Uit het archief: ik stem D66

Ondanks het gladde geraas van Wouter Bos, en de inbreng van het zakelijk gewicht van CDA-VVD ga ik voor deze partij, weggedrukt in de marge. Waarom krijgen die andere partijen zoveel aandacht? Omdat ze een grote bek hebben? Het lijkt wel dat juist door de peilingen de stijgers nog harder stijgen. Hé die partij krijgt veel stemmen dan zal het wel goed zijn, dan stem ik daar ook wel op. En hoppa D66 komt niet meer in beeld.

Hoe kom ik er dan op? Simpel. Bos is charismatisch misschien, en lijkt daarmee lekker makkelijk overal omheen te praten. Qua uitstraling de enigste die in de buurt komt van Fortuijn. Deze laatste noemde hem ook lekker ding. Het lijkt wel of het niet meer om de inhoud gaat en niemand het meer opvalt hoe de PvdA op en neer schuift. Van links naar rechts en terug. En ik vind het ook raar dat ze een half jaar na de nederlaag ineens weer alles goed doen. Alsof het verkiezingsprogramma veranderd is.

Halsema met Groen Links valt ook af. Juist door de debatten. De standpunten zijn te simpel, eenzijdig. Bovendien valt ze te vaak tegenstanders aan op foutieve gronden. Op verkeerde citaten, en niet op inhoud van het partijprogram. Bovendien kan ze me niet overtuigen als rechtgeaarde linkse politicus door haar handelen.

En CDA/VVD, in één adem samen te noemen, zijn gewoon geen optie. Te rechts. Bovendien doen ze teveel afbraak aan onderwijs, wat toch duidelijk de basis is van onze samenleving. Zowel economie als veiligheid staat of valt met onderwijs. Daaronder valt ook integratie. Meer kennis is integratie, en is niet los te koppelen zoals deze partijen doen. Meer kennis is ook een betere economie. In ons land wel te verstaan. Wij hebben een kennis economie. Dat valt niet te ontkennen, en zonder goed onderwijs vallen wij in een gat, totdat de lonen gelijkgesteld zijn aan de lonen in Oost Europese of Aziatische landen en wij ook slechts nog productie werk doen. Natuurlijk is dat goed voor de industriëlen en grootgeldbezitters die VVD stemmen, zij worden immers relatief rijker. Idealen vallen niet te ontdekken rechts van het midden.

Kleine partijen ga ik het niet eens over hebben. De waslijst van de afvallers is te groot, een stem daarop is een weggegooide stem. Dan kun je beter stemmen op een middelgrote partij, die nog een beetje aansluit bij je mening, zodat er tenminste nog een kleine kans is dat jij een beetje een aandeel in de toekomstige compromiswetten hebt.

Dus viel een boel af, en ben ik eens dieper dan alleen de stemwijzer gaan kijken waar D66 voor staat. Ik wil niet zeggen dat ik het overal mee eens ben, laat staan zelfs overal verstand van heb, maar waarvan wel bevalt me wel. Zo. Misschien zet dit meer mensen aan het denken over hun keus. Die mag toch niet bepaald worden door de debatteerkunsten van een lijsttrekker? Die moet toch gebaseerd zijn op de idealen en pijlers van een partij? Vraag je eens af of je op een partij stemt, of op een persoon. Als je op een persoon stemt heb je toch echt wat gemist in mei…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.