Uit het archief: Bomans

Treinreis. Natuurlijk weer vertraging. Ik wilde vanmorgen weer richting de hoofdstad, maar vanwege een brandalarm werd deze illusie bruut verstoord. Met lekker weer weet je gewoon bijna zeker dat het vals alarm is bij de NS. Uit voorzorg maar weer een boek gekocht om in de trein te lezen. Je weet maar nooit of je weer ´s op 100 meter voor het perron van Utrecht CS een half uur stil komt te staan.

Bij ontbreken van een betere boekhandel in Woensel de Bruna binnen gestapt. Scheelt wel weer een hoop uitzoekwerk. Want zoveel is daar nu ook weer niet te vinden, al blijf ik mij verbazen over de rij tijdschriften. Eerst maar ´s op zoek naar Godfried Bomans, waar ik laatst op TV weer wat van gehoord heb. En aangezien ik wel vaker wat van de “oudere” Nederlandse schrijvers lees, maar nog niets van hem, was dat het doel.

Helaas. De Bruna vindt Bomans het assortiment niet waardig. Ook geen Reve, Hermans en al die namen die op je lijstje eindexamen VWO of HAVO voorkwamen, waren er nog te vinden. Gelukkig wel alle nieuwe agenda’s van het volgende schooljaar! Het nieuwe expressiemiddel voor de jongeren. Voor mij was de keuze makkelijk. Zo leeg mogelijk, zodat ik (en anderen) er zoveel mogelijk in kwijt kon. En dat waren niet alleen de huiswerkopdrachten.

Maar goed, uiteindelijk viel mijn oog en enige momenten later mijn hand toch op Paulo Coelho. Toch niet iets van fatsoenlijke literatuur tussen de bulk thrillers en romannetjes. Op zijn site zijn trouwens ook wat fragmenten te lezen, bijvoorbeeld de proloog van “de Alchemist”, waardoor ik nu aan boek drie van hem bezig ben. Binnen een dik uur weer 100 bladzijdes uit. Ik lees snel, dat klopt, maar deze boeken lezen echt als een trein! En dan niet zo´n NS ding, je weet wat ik bedoel.

Dus: Aanrader! En als iemand Bomans nog heeft liggen in de zin, dat die er niet mee doet en eventueel ervan af wil…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.