Uit het archief: brand in de Weesperflat

Ook leuk. Vannacht zijn de vuilconainers uitgebrand. Die staan in een hok op de begane grond, onder de trap naar de ingang. Omstreeks 5:40, ’s ochtends dus, hebben ze die naar buiten gerold en geblust.

En op zo’n moment blijkt maar weer het nut van een brandalarm en een werkend bellenbord. Die er dus niet zijn. Dat bellenbord, daar is de bewonersvereniging al jaren mee bezig, maar Lieve-de Keij, de woningcoörperatie denkt alleen aan de centen. Mijn bel doet het bijvoorbeeld wel, maar ik kan vanaf mijn kamer de deur niet open maken.

En een brandalarm, wat is dat? Meerdere mensen zijn dus ondanks een redelijke gevaarlijke sitiuatie (brandend plastic dus gevaarlijke dampen, langs de ingang dus alleen de brandtrappen zijn te gebruiken) niet wakker geweest. De brandslang op de gang haalt, zoals eerder bleek bij controle, de achterste kamer niet. Bovendien hangt hij bij de deur. En waar is zoiets nou het hardste nodig? Juist. In de keuken. En die is ongeveer net zover als de achterste kamer. Daar hangt dus niets, geen poederblusser. En dat dus al jarenlang, ondanks “controle”. Maar ja, het zijn maar studenten he. Die kunnen vast wel van een paar verdiepingen hoog bij nood uit het raam springen zonder al te veel te breken.

Eerder was er ook al brand in de flat, en ook toen kwamen er ladderwagens aan te pas. Twee. Stel, de brand was doorgeslagen. 7 etages, 2 gangen, 18 man per gang. Da’s dus meer dan 250 man die per brandtrap of ladderwagen weg moet… Dan lijkt mij het erg fijn om op tijd door de bel of brandalarm gewaarschuwd te zijn. Zou iemand van de gemeente Amsterdam, brandweer of woningstichting meelezen?

Update 19 juli:

Blijkbaar is er weer een brandje geweest, weer bij de hoofdingang. Deze keer heeft de brandweer zich nog minder moeite getroost om iedereen wakker te maken. En diegene die wakker werden, hoefden deze keer niet geëvacueerd te worden, ze moesten slechts alles open zetten om de giftige gassen te laten verdwijnen…

En een mooie brief van de woningstichting Lieve de Key, waarmee ze ons op de hoogte willen stellen van de genomen maatregelen. Daar komen ze:

  1. Reeds dit voorjaar heeft Woonstichting De Key een uitgebreid brandveiligheidsonderzoek laten doen door een professioneel adviesbureau.
  2. De resultaten van dit onderzoek zijn opgestuurd naar de Gemeente Amsterdam
  3. Deze zal haar aanbevelingen toevoegen.
  4. Aansluitend zal het gebouw conform dit advies worden aangepast aan de huidige brandveiligheidsvoorschriften.

De nummertjes heb ik er zelf tussen gezet, dan lijkt het wat meer. Uiteindelijk staat er dus nog nauwelijks iets op papier, en er is nog totaal niets veranderd… Maar, we worden nog meer gerustgesteld:
Overigens voldoet het gebouw aan een groot deel van de brandveiligheidsnormen die momenteel gelden.
Een groot deel dus. Wat dan niet? Slechts de branddeuren zitten op slot? De trappen staan op instorten? Er staat geen waterdruk op de brandslangen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.