Uit het archief: Brandveiligheid in de Weesperflat

Grappige uitspraken op de gang: Voer eendjes, geen oorlog. Things are getting worse, please send chocolat. There are no stupid questions, only stupid people. En ik heb alleen maar een bordje “Uitrit vrijlaten” voor mijn deur. Kan dus niet echt zeggen dat ik iets bijdraag aan de sfeer hier. Maar goed, ik zit dan ook pas een maand in de roemruchte Weesperflat.

Jawel, die. Ontworpen door de wereldberoemde architect Hertzberger. Gelukkig heeft de woningstichting niet het malle idee dat daarom de huren wel omhoog kunnen. Ontworpen in 59 en opgeleverd in 66. En toen al verouderd, denk ik. 66, a la Mulisch, is dat ook niet het jaar van D66? Zouden die de partij mede hebben opgericht om dit soort gedrochten in de binnenstad tegen te gaan?

“Wenden we nu onze blik naar rechts, dan zien we een betonnen gebouw. Het is de studentenflat van Herrnan Hertzberger uit 1966. De flat is het vroegste ontwerp van deze architect en de invloed van Le Corbusier is hier duidelijk te zien aan de ‘piloti’ of betonpoten. Typisch voor Hertzberger is het multifunctionele gebruik van het meubilair. Kijk maar maar de lampenhouders, die bijvoorbeeld tevens dienst doen als tafel. Loopt u er gerust even naar binnen, u ziet dan precies wat ik bedoel. De mensa is meestal open.” (Vermelding op een gids voor touringcarchauffeurs)

Huh? Da’s mijn flat. Echt design dus! Met als architect Hertzberger. En klik ’s op about us, daar staat een waslijst van aanstellingen en oude projecten. Dus geen gezeik meer dat ik maar op een studentenkamer woon. Wel van een wereldberoemde architect! En wie van jullie kan dat zeggen? Nou?

Brandveiligheid

Pas was er ook brand op de VU. Uiteindelijk bleek de fik al om 3 uur uit te zijn, en was het totaal geen uitslaande brand zoals zelfs op teletekst gemeld was. Slechts wat rotzooi dat nog op het dak lag vanwege een verbouwing. Hierdoor waren er maar liefst 4, jawel, ramen gesprongen, zodat de rook het gebouw binnen drong. Daarom moest iedereen eruit. Maar goed. Vandaag ben ik zelf dus niet op de Vu geweest. Morgen weer wel. Ben benieuwd hoe het eruit ziet en ruikt. Toch raar, een evacuatie op een plek waar je eigenlijk dagelijks komt. Voortaan toch maar ´s kijken waar de nooduitgangen zijn.

Eergisteren kwam ook al iemand de brandveiligheid “controleren” hier op de eenheid. Nou ja, hij liep even rond, ging in de keuken zitten en schreef wat op. We moesten hem vertellen hoe lang de brandslang was, want zelfs dat had ie niet bekeken. En die is dus te kort. De achterste twee kamers zijn bij brand de lul. Bovendien is er 1 poederblusser, en die hangt naast de brandslang, bij de ingang. Da’s 25 meter van de keuken vandaan. en 5 meter van mijn kamer, dus ik voel me weer helemaal veilig. Maar toch, deze flat is dus uit 66 en nu pas gaan ze ´s kijken hoe het zit met de veiligheid? Dringt Volendam nu pas door in de gemeente Amsterdam? Of kom je als student gewoon op de laatste plaats?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.