Brabanders waren geen samenwerkers

Brabant is booming en is meer dan ooit de aanjager van de Nederlandse economie. En iedereen weet hoe dat komt: Brabanders zijn netwerkers. Of beter gezegd, samenwerkers.

Vroeger daartoe gedwongen door de arme zandgronden zit het openstaan voor anderen en daarmee samen te werken in het bloed.

Het is alleen niet waar.

In vele mooie speeches komt het voorbij, ik weet het. Het klinkt dan ook mooi. Brabant is nu groot doordat Brabanders graag met iedereen willen werken. In Eindhoven vind je daarom Open Innovatie & delen we graag onze know-how. Samen optrekken. Of je nu elders uit Nederland komt of van ver over de grens: welkom en we gaan er wat van maken!

Dat kan nu zo zijn, maar dan is er daadwerkelijk wel wat veranderd in de Brabantse inborst. Brabanders stonden vroeger namelijk helemaal niet open voor buitenstaanders. Er was geen open samenleving, integendeel. Brabant was ooit een wingewest en werd financieel gemolken door de Republiek, was ooit een militaire bufferzone, en zelfs religieus onderdrukt. En daardoor juist een gesloten samenleving, met elk gehucht voor zich.

Aardappeleters met niks te delen

Noud de Greef - Brabant Awards
`

Vooral die armoe… Denk maar eens na hoe het was, als arme boer. Een van de aardappeleters door Van Gogh opgeschilderd. Daar zit je dan. Met je familie om een tafel. Een olielampje boven de pan erpel bracht genoeg licht om het hele krot te verlichten.

Alleen maar aardappels, recht uit de zandgrond. Geen groenten, geen vlees. Armoe troef. Om de tijd te doden – en toch een beetje sfeer te brengen – vertel je het verhaal van de Bokkenrijders. Stropers, dieven, moordenaars, die niet zo heel lang geleden ’s nachts de Kempen en de Peel onveilig maakten…

En dan klopt er ineens iemand op de deur.

’s Avonds laat. Je hoort een stem met een accent wat niet van hier is. Een Hollander? Wat moet die hier? Omdat het moet volgens de preek van meneer pastoor doe je toch de deur open. Voorzichtig.

Hoi! Hebben jullie wat te knagen? Oh, en ik wil ook wel in dit huisje komen wonen en dan help ik mee op het land zodat we over 9 maanden allemaal 1 aardappel extra hebben en…

Nee. Als je het al zo hard te halen hebt, sta je niet open voor buitenstaanders. Dan ga je die niet meteen opnemen in je eigen samenleving. Je hebt simpelweg die ruimte niet, als je al die historie van uitbuiting en onderdrukking achterwege laat.

Brabanders zijn veranderd

Feit is ook dat het nu wel anders is. Brabanders zijn weer bekend als bourgondiërs. Gezelligheid. Brabanders zelf zijn ook overal te vinden. Vanwege kennis, maar juist die soft skills, zo noodzakelijk om snel als team aan de slag te gaan. Tijdelijk of vast. Vanuit vertrouwen. En vanuit heel de wereld komen kenniswerkers, ze worden zelfs actief binnen gehaald. Voor nieuwe inzichten, vanwege de kunde. Een open cultuur, gericht op samenwerking.

Maar dat verleden hoeft niet mooier gemaakt te worden dan dat het was, beste bestuurders. Zeker niet als het simpelweg niet waar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.