijsbaan. Hij kijkt hier uit over de markt. Kinderen poseren bij zijn voeten. Hij wordt bemind en de PSV-supporters denken aan hem.
Bijzonder trouwens dat eenzelfde discussie eerder ook is geweest rondom het beeld van Anton Philips, welke nu staat voor het station van Eindhoven. Die is meermaals verplaatst met goede reden: het veranderen van de wegen rondom het station, van straat naar rotonde naar plein, voordat het standbeeld zijn huidige plek vond. In 1998 kwam het argument dat het beeld ook beter kunnen staan op (indertijd een rotonde) het 18-septemberplein met zijn gezicht naar de Lichttoren. Daar zou hij beter tot zijn recht komen. Conclusie van de raad: niet verplaatsen, maar kijken of op de huidige plek betere aanlichting kan komen. Zo kan het ook.
De mogelijkheden van een sokkel of betere verlichting zijn bij het standbeeld van Frits Philips op de markt niet eens ter sprake gekomen. Ook het ED besteedt nauwelijks aandacht aan tegengeluiden…
De nieuwe plek voor de Lichttoren is niet goed
Want de plek was niet goed en dus moet hij naar een pietluttig stukje voor de Lichttoren. De sprong van dat de huidige plek op de Markt van Eindhoven naar de keuze voor de Lichttoren wordt maar summier uitgelegd. Iets met monumentaler, zijn oude hoofdkantoor, zichtbaar, op de route naar PSV, een plek waar men de stad binnenkomt. Vanuit Best ja, de woonplaats van de eerste brievenschrijver over de verplaatsing. Kwam dat even mooi uit.
Veel van de inwoners van Eindhoven zelf denken daarbij eerder aan de fontein van het Floraplein komende vanuit het zuiden of het Evoluon vanaf het westen. Andere locaties worden niet overwogen, ondanks dat er ook veel wordt aangegeven dat het standbeeld misschien beter naar de Torenallee zou moeten.
Een populistisch onderzoek van niets triggert de politiek
Het aantal 1400 mensen hebben hun mening gegeven, wat meestal niet meer was dan een vinkje zetten bij een online poll. Op een inwonersaantal van 200.000, en het is alleen na een oproep van het Eindhovens Dagblad in de krant zelf. Elke student zal na zijn eerste les onderzoeksvaardigheden al zeggen dat zo’n onderzoek niet representatief is. Laat staan dit kwalificeren als breed draagvlak.
Vervolgens ontbreekt ook nog inzicht hoeveel van die meningen van buiten de stad komen, hoeveel dagen zou Frits daadwerkelijk verborgen staan, wat er voor andere locaties mogelijk zijn… Voor de politiek in Eindhoven was het genoeg om zonder enige vraagtekens in gesprek te gaan over een verhuizing van de markt naar de Lichttoren. Achter de schermen, met het Eindhovens Dagblad en Trudo.
Naar de inhoud van de gesprekken is alleen te gissen. De uitkomst was dat men de mogelijkheden ging bekijken. Het ED meldt tevreden dat ‘Er wordt nu serieus onderzoek gedaan om het op de plek te krijgen die we wilden.’ Juist, die we wilden, het staat er echt. Al in 2013 (!) vond het ED ook dat de verhuizing definitief was.
Waar komt de reclame van de Druppel?
De plaatsing roept ook nog vele anderen vragen op. Tenminste bij mij, maar blijkbaar niet bij de zogenaamde experts. Of ze houden bewust hun mond dicht vanwege andere belangen. Bijvoorbeeld de vraag wat er gaat gebeuren met de inhoud van de Druppel. De plaatsing van het standbeeld van Frits Philips betekent namelijk dat die veelbesproken Druppel weg moet.
Die zilveren reclamezuil staat er niet voor niets. Op het scherm van de Druppel worden namelijk uitingen getoond van de huurders van de Lichttoren. Vanwege de monumentale status mag daarop namelijk niets geplaatst worden en de Druppel was de oplossing die in 2010 geplaatst werd. Komen er nu mooie dikke plakletters op de gevel? Een andere zuil? Wat extra lichtbakken?
En toen bleef het stil rondom de verhuizing
Tot begin dit jaar, waarin de LPF vroeg naar de stand van zaken. Twee jaar na dato. Je kunt van de LPF of de gewenste verplaatsing vinden wat je wil, hier hebben ze een punt. Na de bijzondere stap om na een flutonderzoek over de verplaatsing in gesprek te gaan, tijd en geld eraan te spenderen in de gemeenteraad, bleef dit gewoon twee jaar open staan. En nu kopen ze dat losse eindje af met een investering van €5.000,-, waarvan de helft belastinggeld, en schuiven ze het probleem door naar Trudo.
“Wij proberen alleen de realisatie te faciliteren. De gemeente is daarom meermaals het gesprek aangegaan met het Eindhovens Dagblad (initiatiefnemer, red.) en met woningcorporatie Trudo vanwege hun noodzakelijke steun en medewerking“, aldus het college. Die moet het terrein aanpassen en de vergunning aanvragen. Succes ermee.
Afscheidsfeestje voor meneer Frits
Los van de vraag of het standbeeld van meneer Frits weg moet op de markt en wat dan een betere plek zou zijn, is deze gang van zaken gewoon schandalig. Een onderzoek van niks, subjectieve journalistiek en populistische dorpspolitiek. Zodra het beeld echt van zijn plek gaat, vind ik het tijd voor een afscheidsfeestje aan zijn voeten. Koffietafel, cake, en uiteindelijk een biertje of twee. Later lachen we erom.
Update 2 april 2016: de verhuizing is definitief van de baan. En de welstandscommissie krijgt de zwarte piet.