Ben jij fan van koffie of gewoon een vieze junk?

Ik ben gestopt met koffie drinken. Gewoon, ineens, cold turkey, zonder voorbereiding, plakpleisters met cafeïne, praatgroepen, spuiten of kauwgom. Alleen een beetje hulp van de griep om af te kicken. En hoe.

Een paar weken terug was ik wat aan het kwakkelen. Beetje verkouden, wat slap, je kent het wel. Waarschijnlijk gewoon even te weinig rust gepakt. En hop: de perfecte landingsbodem voor een klein pakketje vol griepdeeltjes. Op zaterdagochtend voelde ik me wat slap worden en ’s middags was ik compleet onder zeil om niet meer wakker te worden tot zondag.

De Echte Grote Boze Griep dus. Geen honger, veel slapen en behoorlijk slap. En daardoor geen zin in chocolade en koffie. Een teken dat het echt mis was. Dat heeft een weekje geduurd en al die tijd dus geen koffie.

Een behoorlijk verschil met een week daarvoor, waar ik op kantoor eigenlijk praktisch alleen koffie dronk. Peeze als bonenboer, ze zullen het wel merken in de omzet. Ook mijn collega’s moeten nog wennen, ik stel ze dagelijks teleur doordat ze nu zelf rond moeten met de koffiepot.

Afkicken van koffie duurt tot maximaal een dag of tien, las ik. Verschijnselen kunnen best heftig zijn, met vermoeidheid en hoofdpijn voorop. Ach. Die had ik toch al door de griep. Geen idee of ik daar dus écht last van heb gehad.

Van cafeïnejunk naar koffiefan

Pas 14 dagen later slurpte ik weer wat zwart vocht naar binnen en het smaakte prima! En heel anders. Naar koffie.  In plaats van de megamokken staat er nu een flesje water op het bureau, wat telkens bijgevuld wordt. Dronk ik daarvoor echt zo weinig Brabants kraanwater?

Alle verhalen klopten: Ik sliep beter en vooral kwam ook weer beter in slaap. Voel me fitter en vooral: heb niet het gevoel koffie nodig te hebben om wakker te worden.

Nu drink ik dus koffie omdat ik er zin in heb. Om even te genieten. Doordeweeks meestal een kopje in de ochtend en na de lunch, soms bij een afspraak en dat was het. Thuis na het avondmaal met bij voorkeur een brok pure chocolade erbij.

Ik proef weer koffie en geniet ervan. Echt: probeer het. Stop met meer dan vier koppen per dag. Alle verhalen zijn waar: je voelt je er een stuk beter door. En neem van mij aan: je wordt koffiefan in plaats van vieze junk.

Of, vrij naar Ilja Gort: je kunt koffie inzetten waar het voor bedoelt is. Hij schrijft in een van zijn boeken het doel van het Franse ontbijtje. Kop koffie, en een vers croissantje. Niks jam, boter of iets meer. De koffie om alles even op gang te brengen – zowel brein als buik – en dat croissantje om je maag nog een extra tik te geven. Zodat je rond de lunch echt megahonger hebt en volop kunt genieten.

Die stijl past wel bij een brabander als ik. Omnomnom. Genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.