BOV Trofee 2012

Afgelopen maandag was ik bij de BOV Trofee Eindhoven. Dat is een prijs voor de Beste Ondernemers Visie van de regio Eindhoven, georganiseerd door de Junior Kamer De Kempen. Deze prijsuitreiking was een thuiswedstrijd, hij vond namelijk plaats in het Evoluon.

De avond volgt een strak concept, van jurering tot de uitreiking op de avond zelf. Strenge criteria om in eerste plaats al meegenomen te worden in de lijst. Die lijst moet na wat wikken en wegen leiden tot een short list van drie genomineerden, welke een pittig bezoek krijgen van de jury. Enfin, ik was er dus bij op de avond waar de winnaar bekend gemaakt werd. Ik had zelfs een kaartje gewonnen, na een oproep op Twitter. De 50ste volger werd beloond met een kaartje. Dat is niet veel, dus alle beetje helpen en ik kreeg de vraag waar het kaartje naartoe gestuurd mocht worden. afgeven bij het Evoluon was prima!

Het programma van de avond is als volgt:

  • Opening (duh);
  • Introductie van elke genomineerde met een filmpje & een kort 1:1 vraaggesprek;
  • Soort huiskamergesprek met alle drie de genomineerden en de host;
  • Een zakelijke spreker;
  • Een spreker over het goede doel;
  • Afsluiting door een cabaretier;
  • Borrel en de bekendmaking van de winnaar

Die introductie met een filmpje van elk bedrijf en de ondernemer erachter is goed gevonden. Niet iedereen is een geboren spreker immers: zo wordt er gezorgd dat elk verhaal goed wordt verteld. Ook kan er iets meer van het bedrijf zelf zichtbaar gemaakt worden. Beelden zeggen immers meer dan woorden, en in de Brainport regio zijn veel bedrijven met complexe high tech producten.

De zakelijke spreker was dit jaar Jacco Verhaeren, die een verhaal vertelde over zichzelf – of beter gezegd zijn functie – als business model. Zoals je ziet op Business Models Inc is zijn ingevulde business model canvas omgezet naar een illustratie, waarbij heel het publiek bestaat uit elementen van dat canvas. En uiteraard Jacco en de zwemmer zelf.

Het slot was net als in 2011 ook dit jaar weer heel bijzonder, ook deze keer weer een cabaretier die het geheel samenvat. Ook de genomineerden ontkwamen niet, zoals de opmerking over Van Berlo Design. In het filmpje werd namelijk uitleg gegeven over een parkeerautomaat die werkt zonder muntgeld. Daar wordt natuurlijk een draadloos systeem mee bedoeld, zoals OV-Chip en de Eindhovense stadspas ook werkt.

Maar dat hoorde de cabaretier uiteraard niet zo. Hij hielp Van Berlo dan ook graag met het zetten van een mooie parkeerpaal waar je géén geld in hoeft te gooien. Kun je dat mooi gebruiken voor een biertje. Van Berlo was daarom voor hem de enige mogelijke winnaar, want dat was natuurlijk briljant.

En de winnaar is…

Aan het einde van de avond werd de winnaar door het hoofd van de jury, Harry van Raay, bekend gemaakt: Ad van Berlo, van Van Berlo Groep! Een dag later werd trouwens ook bekend dat hij per 1 april deeltijd hoogleraar wordt bij de TU/e. Leuk om weer mee te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.